Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Psihologie


Qdidactic » sanatate & sport » psihologie
Atentia-definitie,clasificare



Atentia-definitie,clasificare


Definitia atentiei


Putem sa procesam activ informatia chiar daca nu suntem constienti de acest lucru?  Daca asa stau lucrurile, ce facem si cum realizam aceasta procesare?


In fiecare zi suntem bombardati de stimuli, idei si emotii, iar deciziile  legate de lucrurile carora le acordam importanta sunt capitale pentru supravietuirea si adaptarea noastra continua la conditiile variate si iminente ale unui mediu dinamic, hipercomplex. Studii recente demonstreaza ca analizatorii nostri primesc un volum de informatii de peste 100 000 biti/secunda, pe cand capacitatea de procesare constienta a acestor informatii este de numai 25-100 biti/secunda. Apare astfel o discrepanta pe care sistemul cognitiv uman a rezolvat-o printr-o procesare selectiva a informatiilor din mediu. Mecanismele psiho-fiziologice implicate in procesul selectiei a fost etichetat cu denumirea de atentie.

Atentia este procesul psihofiziologic care consta in orientarea si concentrarea selectiva a activitatii psihice asupra unor stimuli sau sarcini, in vederea obtinerii unei perceptii optime, rezolvarii adecvate a sarcinilor, a situatiilor-problema si adaptarii comportamentului senzorio-motor, cognitiv si afectiv la mobilitatea conditiilor externe si la dinamica motivelor si scopurilor persoanei. Atentia apare ca o conditie primara, de fond, pentru desfasurarea proceselor de cunoastere, a celor de autoanaliza si autoevaluare, precum si a comportamentelor motorii. Atentia nu dispune de un continut reflectoriu propriu, de un continut informational specific, ci ea asigura declansarea, mentinerea si optimizarea proceselor psihice cognitive. Declansarea atentiei focalizate este concomitenta cu declansarea de catre un obiect-stimul a perceptiei, sau prin reglare voluntara -a reprezentarii, a memorarii reactualizarii, gandirii, imaginatiei, praxiilor etc. Deci, se poate spune ca atentia este un nod-releu al vietii si activitatii psihice.




Clasificarea atentiei


In functie de originea sa, atentia poate fi declansata involuntar prin stimuli sau impulsuri, situatie denumita atentie involuntara, pasiva, reflexa sau exoevocata sau poate fi generata voluntar si directionata, numindu-se in acest caz atentie voluntara sau activa, autoevocata.

Se mai poate vorbi de atentie operanta, focalizata asupra realitatii prezente, asupra unor obiecte, persoane, evenimente, etc. la fiecare moment dat si de o atentie pregatitoare (de expectativa) caracterizata prin asteptare activa si pregatire de actiune, la baza ei stand proprietatea creierului de a reproduce o succesiune de raspunsuri, in conformitate cu un program elaborat corespunzator unor situatii sau conditii asemanatoare anterioare.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright