Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi

Comert


Qdidactic » bani & cariera » afaceri » comert
Versatilitatea preturilor



Versatilitatea preturilor


Rapoartele de schimb fac obiectul unor schimbari necontenite, deoarece conditiile care le produc sunt in continua schimbare. Valoarea pe care o atribuie un individ atat banilor cat si diverselor bunuri si servicii este rezultatul unei alegeri de moment. Fiecare moment ulterior poate genera noutati, aducand cu sine alte considerente si alte evaluari. Nu faptul ca preturile fluctueaza, ci acela ca nu se modifica mai rapid ar putea fi considerat in mod rezonabil o problema care necesita explicatii. [p.218]

Experienta cotidiana ii invata pe oameni ca rapoartele de schimb de pe piata sunt alterabile. Ne-am putea astepta ca ideile lor despre preturi sa tina pe deplin seama de acest fapt. Cu toate acestea, toate ideile populare referitoare la productie si consum, comercializare si preturi, sunt mai mult sau mai putin contaminate de o notiune vaga si contradictorie de rigiditate a preturilor. Omul de rand este inclinat sa considere perpetuarea structurii de ieri a preturilor atat normala cat si echitabila, si sa condamne modificarea rapoartelor de schimb ca pe o violare a legilor naturii si ale dreptatii.

Ar fi o greseala sa explicam aceste credinte populare ca pe niste precipitate de vechi opinii concepute in alte epoci, de mai mare stabilitate a conditiilor de productie si comercializare. Este indoielnic daca preturile se schimbau mai putin in vremurile acelea de demult. Dimpotriva, s-ar putea spune mai degraba ca integrarea pietelor locale in piete nationale mai extinse, aparitia in cele din urma a unei lumi care imbratiseaza o piata mondiala si evolutia comertului catre alimentarea continua a consumatorilor au facut modificarile preturilor mai putin frecvente si mai putin spectaculoase. In vremurile precapitaliste exista mai multa stabilitate in ce priveste metodele tehnologice de productie, insa exista mult mai multa neregularitate in alimentarea diverselor piete locale si in adaptarea ofertei la cererile lor schimbatoare. Insa chiar daca ar fi adevarat ca preturile erau intrucatva mai stabile in trecutul indepartat, faptul ar fi prea putin relevant pentru epoca noastra. Ideile populare despre bani si preturile monetare nu sunt derivate din ideile formate in trecut. A le interpreta ca pe niste ramasite atavice ar fi o eroare. In conditiile actuale fiecare individ se confrunta zilnic cu atatea probleme de vanzare si cumparare, incat nu ne putem insela presupunand ca ideile sale despre aceste lucruri nu sunt pur si simplu un ecou necontrolat al ideilor traditionale.



Este usor de inteles de ce cei ale caror interese pe termen scurt sunt defavorizate de o modificare a preturilor privesc cu ochi rai asemenea modificari , subliniaza ca preturile anterioare nu erau doar mai echitabile ci si mai normale si sustin ca stabilitatea preturilor este conforma legilor naturii si ale moralitatii. Insa fiecare schimbare a preturilor favorizeaza interesele pe termen scurt ale altor persoane. Cei favorizati cu siguramta nu se vor simti imbolditi de nevoia de a sublinia echitatea si normaliatea rigiditatii preturilor.

Nici reminiscentele atavice, nici situatia intereselor egoiste de grup nu poate explica popularitatea ideii de stabilitate a preturilor. Radacinile acesteia trebuie cautate in faptul ca notiunile referitoare la relatiile sociale au fost construite prin analogie cu modelul stiintelor naturale. Economistii si sociologii care au urmarit fasonarea stiintelor sociale dupa modelul fizicii si al fiziologiei n-au facut decat sa se plieze pe un mod de gandire pe care erorile populare il adoptasera cu mult inainte. [p.219]

Chiar si economistii clasici s-au eliberat abia tarziu de aceste erori. Dupa ei, valoarea era ceva obiectiv, i.e., un fenomen al lumii externe si o calitate inerenta lucrurilor - si deci masurabila. Ei au esuat lamentabil in ce priveste intelegerea caracterului pur uman si voluntarist al judecatilor de valoare. Dupa cate stim astazi, Samuel Bailey a fost cel dintai care a descoperit ce se intampla cand un lucru este preferat altuia. [1] Insa cartea sa a fost trecuta cu vederea, asemenea celorlalte scrieri ale precursorilor teoriei subiectiviste a valorii.

Respingerea erorilor referitoare la masurabilitate in sfera actiunii umane nu cade doar in sarcina stiintei economice. Ea este in aceeasi masura o sarcina a politicilor economice, deoarece greselile politicilor economice actuale sunt intrucatva imputabile confuziei lamentabile produse de ideea ca in relatiile interumane ar exista ceva fix - si deci masurabil.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright