Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Finante


Qdidactic » bani & cariera » finante
Aparatul financiar



Aparatul financiar


APARATUL FINANCIAR



1. Notiunea de aparat financiar

In sens larg, prin aparat financiar ar trebui sa intelegem totalitatea organelor care contribuie la realizarea activitatii financiare a statului, direct sau indirect. In sens restrans, prin aparat financiar ar trebui sa intelegem doar organele de specialitate financiara, stabilite ca atare prin lege. In raport de una sau alta din interpretarile date continutului aparatului financiar, vom avea doua categorii de organe: organe cu competenta generala si organe cu competenta speciala.

F



Aparatul financiar lato sensu

 
2. Organele cu competenta generala

Sunt cele care au si atributii in domeniul financiar:

a) Parlamentul;

b) Presedintia Romaniei;

c) Guvernul Romaniei[1]

d) consiliile locale, in conditiile Legii nr. 273/2006 cu privire la finantele publice locale si ale Legii nr. 215/2001 cu privire la administratia publica locala;

e) ministerele si celelalte organe centrale ale administratiei de stat (directiile si celelalte servicii financiar - contabile);

F

Structuri cu competenta speciala

 
f) institutiile publice, centrale si locale, in conditiile Legii nr. 500/2002 si 273/2006, precitate.

3. Organe cu competenta speciala

Organele cu competenta speciala sunt cele care au atributii exclusiv cu caracter financiar. Includem aici:

a) Ministerul Finantelor[2] este organ al administratiei publice centrale de specialitate cu rol de sinteza, care aplica strategia si programul Guvernului in domeniul finantelor publice", "exercita administrarea generala a finantelor publice", atributiunile sale in domeniul finantelor publice fiind stabilite la art. 19 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice si in actul normativ privind organizarea si functionarea sa, precitateste.

 
b) Agentia Nationala de Administrare Fiscala[3] - institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea MEF; are o arie larga de obiective, acoperind domeniul fiscalitatii in integralitatea sa, in special, "colectarea veniturilor bugetului de stat, reprezentand impozite, taxe si alte venituri ale bugetului de stat, conform competentelor, precum si a veniturilor bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetului asigurarilor pentru somaj, bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, reprezentand contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, datorate de platitori, persoane juridice si persoane fizice, care au calitatea de angajator sau asimilati ai acestora si alte persoane care au obligatii fata de bugetul de stat".

- Directia Generala a Vamilor[4]

- Garda Financiara[5]

- Directiile Generale ale Finantelor Publice, subordonate ANAF si organizate la nivelul fiecarui judet si al Municipiului Bucuresti (au ca structuri teritoriale de specialitate subordonate: administratiile financiare municipale, administratiile financiare orasenesti, administratiile financiare rurale, respectiv, administratiile financiare ale sectoarelor Municipiului Bucuresti);

c). Curtea de Conturi[6]. Este organ de specialitate financiara, avand ca atributiune de baza realizarea auditului financiar extern cu privire la formarea, administrarea si intrebuintarea resurselor financiare ale statului si ale sectorului public.


 
1. Stabiliti care sunt organele cu competenta speciala in domeniul financiar. Vezi pag.

1.






BIBLIOGRAFIE SELECTIVA


I. Tratate, cursuri, manuale si monografii.

1. Postolache Rada, Drept financiar, Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2009

2. Gliga Ioan, Drept financiar public, Ed. ALL, Bucuresti, 1995

3. Saguna Dan Drosu, Drept financiar si fiscal, Ed. Eminescu, Bucuresti, 2004

4. Iancu Vasile, Drept financiar public, Ed. Sylvi, Sibiu, 2004;

5. Constitutia Romaniei, Titlul IV - "Economia si finantele publice"




[1] Guvernul are atributiuni in procesul realizarii activitatii finanaciare a statului. Potrivit Legii finantelor publice nr. 500/2002, art. 18 alin. 2 lit. c, "Guvernul . exercita conducerea generala a activitatii executive in domeniul finantelor publice, in care scop examineaza periodic situatia financiara pe economie, executia bugetului public national si a bugetelor fondurilor speciale si stabileste masuri pentru stabilirea sau imbunatatirea echilibrului bugetar, dupa caz".

[2] Organizat si avand competentele potrivit H.G.R. nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Economiei si Finantelor, M. Of., Partea I, nr. 52 din 28 ianuarie 2009.

[3] Organizata si avand competentele potrivit H.G.R. nr. 495/2007 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, M. Of. Partea I, nr. 388 din 6 iunie 2007, modificata prin HGR nr. 1171/2007, M. Of., Partea I, nr. 2 octombrie 2007.

[4] Se afla in subordinea ANAF si este organizata conform HGR nr. 532/2007, M. Of., Partea I, nr. 405 din 18 iunie 2007, modificata prin HGR nr. 1210/2007, M. Of.,Partea I, nr. 701 din 17 octombrie 2007.

[5] afla in subordinea ANAF si este organizata conform HGR nr. 533/2007, M. Of., Partea I, nr. 405 din 18 iunie 2007, modificata prin prin HGR nr. 1171/2007, M. Of., Partea I, nr. 2 octombrie 2007.

[6] Infiintata potrivit Legii nr. 94/1992 cu privire la organizarea si functionarea Curtii de Conturi, republicata, M. Of., Partea I, nr. 224 din 9 septembrie 2002.



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright