Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica


Drept


Qdidactic » stiinta & tehnica » drept
Mita



Mita


Mita

Ca si in cazul santajului, mita s-a bucurat de o presa invariabil negativa si opinia generala este ca ea ar trebui scoasa in afara legii. Dar este lucrul acesta necesarmente adevarat? Sa analizam cazul unui contract tipic de mita. Sa presupunem ca Black doreste sa vanda niste materiale catre firma XYZ. Pentru a castiga licitatia, el ii da o mita baneasca lui Green, agentul de cumparari al al companiei. Este dificil de vazut ce anume a facut Black, care sa trebuiasca sa fie considerat ilegal din punctul de vedere al legii liberale. De fapt, el n-a facut decat sa reduca pretul solicitat firmei XYZ, platindu-i un rabat lui Green. Din punctul de vedere al lui Black, el ar fi fost exact la fel de bucuros sa incaseze direct de la firma un pret mai redus, desi probabil ca nu a facut astfel deoarece directorii executivi ai firmei XYZ nu ar fi cumparat nici la pretul acesta materialele de la el. Dar treburile interne ale companiei XYZ nu trebuie in nici un caz sa cada in responsabilitatea lui Black. In ce-l priveste pe el, singurul lucru pe care l-a facut este sa reduca pretul solicitat firmei si, prin aceasta, a castigat contractul.*



In acest caz, actiunea ilicita ii apartine exclusiv lui Green, cel care primeste mita. Intr-adevar, contractul de angajare al lui Green cu patronii sai il obliga implicit pe acesta sa isi dea toata silinta sa faca achizitiile de materiale in interesul firmei. Dar el incalca acest contract cu firma XYZ, necomportandu-se ca un adevarat agent al acesteia: intr-adevar, datorita mitei, el fie a cumparat de la o firma cu care altminteri n-ar fi facut afaceri, fie a platit un pret mai mare decat ar fi fost necesar. In ambele cazuri, Green si-a incalcat contractul si a invadat drepturile de proprietate ale patronilor sai.

Prin urmare, in cazul mitei, nu este nimic ilegitim in legatura cu mituitorul, dar este intru totul ilegitima actiunea celui mituit, care primeste mita. Ar trebui sa existe un drept legal de proprietate pe baza caruia sa se poata oferi mita, dar nu si unul pe baza caruia sa se poata primi mita. Doar cel mituit ar trebui sa fie actionat in justitie. Prin contrast, socialistiii tind sa considere ca cei care dau mita sunt pe undeva mai reprobabili, deoarece, intr-un fel, il "corup" pe cel ce primeste. In felul acesta, ei neaga libera alegere si responsabilitatea fiecarei persoane pentru propriile sale actiuni.

Sa analizam acum problema asa-numitelor payola, care se ivesc recurent in legatura cu radioprogramele care transmit inregistrari muzicale de mare popularitate. Intr-un astfel de scandal tipic, o firma de discuri il mituieste pe un disc-jockey sa transmita inregistrarea A. Se presupune ca altminteri disc-jockey-ul fie nu ar fi transmis inregistrarea respectiva deloc, fie ar fi transmis-o de mai putine ori; prin urmare, inregistrarea A este transmisa in locul inregistrarilor B, C si D, care ar fi fost [130] transmise mai frecvent, daca disc-jockey-ul ar fi evaluat inregistrarile exclusiv pe baza gusturilor sale si/sau ale publicului. Evident, din punct de vedere moral, publicul este tradat, prin incalcarea increderii sale in sinceritatea disc-jockey-ului. Aceasta incredere se dovedeste a fi nefondata. Dar publicul nu are nici un drept de proprietate asupra radioprogramului, astfel incat nu are nici o plangere legala de facut pe aceasta tema. Ascultatorii receptioneaza programul gratuit. Celelalte firme de discuri, care au produs inregistrarile B, C si D, au avut si ele de pierdut, deoarece produsele lor nu au fost transmise atat de frecvent; dar nici ele nu au nici un drept de proprietate asupra programului si nu au nici un drept sa-i spuna disc-jockey-ului ce muzica sa transmita.


Prin luarea de mita, a incalcat disc-jockey-ul drepturile de proprietate ale cuiva? Da, deoarece, ca si in cazul agentului comercial mituit, disc-jockey-ul si-a incalcat obligatia contractuala fata de patronul sau - fata de proprietarul statiei radio, sau de sponsorul radioprogramului respectiv - de a pune in unda acele inregistrari care, dupa parerea sa, ii satisfac in cea mai mare masura pe ascultatori. Asadar, disc-jockey-ul a incalcat dreptul de proprietate al proprietarului statiei, sau al sponsorului. Sa repetam ca cel care a comis un delict si merita sa fie actionat in justitie este disc-jockey-ul care a primit mita (payola), nu firma de discuri care a platit mita.

Mai mult, daca firma de discuri l-ar fi mituit nemijlocit pe patron - pe proprietarul statiei sau pe sponsor - atunci n-ar fi fost incalcate drepturile de proprietate ale nimanui si, prin urmare, nu s-ar fi pus problema nici unei ilegalitati. Evident ca publicul s-ar fi putut simti cu usurinta inselat daca adevarul ar fi iesit la iveala si probabil ca si-ar fi schimbat apoi lungimea de unda, pentru a receptiona programele unei alte statii de emisie, sau ale unui alt sponsor.

Ce putem spune despre asa-numitele cazuri de plugola, in care programul este finantat de un sponsor, iar o alta firma il plateste pe producatorul programului sa faca reclama [plug] produsului sau? Din nou, dreptul de proprietate incalcat este cel al sponsorului, care plateste pentru timpul de emisie si, prin urmare, are drepturi exclusive de reclama pe durata programului. Incalcarea proprietatii sale nu este imputabila firmei dizidente care plateste mita, ci producatorului, care isi incalca contractul cu sponsorul, acceptand aceasta intelegere.

* N.tr.: Ideea de contract ("de mita") afecteaza totusi rationamentul, intr-o maniera care consideram ca rastoarna concluzia autorului referitoare la statutul lui Black. Mai intai, Black stie, prin ipoteza, ca este vorba despre mita, deci despre o suma transferata nu firmei, ci lui Green personal, pentru ca acesta din urma sa incalce drepturile de proprietate ale firmei (cf. mai jos). Dar Black nu este doar un incitator la furt, ceea ce ar tine de dreptul sau la libera exprimare. Intr-adevar, mita respectiva nu este un simplu cadou, insotit eventual de o sugestie facultativa pentru Green. Este vorba de un contract, adica de un schimb de titluri de proprietate (cf. cap. 19), prin care Green se obliga fata de Black sa fure si sa-i livreze prada. In schimbul mitei, Black a achizitionat contractual de la Green, in cunostinta de cauza, titlul ilegitim de proprietate asupra unui bun ce urmeaza a fi furat de la firma XYZ. Cu alte cuvinte, la o privire mai atenta, Black si Green sunt complici la un furt de la XYZ, finantat de primul si executat de al doilea. (Drepturile de proprietate ale firmei le presupunem legitime; altminteri v. cap. 24). Prin urmare, trebuie facuta o distinctie intre "mita-cadou", care nu implica nici o obligatie contractuala, deci nici o responsabilitate legala a mituitorului - si "mita-contract" explicit sau implicit, care stabileste o relatie de complicitate intre mituitor si mituit. Rationamentul autorului este valabil numai in primul caz, iar cazul "contractului de mita" este comparabil cu cel al achizitionarii de obligatiuni guvernamentale, mentionat la p. 184.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright