Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Finante


Qdidactic » bani & cariera » finante
Executia bugetului



Executia bugetului


Executia bugetului

Dupa promulgarea de catre presedinte, legea privind bugetul se publica in buletinul oficial al tarii, moment in care bugetul devine operational, trecandu-se la executia acestuia, care se realizeaza pe durata anului bugetar.

Executia bugetului consta in incasarea veniturilor si efectuarea cheltuielilor aprobate de forul legislativ. Acest proces, deosebit de amplu si de complex, antreneaza participarea unui numar foarte mare de operatori bugetari, si anume : aparatul fiscal cu toate structurile sale centrale si teritoriale; institutiile bugetare, de la ministere si alte agentii guvernamentale si pana la institutiile publice operative; unitati administrativ-teritoriale si alte entitati publice care primesc transferuri de la bugetul de stat; organizatii internationale care primesc de la sau transfera la buget sume de bani.

Incasarea veniturilor cuvenite bugetului si, respectiv, efectuarea platilor de la buget se efectueaza fie printr-o institutie specializata aflata in subordinea Ministerului Finantelor, fie prin sistemul bancilor comerciale. Executia veniturilor bugetare se realizeaza prin aparatul fiscal al Ministerului Finantelor si consta in derularea mai multor faze procedurale succesive. In cazul impoazitelor directe fazele executiei bugetare sunt urmatoarele: asezarea, lichidarea, emiterea titlului de percepere, perceperea efectiva a impozitului.

Asezarea impozitului reprezinta identificarea si dimensionarea materiei impozabile a unei persoane fizice sau juridice, care, potrivit legilor fiscale, intra sub incidenta impozitarii.

Lichidarea reprezinta stabilirea cuantumului impozitului aferent materiei impozabile in raport cu cotele de impozit si alte conditii prevazute de lege. Pe baza acestor date se procedeaza la deschiderea rolului fiscal al persoanei fizice sau juridice respective, in care se inscrie suma datorata de persoana in cauza.

Emiterea titlului de percepere a impozitului consta in inscrierea cuantumului impozitului respectiv intr-un document, in baza caruia se autorizeaza perceperea unui anumit venit bugetar. In practica asemenea documente sunt reprezentate fie de titlul de incasare , fie de ordinul de incasare.



Perceperea impozitului consta in incasarea efectiva a sumei datorate de catre debitor, in procedurile specifice acestei faze, este inclusa si urmarirea, la care se recurge, inclusiv prin metoda executarii silite, atunci cand contribuabilii nu-si achita obligatiile bugetare in termenele stabilite de lege. In unele cazuri, procedura urmaririi se poate concretiza si in ipotecarea bunurilor aflate in proprietatea debitorilor, Ministerul Finantelor fiind reprezentantul statului in litigii de aceasta natura.

Angajarea reprezinta decizia care genereaza obligatia unei institutii bugetare de a plati o anumita suma de bani catre furnizorii diferitelor bunuri si servicii publice. Prin continutul si consecintele sale, angajarea reprezinta faza cea mai importanta a executiei cheltuielilor bugetare, de care depinde incadrarea in limitele aprobate prin buget.

Lichidarea reprezinta faza in care institutia publica constata si receptioneaza furnizarea bunurilor si/sau serviciilor contractate. Aceasta faza are loc in functie de cantitatea si calitatea livrarilor si stabilirea sumei de bani datorate furnizorilor.

Ordonantarea reprezinta actul de emitere din partea unei institutii publice, a unei dispozitii sau ordin de plata a unei sume din alocatia bugetara in favoarea unui terte persoane fizice sau juridice.

Plata reprezinta achitarea efectiva de catre institutia publica a sumei datorate catre furnizori sau creditori.

Operatiunile vizand a patra faza, cea de plata, le efectueaza angajatii serviciului financiar al institutiei publice. Toti functionarii publici participanti la fazele executiei cheltuielilor unei institutii bugetare raspund solidar pentru calitatea si legalitatea gestionarii banilor publici.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright