Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica


Drept


Qdidactic » stiinta & tehnica » drept
Prescriptia extinctiva



Prescriptia extinctiva


Prescriptia extinctiva



Prescriptia extinctiva nu este definita in legea civila totusi Decretul 167 / 1958 in art. 1, alineatul 1, consacra efectul prescriptiei extinctive "dreptul la actiune avand un obiect patrimonial, se stinge prin prescriptie, daca nu a fost executat in temeiul stabilit de lege". Putem defini prescriptia extinctiva din dreptul civil ca fiind stingerea dreptului la actiune neexercitat in termenul de prescriptie.


Reglementarea prescriptiei extinctive din dreptul civil.


Actele normative in vigoare, in care se gasesc normele ce formeaza institutia prescriptiei extinctive, sunt urmatoarele :

Decretul nr. 167 / 1958 , privitor la prescriptia extinctiva care este "legea generala" sau "dreptul comun" in materie



Codul civil ( in special titlul XX- "despre prescriptia din cartea a III-a " ) in masura in care a suferit modificari sau abrogari

Alte acte normative, izvoare de drept civil, ca exemplu amintim Legea nr. 29 / 1990, privind contenciosul administrativ , Legea 105 / 1992, privind raporturile de drept international privat.


Caracterul normelor care reglementeaza prescriptia extinctiva.


O problema strans legata de "reglementarea prescriptiei extinctive, este aceea a caracterului - imperativ sau dispozitiv - al normelor ce formeaza aceasta institutie" .

Prescriptia extinctiva este calificata ca o institutie de ordine publica. Totusi problema care se ridica, este aceea de a sti daca este bine sau nu sa se pastreze caracterul imperativ al normelor prescriptiei extinctive si in viitoarea reglementare. Se considera ca solutia potrivita ( opinia profesorului Belein ) este aceea de a reveni la sistemul codului civil - prescriptia trebuie aplicata daca cel interesat ( de regula paratul ) o invoca.



Natura juridica si delimitarea prescriptiei extinctive.


Prescriptia extinctiva este cunoscuta de toate ramurile de drept , si de aici drept drept consecinta - natura juridica a prescriptiei extinctive trebuie stabilita in cadrul fiecarei ramuri de drept.

Din chiar definitia data prescriptiei extinctive rezulta ca actiunea intentatade subiectul activ , dupa actiunea prescriptiei extinctive, va fi respinsa ca prescrisa, ceea ce echivaleaza cu refuzul concursului fortei de constrangere a statului.

Putem intelege efectul prescriptiei extinctive daca amintim prevederea art. 20, alin. 1 din Decretul nr. 67 / 1958 : Debitul care a executat obligatia, dupa ce dreptul la actiune al creditorului s-a prescris, nu are dreptul sa ceara inapoierea prescriptiei chiar daca la data executarii nu stia ca termenul prescriptiei era implinit. Concluzia ce se desprinde este urmatoarea : prescriptia extinctiva nu stinge nici dreptul subiectiv nici obligatia civila corelativa. Totusi se realizeaza o transformare ori o schimbare

juridica :

1.     dreptul subiectiv civil nu mai este aparat pe cale ofensiva a actiunii in justitie, ci numai pe cale defensiva a exceptiei, daca debitorul si-a executat voluntar obligatia sa

2.     obligatia civila corelativa nu mai poate fi adusa la indeplinire pe calea executarii silite, dar este permisa executarea sa voluntara, adica de bunavoie.

Prescriptia extinctiva transforma dreptul subiectiv civil si obligatia civila corelativa din perfecte in imperfecte. Sub aspectul naturii sale juridice, prescriptia dreptului la actiune este un mod de transformare a continutului raportului juridic civil.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright