Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica


Drept


Qdidactic » stiinta & tehnica » drept
Importanta perchezitiei



Importanta perchezitiei


Importanta perchezitiei

Perchezitia este o masura procesuala reglementata in C.pr.pen. in titlul III - "Probele si mijloacele de proba", capitolul II - "Mijloacele de proba",sectiunea VIII - "Ridicarea de obiecte si inscrisuri. Efectuarea perchezitiei" de la art.100 pana la art.111.fara a identifica o definitie a acesteia, motiv pentru care sarcina enuntarii unei astfel de definitii a revenit autorilor de specialitate.

Constitutia Romaniei modificata si completata statueaza in art. 23 alin. 1 ca "libertatea individuala si siguranta persoanei sunt inviolabile", iar in art. 27 alin. 1 "domiciliul si resedinta sunt inviolabile". Sub aspect terminologic, trebuie facuta distinctia intre perchezitiile cu caracter judiciar care intra sub incidenta Codului de procedura penala si activitatile extrajudiciare supuse unor reglementari speciale, cum ar fi de exemplu, perchezitia vamala, perchezitia antiterorista la patrunderea pe un aeroport, perchezitionarea in vederea dezarmarii unui infractor periculos, sau perchezitia corporala obligatorie la primirea in arest a retinutilor, arestatilor preventiv sau condamnatilor.

Cuvantul perchezitie vine de la latinescul perquiro, sivi, situm, quitere, care inseamna a cauta, a cerceta cu ingrijire, pretutindeni si reprezinta o institutie ce desemneaza o activitate deosebit de importanta in cazul instructiei penale. In literatura de specialitate este invederata importanta perchezitiei, determinata de faptul ca, in multe imprejurari, ea devine decisiva in solutionarea cauzei penale, prin obtinerea de probe absolut necesare stabilirii faptelor sau imprejurarilor in care a fost savarsita o infractiune, precum si a identificarii autorului[1].

Un alt autor de specialitate apreciaza "perchezitia ca fiind un act procedural destinat cautarii si ridicarii unor obiecte care contin sau poarta urme ale unei infractiuni, a corpurilor delicte, a inscrisurilor, fie cunoscute fie necunoscute organului judiciar si care pot servi la aflarea adevarului" .

Perchezitia "este un act de urmarire penala si de criminalistica tactica prin care se cauta si se ridica, din anumite locuri sau asupra unor persoane, obiecte ce prezinta importanta pentru descoperirea si administrarea probelor intr-o cauza penala sau pentru demascarea infractorului"[3]



Dispunerea si efectuarea perchezitiei sunt amplu reglementate prin Legea fundamentala, Legea de procedura penala si alte dispozitii legale.

Art.23, alin.2 precizeaza ca:"perchezitionarea unei persoane sunt premise numai in cazurile si cu procedura prevazuta de lege".

Art. 27 alin.3 precizeaza ca:"perchezitia se dispune de judecator si se efectueaza in conditiile si in formele prevazute de lege [4]"iar alin.4 al aceluiasi articol prevede ca: "perchezitiile in timpul noptii sunt interzise in afara de cazul infractiunilor flagrante", ambele cu caracter imperativ.


Pentru efectuarea perchezitiei trebuie intrunita una din urmatoarele conditii: "Cand persoana careia i s-a cerut sa predea vreun obiect sau vreun inscris dintre cele aratate in art. 98 tagaduieste existenta sau detinerea acestora, precum si ori de cate ori exista indicii temeinice ca efectuarea unei perchezitii este necesara pentru descoperirea si strangerea probelor, se poate dispune efectuarea acesteia" conditii prevazute in art.100 alin.1.






C. Bulai, Explicatii teoretice ale Codului de procedura penala roman. Vol. I, p. 236-237;Gh. Theodoru,

L. Moldovan, p. 14

Emilian Stancu, Tratat de criminalistica, editia a IV-a, revazuta si adaugita, Ed Universul Juridic, Bucuresti, 2008, p.455.

Nicolae Volonciu, Tratat de procedura penala. Partea generala, Editura Paideia, p.382.

Expresiile in cazurile si cu procedura prevazuta de lege si in formele prevazute de lege nu fac decat sa trimita la dispozitiile Codului de procedura penala.



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright