Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica


Drept


Qdidactic » stiinta & tehnica » drept
Revocarea donatiilor



Revocarea donatiilor


REVOCAREA DONATIILOR



Conform art.801 Cod civil, donatia reprezinta "un act de liberalitate prin care donatorele da irevocabil un lucru donatorului care-l primeste".

Donatia este un contract unilateral intrucat doar una din cele doua parti in asuma obligatii, respectiv donatorul, un contract cu titlu gratuit deoarece acordul de vointa al donatorului se da cu intentia de a-l gratifica pe donatar, fara a obtine o contraprestatie din partea acestuia , fiind, in principiu, si un contract solemn intrucat trebuie incheiat in forma solemna. Totodata este si un contract translativ de proprietate intrucat proprietatea de transfera de la donator la donatar prin simplul acord de vointa al partilor exprimat in forma prevazuta de lege, avand si un caracter irevocabil.

In afara de cazurile in care partile contractului stipuleaza anumite clauze care pot duce la desfiintarea acestuia, exista anumite cauze legale care permit revocarea donatiei, prin exceptie de la principiul irevocabilitatii donatiilor, acestea fiind :

revocarea donatiilor pentru neexecutarea sarcinii

revocarea donatiei pentru ingratitudine

revocarea donatiei pentru survenienta de copil.

revocarea donatiilor dintre soti.



Privitor la revocarea donatiei pentru neexecutarea sarcinii in art.829 Cod civil, in care se arata ca "donatiunea intre vii se revoca pentru neindeplinirea conditiilor pentru care s-a facut", iar potrivit art.830 Cod civil "cand donatiunea este revocata pentru neindeplinirea conditiilor, bunurile reintra in mana donatorului, libere de orice sarcina si ipoteca"

Pentru a produce efecte juridice, sarcina trebuie sa indeplineasca cerinte comune : de a fi posibila, licita, morala. Ea poate fi stipulata fie in favoarea donatorului, fie a unei terte persoane, fie chiar in favoarea donatarului insusi, cu conditia ca donatorul sa aiba vreun interes , fie si numai de ordin moral, in indeplinirea sarcinii.

Revocarea donatiilor poate interveni numai in cazul in care neexecutarea sarcinilor este imputabila donatarului

Sanctiunea revocarii donatiilor intervine atat in caz de neexecutare totala cat si in caz de neexecutare partiala a contractului.

Pentru a obtine o revocare a donatiei donatorul trebuie sa faca apel la justitie.

"Actiunea poate fi introdusa nu numai de donator ci si de succesorii sai si chiar de creditorii donatorului, pe calea actiunii oblice. Tertii beneficiari ai sarcinii nu pot cere revocarea, ci doar executarea silita a sarcinii, dupa regulile de la stipulatia pentru altul. Actiunea de introduce impotriva donatarului, dar daca acesta a decedat poate fi introdusa si impotriva succesorilor sai".[2]

Revocarea donatiei pentru neindeplinirea sarcinilor are ca efect reintoarcerea bunurilor donate in proprietatea donatorului.

Referitor la revocarea donatiei pentru ingratitudine, aceasta reprezinta consecinta incalcarii obligatiei de recunostinta.

Potrivit art.831 Cod civil donatiile sunt revocabile pentru ingratitudine in urmatoarele cazuri :

atentat la viata donatorului - consta in intentia donatarului de a suprima viata donatorului. Este suficient sa se stabileasca existenta intentiei de a ucide, nefiind necesara o hotarare de condamnare in acest sens.

delicte, cruzimi sau injurii grave - se are in vedere savarsirea de fapte cu caracter penal fata de donator, respectiva sa existe fapte infractionale, agresiuni fizice sau insulte savarsite de donatar la adresa donatorului

revocarea pentru refuz de alimente - acest fapt presupune ca donatorul sa fi fost in nevoie si sa nu fi primit, in mod nejustificat, alimente de la donatar, dupa ce i-a solicitat acest lucru


Actiunea in revocare pentru ingratitudine are caracterul unei pedepse civile, avand un caracter mai sanctionator decat actiunea in rezolutiune

a)       este o actiune strict personala, putand fi intentata numai de donator. Aceasta actiune nu poate fi intentata nici de catre mostenitorii donatorului si nici de creditorii acestuia

b)       nu poate fi intentata decat impotriva donatarului vinovat

c)        poate fi introdusa in termen de 1 an de la data savarsirii faptei sau de la data cand donatorul a avut cunostinta de ea.

d)       actiunea in revocare nu produce efecte fata de terti.

In ceea ce priveste revocarea donatiei pentru survenienta (nastere) de copil, dispozitiile art.836 prevad ca donatiile se revoca de drept cand donatorului, care in momentul donatiei nu avea copii sau alti descendenti in viata, i se naste ulterior un copil din casatorie sau din afara casatoriei

Astfel ca revocarea sa se produca, este necesara indeplinirea a doua conditii :

a) donatorul sa nu aiba vreun copil sau alt descendent in viata in momentul donatiei

Potrivit art.837 C.civ. revocarea se produce si in cazul copilului conceput inainte de incheierea donatiei, dar nascut ulterior acesteia.

Daca donatorul avea copii sau alti descendenti in viata in momentul incheierii contractului de donatie, atunci donatia nu mai este revocabila, fiind revocabila, indiferent daca ulterior donatorului i se naste alt copil.

b) donatorului sa i se nasca un copil, fie si "postum" (dupa moarte). Conditia este indeplinita si atunci cand copilul este conceput inainte de donatie si nascut dupa aceasta. Este indiferent daca copilul nascut dupa incheierea donatiei este din casatorie sau din afara casatoriei si nu conteaza durata vietii copilului, esenta fiind ca acesta sa se nasca viu.[3]

In ceea ce priveste efectele revocarii donatiei pentru nastere de copil, aceasta produce efecte retroactive de la data incheierii contractului de donatie, astfel incat bunul reintra in patrimoniul donatorului, liber de orice sarcina.

In privinta fructelor s-a prevazut o regula speciala in sensul ca cele dobandite inainte de nasterea copilului, ca si cele ulterioare, pana la momentul cand donatarului i-a fost notificata nasterea copilului, revin donatarului. Cele ulterioare notificarii, cand donatarul devine posesor de rea credinta se cuvin donatorului.[4]

Revocarea donatiilor dintre soti este prevazuta in art-937 Cod cvil, prin care se arata ca "orice donatiune facuta intre soti in timpul maritagiului este revocabila" .

Astfel, sotul care in timpul casatoriei a facut o donatie celuilalt sot, poate sa o revoce oricand, fie in timpul casatoriei, fie dupa desfacerea acesteia, si chiar dupa moartea donatarului.

"Art.937 al.3 Cod civil prevede expres ca donatiile intre soti nu sunt revocabile pentru survenienta de copil. De altfel nici regulile referitoare la revocarea donatiilor pentru ingratitudine sau pentru neindeplinirea sarcinilor nu sunt aplicabile din moment ce revocarea se poate face prin simpla manifestare de vointa a sotului donator. Simpla introducere a unei actiuni prin care sotul donator ar cere revocarea pentru neindeplinirea sarcinilor ar putea avea semnificatia unei revocari, astfel incat actiunea ar trebui respinsa ca ramasa fara obiect. Dupa moartea lui, , daca sunt indeplinite conditiile aratate mai sus, mostenitorii lui ar putea cere revocarea donatiei pentru neindeplinirea sarcinilor sau pentru ingratitudine."

Pentru a putea revoca donatia facuta, sotul donator nu este obligat sa obtina o hotarare judecatoreasca in acest sens, fiind necesara doar manifestarea sa de vointa re a revoca donatia. Revocarea poate fi expresa sau tacita







BIBLIOGRAFIE





G.Comanita, Drept. Civil. Contracte speciale, Editura Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu, 2006


R.Motica, Contracte civile speciale, Ed.Lumina Lex, Bucuresti, 2000


C.Toader, Manual de contracte civile speciale, Ed.All Beck, Bucuresti, 2000



C.Toader, Manual de contracte civile speciale, Ed.All Beck, Bucuresti, 2000

G.Comanita, Drept. Civil. Contracte speciale, Editura Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu, 2006.

R.Motica s.a., Contracte civile speciale, Ed.Lumina Lex, Bucuresti, 2000

G.Comanita, Drept. Civil. Contracte speciale, Editura Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu, 2006.

G.Comanita, Drept. Civil. Contracte speciale, Editura Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu, 2006.



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright