Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica


Drept


Qdidactic » stiinta & tehnica » drept
Emanciparea



Emanciparea


Puterea parinteasca putea inceta pe cale naturala, prin moarte, sau pe cale artificiala, prin emancipare.

Emanciparea, ca si adoptiunea, este o creatie a jurisprudentei. La un moment dat, catre sfarsitul Republicii, in conditiile dezvoltarii economiei de schimb, pater familias avea de rezolvat diferite probleme, afaceri, in acelasi moment, in locuri diferite. De aceea, pater familias era direct interesat sa puna in valoare aptitudinile copiilor, care insa nu puteau incheia acte juridice in nume propriu.

Atunci s-a recurs la actul emanciparii, care presupunea doua faze:

prima faza era identica cu prima faza a adoptiunii, adica consta din trei vanzari si doua dezrobiri succesive;

a doua faza consta dintr-o dezrobire in forma vindicta.

Cea de a treia dezrobire era considerata o faza distincta, intrucat producea efecte speciale. Dupa primele doua dezrobiri fiul de familie revenea sub puterea parinteasca, pe cand dupa a treia dezrobire nu mai revenea sub puterea parinteasca, ci devenea persoana sui iuris. Cu timpul, insa, procedura a fost simplificata. Astfel, in anul 502 e. n. imparatul Anastasie a adaugat ca se putea realiza si prin rescript imperial, iar Justinian a stabilit ca este suficienta o simpla declaratie a lui pater familias in fata magistratului.



Emancipatul realizeaza un avantaj, in sensul ca dobandeste capacitatea juridica, adica devine persoana sui iuris si poate incheia acte juridice in nume propriu. Dar in acelasi timp sufera si un dezavantaj, prin aceea ca inceteaza a mai fi ruda cu tatal sau, iese de sub puterea parinteasca si nu mai are vocatie succesorala, adica pierde dreptul de mostenire fata de familia sa. De aceea, pretorul a intervenit in sprijinul emancipatului si a creat collatio emancipati, adica raportul bunurilor fiului emancipat. In virtutea acestui drept, la moartea tatalui, emancipatul adauga la masa succesorala toate bunurile dobandite in calitate de persoana sui iuris si apoi venea la mostenire alaturi de fratii si surorile sale ramasi sub puterea parinteasca.

Acest raport al bunurilor nu era obligatoriu. Emancipatul il putea face sau nu, dupa cum era sau nu in interesul sau (spre exemplu, emancipatul era mai bogat decat tatal sau, ceea ce ar fi dus la o donatie catre fratii sai).




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright