Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Geografie


Qdidactic » didactica & scoala » geografie
Pestera coliboaia



Pestera coliboaia


PESTERA COLIBOAIA

Localizare si cai de acces. Situata la o altitudine de 560 m si doar cu 120 m amonte de Pestera Magura, Pestera Coliboaia este accesibila pe acelasi traseu, cararea de pe versantul drept al Vaii Sighistelului facand legatura intre intrarile celor doua cavitati.

Date istorice. Primul cercetator al cavitatii a fost A. Schmidl (1863). Este interesant cum acest tenace explorator s-a marginit la a semnala doar existenta marelui portal al Pesterii Magura, fara a incerca sa patrunda in galeriile ei spatioase, dar si-a indreptat atentia spre o cavitate mult mai modesta, cum este Pestera Coliboaia. De altfel, cele doua pesteri vor face intotdeauna impreuna obiectul cercetarilor viitoare intreprinse de Institutul de speologie.



Descriere. Intrarea triunghiulara, de numai 2 m inaltime, strajuita de o faleza inalta de calcar, se deschide in varful unei pante de grohotis care coboara intr-o sala de 15 m latime si de vreo 40 m lungime, continuata cu o galerie larga, rectilinie, vadit dezvoltata in lungul unei diaclaze directoare si parcursa in toata desfasurarea ei de un curs de apa care apare dintr-un sifon impenetrabil. Alte doua puncte de sifonare complica intr-o oarecare masura traseul subteran. Paraul curge in cea mai mare parte printre terase de argila si se pierde, in functie de debit, fie la capatul galeriei, fie sub peretele sudic al salii ; el reapare definitiv la zi printr-un izbuc situat sub intrarea in pestera. Apele pot inunda la viituri intreg planseul galeriei, ceea ce ne face sa presupunem ca ele isi au originea intr-un bazin de receptie mai larg, cu toate ca pana acum nu a fost depistata nici o pierdere organizata pe seama careia sa poata fi pus acest drenaj subteran. Concretiunile sunt limitate la ultima treime a galeriei, unde peretii sunt acoperiti de largi scurgeri stalagmitice. Lungimea totala a pesterii este de 750 m.


Descriere. Pestera Muierilor este o cavitate polietajata, cu galeiii dispuse pe trei niveluri clare, iar un al patrulea nivel este banuit dar inca nu a fost explorat. Lungimea totala este 3 566 m. Cea mai importanta este Galeria Electrificata, lunga de 600 m, care strabate, de fapt, culmea calcaroasa a Garbei, de la un capat la celalalt. Dupa intrarea cu dimensiunea 2x3 m, inchisa cu poarta metalica, se patrunde intr-o galerie de dimensiuni mijlocii, cu formatiuni masive si afumate. Dupa cativa zeci de metri primele stalagmite ne retin atentia : Bazinele mici, Orga, Domul Mic - printre care se strecoara poteca, pentru a ajunge intr-un spatiu mai larg, cu o raspantie. O luam mai intai spre stanga, trecem pe langa Altar, o frumoasa aliniere de coloane, si ajungem sub Horn, o cupola inalta de peste 20 m, in care privirea se pierde fara a-i zari lamurit capatul. Putin mai departe, o pelicula rosiatica de limonit a prilejuit denumirea de Piatra insangerata, unui loc unde putem vedea si o interesanta sectiune de galerie, determinata de linia sobra a faliilor. Dupa Sala Altarului urmeaza un sector aparent arid, cu tavanul puternic brazdat de fisuri si podeaua plina de grohotis. Remarcam totusi sectiunea eleganta, de arcada, a galeriei ce ne conduce, dupa cca 120 m, intr-o mica salita, unde de obicei sunt expuse vitrine cu oseminte de Ursus spelaeus. Mai departe vom fi nevoiti sa mergem aplecati printre

Conditii de vizitare. Deoarece este vorba de o pestera activa, cu puncte mai deficile pe traseu, parcurgerea intregii galerii necesita salopeta, cizme de cauciuc si o scara speologica pentru depasirea celui de al doilea sifon.

Bibliografie. A. Schmidl (1863), R. Jeannel si E. Racovita (1929), M. Bleahu si S. Bordea (1967), M. Bleahu si col. (1976), L. Valenas si col. (1977).




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright