Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Geografie


Qdidactic » didactica & scoala » geografie
Regiunile industriale



Regiunile industriale


Regiunile industriale



Regiunile industriale reprezinta concentrari de mari dimensiuni ale activitatilor de productie industriala. Ele se caracterizeaza printr-o coerenta interioara a teritoriului si a legaturilor dintre ramurile si centrele care le formeaza; de asemenea, se remarca printr-o concentrare a fortei de munca avand o calificare specializata si prin numarul mare de locuitori al oraselor componente.

Regiunile industriale reprezinta cea mai inalta forma de concentrare teritoriala a industriei. Principalele regiuni industriale mondiale sunt redate in Fig. 3,4.





Factori al localizarii industriei


Aparitia si dezvoltarea industriei intr-un anumit loc sunt datorate mai multor factori cum ar fi:

existenta unei forte de munca avand o calificare anterioara;

existenta unor materii prime in apropiere;

existenta unor porturi care permit aducerea materiilor prime (Fig. 1);

existenta unor centre urbane de consum;

Acestia sunt factorii initiali ai aparitiei regiunilor industriale. Ei au evoluat in timp punandu-si amprenta in mod diferentiat asupra diferitelor situatii concrete de amplasare teritoriala a industriei.

In prezent, geneza regiunilor industriale este determinata de urmatorii factori:

existenta unor forme de concentrare teritoriala a industriei de rang inferior (zone si centre industriale), care sa fie bine individualizate si aflate intr-o situatie favorizanta fata de alte grupari similare;

existenta unor resurse financiare, care sa permita o generare continua de noi capacitati productive si ramuri industriale cu o complexitate crescanda;

dezvoltarea unor centre de cercetare -productie de inalta tehnologie (tehnopoli).



Originea concentrarilor industriale


Urmarind Fig. 3,4, vom da cateva exemple de concentrari industriale reprezentative, analizand factorii care le-au determinat aparitia.

       Centrele industriale Lyon, Berlin, Leeds (in Anglia Centrala) etc. au fost initial nuclee manufacturiere care s-au dezvoltat ulterior in timp. Ele au avut ca baza existenta unor traditii mestesugaresti sau industriale.

       Concentrarile industriale Rin-Ruhr, Donbass, Silezia Superioara, Lorena, China de Nord-Est, zona litorala a Golfului Mexic din SUA au avut ca baza existenta unor materii prime: carbunii superiori, petrol, minereuri de fier etc.

       Rotterdam, Tokyo, Osaka-Kobe, Singapore sunt concentrari industriale care s-au dezvoltat datorita existentei initiale a unor porturi care au facilitat aducerea materiilor prime.

       Concentrarile industriale din apropierea marilor orase (Beijing, Moscova, Chicago, Shanghai, Mumbay etc.) au aparut si s-au dezvoltat ca urmare a existentei acestor centre urbane mari.



A. Regiuni industriale extraeuropene


In continentele extraeuropene industria s-a extins cu un anumit decalaj in timp fata de continentul european care este la originea industrializarii.

Specificul unor regiuni industriale extraeuropene, redat alaturat (DOC 1), arata ca acestea s-au dezvoltat pornind de la conditionari generale, la care s-au adaugat elemente de specificitate. Exista si regiuni in formare (DOC 2).


Dictionar


Centru industrial - un anumit centru urban (uneori si rural) care se caracterizeaza prin prezenta unei activitati industriale semnificative (cu mai multe ramuri sau intreprinderi industriale).

Grupari industriale - asociere teritoriala a mai multor centre industriale.

Peisaj industrial - peisaj geografic puternic transformat de om, in care se detaseaza o componenta industriala vizibila (intreprinderi, dotari, cai de comunicatie, poluare).

Regiune industriala - teritoriu de intindere variabila care se remarca printr-o mare concentrare a activitatilor industriale la nivelul tarii din care face parte.

Societate postindustriala -societate in care industria va fi dimensionata la productia bunurilor de baza, iar procesele tehnologice vor fi in mare masura informatizate.


Fig. 1. Portul Kobe - Japonia


Aplicatie:


Localizati regiunile industriale din DOC 1 pe harta economica a lumii (Fig. 3).



Doc 1. Regiunile industriale extraeuropene


Regiunile industriale reprezentate pe harta economica a lumii prezinta o serie de diferentieri si elemente specifice, care nuanteaza calitativ caracterul de concentrare a activitatilor industriale pe care acestea le presupun.

China de Nord-Est este, fara indoiala, o regiune industriala foarte bine conturata, care isi are originea in exploatarea resurselor de huila generatoare apoi a industriei siderurgice. In prezent, aceasta regiune, care are ca centru orasul Shenyang, este profilata in continuare pe termoenergie, industria siderurgica si industria constructoare de masini. In mare parte, infrastructura tehnica pastreaza tehnologiile clasice.

China de Sud reprezinta o regiune cu aspect liniar, situata in lungul tarmului sudic al tarii, cuprinzand industrii predominant moderne, cu o concentrare mai mare a acestora in zona Hong Kong - Guangzhou, dar cu prezente semnificative in alte orase "libere".

Coreea de Sud reprezinta in ansamblul ei, pe o suprafata restransa, o mare concentrare industriala cu o deosebita semnificatie la nivel mondial, care poseda totodata o deosebita capacitate de

transport maritim (cu patru dintre primele porturi mondiale si a sasea tara dupa traficul maritim).

Sud-Estul Braziliei este o regiune relativ noua, care isi are originea in exploatarea si prelucrarea minereurilor feroase (Belo Horizonte fiind un cunoscut centru siderurgic). Principalul oras industrial al regiunii este Sao Paulo, dar activitatile industriale sunt raspandite intr-un areal mai larg.

Golful Mexic are un profil specific dat de existenta exploatarilor de petrol si a activitatilor legate de prelucrarea acestuia. Se distinge printr-o deosebita capacitate de rafinare si pe dezvoltarea unor industrii bazate pe prelucrarea petrolului.

Fatada pacifica a Statelor Unite are trei concentrari mai bine evidentiate, ceea ce ii confera un anumit caracter de discontinuitate: in partea de nord, in jurul orasului Seatlle (cu industrii moderne, cum ar fi industria aeronautica si electronica), in partea centrala, in jurul orasului San Francisco (inclusiv industria de inalta tehnologie din Silicon Valley) si in sud, avand drept centru orasul Los Angeles (cu industrii diversificate si moderne).

Regiunea Marilor Lacuri a avut initial un pronuntat caracter siderurgic (datorita abundentei minereurilor de fier), dar in prezent are o structura complexa. Centrele principale (Chicago, Detroit, Cleveland, Buffalo) au o componenta semnificativa traditionala in constructiile de automobile (Fig. 2).

Regiunea industriala Boswash se

suprapune megalopolisului american si se caracterizeaza printr-o diversitate de ramuri (petrochimie, nave, masini, atomoenergie, industria de inalta tehnologie), amplasate teritorial in spatiul dintre marile orase.

Regiunea industriala Mexic -Veracruz, situata in Mexic, este mai noua, dar se distinge printr-o concentrare a activitatilor industriale pe axa urbana Mexico - Puebla - Veracruz (unde exista cea mai importanta capacitate de rafinare).

Sud - estul Canadei se evidentiaza ca o regiune industriala aproape continua (Toronto - Montreal), cu industrii diversificate si moderne, legate functional de cele din SUA.



Doc 2. Regiunile industriale noi


In ultima perioada de timp se observa ca o serie de alte areale se afla intr-un proces de dezvoltare si extindere care va duce la aparitia unor concentrari teritoriale mari, de tipul regiunilor industriale.

In acest sens amintim indeosebi regiunea Golfului Persic, care, pornind de la exploatarea petrolului, isi dezvolta capacitati proprii de rafinare, alte ramuri industriale, noi generatii de orase si, in acelasi timp, se afla intr-un proces de structurare teritoriala.


Fig. 3 - Harta economica a lumii













Fig. 2 - Industrie de automobile (USA). Detroit (Chrysler)



Cifrele de pe harta indica, pentru continentele extraeuropene si Federatia Rusa:

1. Vestul mijlociu canadian (Alberta)

2. Sud-Estul Canadei (Toronto-Montreal)

3. Megalopolisul american (Boswash)

4. Marile Lacuri (Chicago-Detroit)

5. Appalachi

6. Golful Mexic

7. Seatle

8. San Francisco

9. Los Angeles

10. Mexico-Veracruz

11. Sud-Estul Braziliei (Sao Paolo-Belo Horizonte)

12. La Plata (Buenos Aires- Rosario)

13. Chile (Santiago)

14. Maroc (Rabat-Casablanca)

15. Algeria (Oran-Alger)

16. Egipt (Cairo)

17. Nigeria (Ibadan-Lagos-Port Harcourt)

18. Congo (Kinshasa)

19. Transvaal (Johannesburg)

20. Cap (Capetown)

21. India de Nord (Delhi-Kanpur)

22. India de Est (Bengalul de Vest-Calcutta)

23. Mumbay

24. Madras

25. Vietnamul de Nord (Hanoi-Haiphong)

26. Taiwan (Taipei)

27. Japonia Centrala si de Sud

28. Coreea de Sud

29. China de NE (Shenyang)

30. Beijing-Tianjing

31. Shanghai-Nanjing

32. China de Sud-Est (Guangzhou- Hong Kong-Fouzhou)

33. Wuhan

34. Irkutsk

35. Kuznetzk

36. Ural-Perm-Ekaterinburg

37. Volga (Samara)

38. Moscova-Nijni Novgorod

39. Sankt Petersburg

40. Sydney

41. Melbourne

42. Adelaide

43. Perth



Carbuni superiori



Petrol



Gaze naturale



Minereuri feroase



Diamante


Mangan, Crom,Titan

Cu

Cupru


Sn

Staniu

Ni

Nichel

PbZn

Plumb si Zinc

Au

Aur

Bx

Bauxita

Ag

Argint

U

Uraniu

Ph

Fosfati

S

Sulf



Ape geotermale



Regiuni industriale



B. Regiuni industriale din europa


Originea regiunilor industriale


Regiunile industriale din Europa se caracterizeaza printr-o componenta istorica pronuntata, in sensul ca acestea s-au format in cadrul unei evolutii mai indelungate in timp.

Originile industriei europene sunt mai vechi (secolul XIX), iar dezvoltarea acesteia a conservat sensibil arealele de origine.

Astfel, Anglia Centrala, zona Rin - Ruhr, Silezia, Donetk, au la origine exploatarea unor resurse de carbuni, pe baza carora s-a dezvoltat industria termo-energetica, apoi industria siderurgica, industria constructoare de masini si, in ultimul timp, ramuri moderne ale acesteia.

Activitatile comerciale si portuare se regasesc in originea altor concentrari industriale europene (Copenhaga, Hamburg, Rotterdam - Anvers, Bordeaux).

Exista concentrari industrial-urbane care au pornit de la o componenta urbana semnificativa: Moscova, Milano, Berlin, Paris, Londra - pentru Anglia de Sud, Budapesta.

In aprecierea gradului de concentrare a industriei, un anumit rol il are scara de analiza: la nivel mondial pot fi identificate astfel de concentrari de cel mai inalt rang, la nivel european (Fig. 4) imaginea este mai detaliata, iar in cazul unor teritorii de dimensiuni mai mici (Fig. 5) profunzimea analizei este mai evidenta.

In prezent exista anumite mutatii industriale care determina aparitia unor concentrari noi ce au la baza alti factori generatori; astfel, exploatarea petrolului din Marea Nordului a determinat aparitia in jurul acestei mari a unei adevarate concentrari litorale de centre de prelucrare a petrolului in areale fara industrii initiale.

Un fenomen interesant este cel de mutare a unor capacitati de productie in alte tari, adica de "delocalizare" a industriei.


Specificul regiunilor industriale din Europa


       Regiunea industriala centrata pe Muntii Ural are la baza resurse de minereuri feroase, neferoase si apropierea relativa a unor bazine carbonifere care au determinat aparitia industriei siderurgice si a constructiilor de masini. Centrele traditionale cunoscute sunt Ekaterinburg, Magnitogorsk, Perm; prin regiunea Ural se face legatura cu regiunile industriale din partea asiatica a Federatiei Ruse (Fig. 4).

       Regiunea industriala Donetk are la baza carbunii superiori (Donbass) care au determinat (asemanator regiunilor Ruhr si Silezia) o dezvoltare a termoenergiei, siderurgiei si a constructiilor de masini. In prezent, dezvoltarea industriala initiala este afectata de reconversia economica la care este supusa exploatarea carbunilor.

       Romania central - sudica (Bucuresti -Ploiesti - Brasov) reprezinta, neindoielnic, o regiune industriala semnificativa la nivel european.

       Silezia este, de asemenea, o regiune industriala a carei aparitie a fost determinata de existenta carbunilor superiori; pe baza dezvoltarii centrelor industriale, a aparut o generatie de orase care formeaza impreuna conurbatia Katowice.

       Regiunea industriala din nordul Italiei (Torino - Milano) are la baza traditii mestesugaresti, activitati comerciale, iar industria actuala valorifica disponibilitatile initiale, resursele principale fiind absente.

       Regiunea industriala Rotterdam - Anvers s-a dezvoltat pornind de la functiile comerciale si portuare (care sunt si in prezent determinante).

La o analiza mai atenta a unui teritoriu mai mic din cadrul continentului european (de dimensiunile aproximative ale tarii noastre) situatia reala este mai nuantata si pot fi identificate concentrari industriale mai mici. In cazul Romaniei se observa mai multe concentrari teritoriale cu un specific mai pregnant dezvoltate pe suprafete relativ reduse (Fig. 5).


DICTIONAR


Concentrari urban industriale

concentrari industriale care au avut la origine existenta unui centru urban cu activitati comerciale si mestesugaresti.

Delocalizare - transferul capacitatilor de productie (in general poluante: termoenergie, siderurgie) din anumite regiuni si tari in alte localizari, unde se valorifica alte avantaje (transporturi, forta de munca).

Reconversie economica - transformarea radicala a structurii economice anterioare si inlocuirea ramurilor initiale cu activitati noi.

Termoenergie - industrie de producere a energiei electrice prin arderea carbunilor in termocentrale.


Aplicatie:


1. Comparati concentrarile industriale europene cu cele din continentele extraeuropene si identificati asemanari si deosebiri sub raportul suprafetei (intinderii), originii, evolutiei si al importantei actuale.

2. Identificati tipurile de concentrari industriale din Europa (Fig. 4).

3. Caracterizati, pe scurt, trei concentrari industriale din Romania, la alegere dintre cele reprezentate pe harta (Fig. 5).


Regiuni industriale

Fig. 4 - Principalele regiuni industriale din Europa


Fig 5. Concentrari industriale in Romania

Centre industriale foarte mari (cu structura industriala complexa)

Centre industriale mari (cu mai multe ramuri industriale importante)

Centre industriale mijlocii (cu cate o ramura importanta si alte activitati industriale)

Centre industriale mici

Concentrari industriale:


1. Bucuresti si zona periurbana;

2. Braila-Galati;

3. Ploiesti-Brazi;

4. Onesti-Borzesti;

5. Brasov si imprejurimi;

6. Depresiunea Petrosani;

7. Hunedoara-Deva;

8. Targu Jiu-Motru-Rovinari;

9. Craiova si imprejurimi;

10. Constanta;

11. Baia Mare;

12. Bacau-Piatra Neamt.



Studii de caz



A. Regiunea industriala Rin-Ruhr


Situata in partea central-vestica a Germaniei regiunea industriala Rin-Ruhr reprezinta, o grupare bine evidentiata la nivel mondial. Prin dezvoltarea arealului industrial situat pe axa Rinului (Koln - Dusseldorf) s-a ajuns la unirea acestuia cu zona traditionala Ruhr, astfel incat se poate vorbi despre o regiune industriala extinsa Rin-Ruhr.

Regiunea isi are originea in vechiul bazin carbonifer Ruhr si cuprinde, in prezent, un spatiu mai larg, dezvoltat si in zona de confluenta dintre raurile Rin si Ruhr. Gruparea urbana reprezinta, de fapt, o intinsa conur-batie formata din cateva orase mai mari (Dortmund, Essen, Duisburg, Diisseldorf) si o serie de orase mai mici cu industrii diversificate (Bochum, Gelsenkirchen, Herne, Mulheim, Wupertal, Solingen etc).

Cu aproximativ doua secole in urma, aici exista un peisaj agrar, silvic si pastoral, strabatut de raul Ruhr.

Utilizarea resurselor de carbuni din zona (cunoscute anterior, dar cu o folosinta neindustriala), ca efect al "revolutiei industriale", a schimbat brusc peisajul, prin dezvoltarea exploatarilor miniere. In scurt timp, a devenit principalul bazin carbonifer al Germaniei (Fig.1,2).

Exploatarea carbunilor de foarte buna calitate a favorizat aparitia unor industrii noi: industria energiei electrice (in termocentrale), industria siderurgica si, pe baza acestora, industria constructoare de masini, industria chimica (bazata si pe prelucrarea carbunilor).

Refacuta dupa Al Doilea Razboi Mondial, regiunea a avut o dezvoltare deosebita pornind tot de la exploatarile de huila. Aceasta dezvoltare a generat aparitia unor ramuri noi, moderne (electronica, electrotehnica, fire sintetice, mecanica fina, optica) ce au facilitat conversia ulterioara.

Regiunea Rin - Ruhr este un foarte bun exemplu de restructurare si modernizare economica (DOC1).



C.         Regiunea industriala din japonia centrala sl de sud


Aceasta regiune industriala se caracterizeaza printr-o foarte mare concentrare teritoriala a industriei, o productie foarte variata si ridicata cantitativ si prin suprapunerea ei, in cea mai mare parte, pe un spatiu urban de tip megalopolis (megalopolisul japonez - DOC 2).

Ea cuprinde partea sudica a insulei Honshu si nordul insulei Kyushu, avand in realitate mai multe grupari teritoriale ale industriei:

in est, zona golfului Tokyo (Keihin-port) (Hg-3,4);

in centru zona Osaka-Kobe-Kyoto;

in vest, zona Kytakyushu. Caracteristicile acestei mari concentrari urban-industriale sunt urmatoarele:

absenta unor resurse energetice si minerale semnificative;

prezenta unor porturi de mari dimensiuni (Tokyo, Chiba, Yokohama, Osaka, Kobe etc);

o concentrare deosebita a populatiei;

o dezvoltare a tuturor ramurilor industriale importante;

existenta unor ramuri deosebit de performante: industria de automobile, industria petrochimica, constructiile de nave, aparatura electronica si electrotehnica, instrumente optice etc;

o disciplina si un profesionalism foarte ridicate ale fortei de munca.

Pornind de la ramuri traditionale (siderurgie, constructia de nave), s-au dezvoltat foarte mult in acest perimetru o serie de activitati complementare, cum ar fi cercetarea si inovatia tehnologica, sistemul financiar-bancar si sistemul de comunicatii si transporturi.

Se apreciaza ca un anumit rol il are si organizarea societatii japoneze precum si sistemul ei specific de functionare (niponism).

Atat in trecut, cat si in prezent, comertului ii revine un rol deosebit in dezvoltarea acestei regiuni si a Japoniei in general (DOC 3).



Fig. 1 - Essen la sfarsitul seco­lului XIX



DICTIONAR


Conversie industriala - transformarea unor activitati industriale initiale in activitati de ultima generatie.

Niponism - concept integrator de natura economica si sociala care defineste caracteristicile specifice ale societatii japoneze, cu un pronuntat caracter paternalist, care are in vedere si elementele structurarii ierarhice de natura istorica a societatii.



Fig. 2 - Essen astazi, dupa recon-versia industriala a regiunii



■ Fig. 3 - Concentrari urban-industriale in regiunea Japonia Centrala si de Sud



Fig. 4 - Concentrarea urbana, industriala si portuara Tokyo (Keihin-port), Japonia


centre comerciale

zone rezidentiale

zone industriale si de transport

Shinkansen

alte cai ferate



DOC 1. Dezvoltarea regiunii industriale Rin-Ruhr


Descoperirea resurselor de gaz metan din nordul Germaniei (zona Emden) si din Marea Nordului a favorizat inlocuirea in unele procese tehnologice, a carbunelui cu gazul metan (in termoenergie, industria chimica). In prezent, aici functioneaza principalul sistem de explorare, exploatare si transport a gazului metan din Germania si unul dintre cele mai mari la nivel mondial (Ruhrgas). Prin diversificarea si modernizarea industriei, dependenta acesteia de carbune a scazut foarte mult.

Termocentralele pe baza de carbune au fost inlocuite cu atomocentrale, iar procesele siderurgice s-au modernizat continuu.

Procesul de inchidere a minelor de carbune, datorat atat recesiunii economice propriu-zise cat si unor factori decizionali de "inchidere voluntara" (intre 1970 si 1990) au schimbat complet fizionomia industriala a peisajului si, in acelasi timp, structura economica a regiunii industriale.

De exemplu, in locul minelor inchise din perimetrul orasului Bochum, s-a construit o mare intreprindere de automobile (Opel), care a dinamizat industria inconjuratoare si a oferit un numar mare de locuri de munca. In prezent, din totalul minelor de acum 34 decenii functioneaza un sfert, iar industria de exploatare si prelucrare a carbunelui este subventionata de stat.

Paralel cu reconversia industriala a regiunii Ruhr, s-a trecut la un proces de ameliorare a mediului: poluarea a disparut aproape total, sistemele de epurare a apelor uzate s-au extins si si-au marit eficienta, au fost construite noi spatii verzi si s-a modificat fizionomia urbana a principalelor orase (Fig. 2). Pe langa ramuri industriale de varf, au aparut institute de cercetare stiintifica, universitati, sisteme moderne de comunicatii.



Doc 2. Megalopolisul japonez


In acest perimetru se afla 4 dintre primele 12 porturi mondiale, 4 dintre primele firme producatoare de automobile de pe glob, cea mai mare capacitate de rafinare din lume concentrata pe un spatiu atat de mic si una dintre cele mai mari burse mondiale (bursa din Tokyo).

Din cauza spatiului limitat oferit de conditiile naturale, unele activitati s-au extins si in zona maritima, prin amenajari speciale.

Orasele au o foarte interesanta structura interna, care imbina elemente traditionale cu solutiile cele mai moderne (centre comerciale si parcaje subterane, linii de metrou), cu scopul principal,de a valorifica la maximum suprafata redusa a terenului utilizabil.

In prezent, regiunea industriala a Japoniei Centrale si de Sud, care se suprapune peste megalopolisul japonez reprezinta cea mai mare si mai importanta concentrare industriala a lumii contemporane (depasind cantitativ productia industriala a megalopolisului american).

Rolul megalopolisului japonez si a industriei sale este valorificat si mai mult in ultima perioada de timp, datorita pozitiei in noua regiune de dezvoltare a lumii contemporane, denumita "Asia-Pacific".

Tokyo (Fig. 4) reprezinta cea mai mare aglomeratie urbana a Terrei, cu peste 27 mil. loc.



Doc 3. Rolul comertului in dezvoltarea Japoniei


Dezvoltarea actuala a Japoniei are multiple cauze, conditionari si o anumita componenta istorica.

In afara de elementele favorizante cunoscute (traditii, caracteristicile fortei de munca, ambitia reconstructiei), un rol important in dezvoltarea contemporana a Japoniei l-au avut si il au activitatile comerciale.

Privind o harta a acestei parti a globului, observam ca arhipelagul japonez este relativ izolat. Acest lucru a permis o dezvoltare interioara a teritoriului, lipsita de amenintari exterioare majore.

Absenta materiilor prime in conditiile revolutiei industriale ar fi putut sa aiba un caracter restrictiv asupra evolutiei economice, dar vocatia comerciala a Japoniei a suplinit si chiar a favorizat dezvoltarea economica.

Importul materiilor prime de baza (minereuri de fier, carbune, petrol) au favorizat o utilizare intensiva a acestora si obtinerea unor produse cu valoare ridicata.

Concentrarea populatiei in zonele litorale (cauzata de predominarea reliefului accidentat din interior) a permis dezvoltarea unor activitati portuare si comerciale.

De la o orientare predominant asiatica, Japonia are in prezent o orientare comerciala spre toate regiunile semnificative ale Terrei.

In ultimii ani si-a dezvoltat relatii noi in aria Pacificului, fiind intr-un fel spatiul cel mai dinamic al regiunii "Asia-Pacific".


APLICATII:


1. Precizati pozitiile geografice ale celor doua concentrari, utilizand harta.

2. Comparati cele doua concentrari ale industriei, dupa urmatoarele criterii: originile, conditiile dezvoltarii, factorii dezvoltarii, rolul regiunilor industriale in cadrul tarii.

3. Precizati principalele deosebiri intre cele doua regiuni industriale, pe baza unui sistem de criterii pe care il considerati ilustrativ.

4. Analizati posibilitatile comparative de evolutie in viitor ale celor doua regiuni.





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright