Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate istorieIstoria? O redescoperire conventionala a diverselor cacialmale din trecut! - Octav Bibere





Arheologie Arta cultura Istorie Personalitati Stiinte politice


Stiinte politice


Qdidactic » istorie & biografii » stiinte politice
Comunicare politica



Comunicare politica


COMUNICARE POLITICA




Analizati la alegere un eveniment politic, asa cum este el reprezentat in presa. Comentati evenimentul din perspectiva surselor folosite de jurnalisti si argumentati punctele tari si cele slabe ale realitatii politice.




''ROMANIA S-A TREZIT SA VOTEZE


Romanii vor desemna astazi senatorii si deputatii, prin vot uninominal. Noul sistem electoral aduce modificari majore in sistemul politic romanesc: pentru prima data dupa Revolutie, alegatorii vor vota persoane nu liste. Dupa validarea alegerilor, in urma consultarilor cu partidele, presedintele va desemna un premier care sa poata intruni votul parlamentului. Presedintele Traian Basescu a fost cel de-al treilea politician care a mers la urne impreuna cu sotia sa Maria si fiica cea mica, Elena.

Cristian Adomnitei, fostul ministru al Educatiei, candidatul PNL in colegiul 7 pentru Camera Deputatilor, a votat dis-de-dimineata la Scoala 'Alexandru Ioan Cuza' din Podul Iloaei, la sectia nr. 263. 'Am votat in primul rand pentru proiecte, entuziasm si, nu in ultimul rand, pentru consecventa si proiecte concrete. Asta fac si asta sunt: un om entuziast ce lupta pentru proiecte concrete", a precizat Cristian Adomnitei.

Relu Fenechiu, candidat PNL in Colegiul 2 pentru Camera Deputatilor, a votat la Scoala Generala 'D.D. Patrascanu' din Tomesti, la sectia nr. 620,  in jurul orei 12.15. La pranz, Fenechiu se vedea deja castigator. 'Victoria in aceste alegeri va fi a celor care au fost atacati prin ziarele mizerabile din Iasi. Asta arata ca oamenii nu mai cred in asftel de lucruri. Sunt convins ca voi fi unul dintre candidatii care vor lua cele mai multe procente nu numai in circumscriptia din Iasi ci si la nivelul tarii', a declarat Relu Fenechiu, liderul PNL Iasi.



Vicepresedintele PDL, Cristian Boureanu a votat, in jurul orei 13.00, la Pitesti. Candidatul democrat-liberal la Camera Deputatilor, in colegiul 9, a fost insotit de sotia sa, Valentina Pelinel, care a votat in aceasta dimineata, in Capitala, si de un alt candidat PDL, Iulian Corbu. Boureanu a precizat ca a votat 'pentru a lasa Romania pe maini bune' si si-a exprimat speranta ca dupa-amiaza vor iesi la vot si tinerii. Democrat-liberalul a mai vorbit si despre informatiile potrivit carora au fost cumparate voturi cu sume cuprinse intre 30 si 100 de lei si a subliniat ca, maine, vor fi facute publice numele celor implicati.''

Dinu Patriciu omul de afaceri si presedintele de onoare al PNL Prahova, a votat la Liceul Jean Monnet din Capitala, in jurul orei 11:15. Dupa ce a iesit de la urne a spus ca a votat 'cu cei liberi si puternici', 'ca nu cumva sa intre in Parlament golani si escroci'. Intrebat daca sfatuieste romanii sa vina la vot, liberalul Patriciu a tinut sa precizeze ca nu sfatueiste pe nimeni sa faca ceva, 'fiecare sa faca cum vrea'.

Presedintele PSD, Mircea Geoana a votat la ora 10.30 in sectia de votare nr.200 din Dabuleni "o schimbare din temelii in Romania." "Am votat pentru o schimbare din temelii in Romania, pentru sansa romanilor sa aiba un nou inceput. Ii invit pe toti sa se gandeasca de trei ori inainte sa voteze cine cred romanii ca sunt oamenii cei mai competenti sa conduca Romania in situatie de criza, cine cred ei ca vor putea sa ii protejeze pe cei mai necajiti dintre noi - muncitori, tarani, tineri, pe cine cred romanii ca au demonstrat de-a lungul timpului ca stiu sa conduca competent Romania", a declarat Mircea Geoana`, la iesirea de la urne. Presedintele PSD Mircea Geoana candideaza la functia de senator in Colegiul 5 Dabuleni, unde este cotat in sondaje cu peste 60 de procente.''


Fragment din articolul ''Romania s-a trezit sa voteze'' Evenimentul Zilei, 30 noiembrie 2008, Roxana Dumitru,Alexandra-Livia Dordea,Cristina Botezatu










Presa se constituie intr-un supraveghetor al vietii politice, concentrand atentia publica asupra unor institutii, personalitati sau eveniment si sanctionand abaterile de la norme.Tot presa este cea care ofera legitimitate sociala mesajului politic, prin aducerea sa in atentie publica.Acest fapt obliga mediul politic sa se supuna regulilor de colaborare cu mass-media. Presa interpeteaza mesajul sau evenimentul politic aducand in atentie numai acele elemente pe care le considera relevante.Acest lucru poate duce uneori la deformari intentionate.O functie importanta a presei este socializarea, care se realizeaza prin prezentarea realitatilor in termenii antitezei, fara nuante.

Politicienii recurg la listarea evenimentelor de la care ziaristii nu pot lipsi, raspandind informatia prin intermediul agentiilor de presa. In acelasi timp echipele de consilierii ale politicenilor recurg la trucuri de PR pentru a face evenimentele mai atractive. Bineinteles ca orice politician doreste sa atraga atentia jurnalistilor in momentul votarii, deoarece vrea sa dea un exemplu populatiei si totodata, acesta este un mijloc de a influenta votul populatiei.Astfel, presa are un rol determinant in construirea imaginii politicianului.

Evenimentul cel mai important, atat din perspectiva partidelor sau personalitatilor politice cat si din perspectiva jurnalismului este campania electorala.Articolul de fata aduce in atentia publicului ziua votarii, ce urmeaza campaniei electorale.

Jurnalistul este cel care poate influenta, prin interpretare, reinterpetare, chiar trunchiere, modul in care mesajul politic ajunge la public. Presa a preluat rolul traditional al partidului de transmitator de mesaj politic ceea ce face ca in campaniile electorale, jurnalistii politici sa fie mai importanti decat politicenii insisi, pentru ca mass-media decide ce personalitate merita sau nu atentia electoratului. De aceea, in multe cazuri modificarea abordarii mass-media fata de stiri, adica reducerea mediatizarii declaratiilor politice, a dezbaterilor pe acte normative, sau a prezentarii pozitiilor oficiale ale autoritatilor, taierea unor elemente importante din discursul unui politician, au sporit dificultatea oamenilor politici de a-si comunica mesajele catre electorat.Dar in cazul de fata au fost redate citate exacte ale politicienilor, fara a fi interpretate in nici un fel, ci doar probabil scurtate, in functie de importanta fiecaruia.

Citarea surselor se constituie intr-o obligativitate a institutiilor de presa. De multe ori insa sursele sunt indecise, neclare si lipsite de coerenta.Citarea din surse creeza pericolul ca informatia sa fie inexacta. Exista totodata riscul ca, prin astfel de procedee, sa fie transmise zvonuri, cu efecte negative asupra veridicitatii informatiei, dar eficare din punct de vedere al unei strategii de comunicare politica cu scop manipulativ.

Politicienii ar trebui sa se numere printre sursele principale ale jurnalistilor. Ei sunt mult mai aproape de ceea ce se intampla in administratia locala sau nationala si, daca cultivand realatiile cu ei, acestia vor oferi mereu subiecte. In general, acestea vor servi propriile lor scopuri, dar, atata vreme cat jurnalistii sunt constienti de acest lucru, multe dintre aceste subiecte nu vor fi mai putin valabile. Astfel, munca jurnalistului este pusa fata in fata cu nevoia politicianului de a-si transmite mesajele.

Politicianul adesea prefera el insusi sa isi consolideze imaginea in baza unor atribute pe care le detine mai mult sau mai putin, iar presa nu face decat sa intre in jocul acestuia. Un discurs asemanator intalnim si in cazul de fata unde anumiti politicieni prefera sa se caracterizeze singuri, ( Asta fac si asta sunt: un om entuziast ce lupta pentru proiecte concrete -Cristian Adomnitei''), dar si altii care incearca sa influenteze opinia publica prin afisarea unei mari increderi de sine('Sunt convins ca voi fi unul dintre candidatii care vor lua cele mai multe procente nu numai in circumscriptia din Iasi ci si la nivelul tarii'-Ralu Fenechiu)

Totusi, de multe ori presa pare a fi dusmanul numarul 1 al omului politic.Drept dovada sta si declaratia din documentul de fata a lui ('Victoria in aceste alegeri va fi a celor care au fost atacati prin ziarele mizerabile din Iasi. Asta arata ca oamenii nu mai cred in asftel de lucruri.')

In fata publicului larg tind sa se afirme personalitatile carismatice. Putem observa in acest articol ca, personalitatile politice cu notorietate mai mare au ales sa dea niste declaratii simpliste, fara a mai scoate in evidenta preferatii sau a arunca cu noroi in opozanti(dupa modelul lui Dinu Patriciu- 'ca nu cumva sa intre in Parlament golani si escroci').Este cazul declaratiilor date de Mircea Geoana- Ii invit pe toti sa se gandeasca de trei ori inainte sa voteze cine cred romanii ca sunt oamenii cei mai competenti sa conduca Romania in situatie de criza, cine cred ei ca vor putea sa ii protejeze pe cei mai necajiti dintre noi - muncitori, tarani, tineri, pe cine cred romanii ca au demonstrat de-a lungul timpului ca stiu sa conduca competent Romania"

Punctele slabe ale realitatii politice, de fata, constau in efectuarea mai multor nereguli si incalcari ale legii in cadrul alegerilor din noiembrie 2008.

Observatorii Asociatiei Pro Democratia au fost martorii unor situatii de incalcari ale legii cel putin bizare in care au fost implicati membri ai partidelor politice si reprezentanti ai autoritatilor locale. La anumite sectii de votare din judetul Iasi procesele verbale de consemnare a rezultatelor alegerilor in sectiile respective fusesera semnate in alb. In acest caz, presedinta BEJ s-a deplasat la fata locului si a dispus anularea respectivelor procese verbale. Pe de alta parte, in sectia 282 a comunei Vadu Oii (judetul Constanta), 200 de buletine de vot au fost stampilate cu stampila de control a sectiei de votare cu o seara inainte iar dimineata nu s-au gasit decat 197 stampilate si trei nestampilate. Ambele situatii favorizeaza fraudarea alegerilor fie prin falsificarea proceselor verbale fie prin metoda suveicii. Si la scoala 179 din colegiul 1, din Bucuresti, observatorii APD un semnalat incalcari ale legislatiei electorale. Cateva persoane au ramas in fata sectiei de votare influentand deciziile alegatorilor. Aceste persoane au fost ridicate de politie pentru a fi anchetate.


Spre deosebire de anii electorali anteriori, cand campaniile electorale au antrenat o participare populara masiva si un interes in consecinta in zona mass-media, campania din noiembrie 2008 s-a remarcat prin liniaritate si uniformitate, de aici a rezultat si numarul scazut al participantilor la vot.


Unul dintre avantajele alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2008 a fost, la modul general promovarea unor oameni politici putin cunoscuti de public si posibilitatea acestora de a influenta in favoarea lor opinia publica.

Un ajantaj pentru cetatenii Romaniei este faptul ca au avut pentru prima data sansa sa inteleaga semnificatia si rolul Parlamentului si a Executivului votand pentru un sef al Executivului ca prim-ministru si nu ca presedinte care are cu totul alte atributii constitutionale. Sunt primele alegeri parlamentare cu un sistem electoral mixt care permite electoratului sa opteze pentru o anume personalitate politica fara a diminua rolul partidelor care ramane esential.








Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright