Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Muzica


Qdidactic » sanatate & sport » muzica
Natalia Serbanescu (1931-2007)



Natalia Serbanescu (1931-2007)


Festivalul cantecului dobrogean

"NATALIA SERBANESCU"


Natalia Serbanescu (1931-2007) a fost una din cele mai mari interprete de folclor romanesc - o voce unica si prima solista care a adus cantecul si costumul dobrogean pe scena. Este absolventa a Liceului de muzica din Bucuresti, eleva a Mariei Tanase, si a Elisabetei Moldoveanu (cercetator la Institutul de Folclor),Viorel Cosma (Istoria muzicii).

Natalia Serbanescu s-a nascut pe plaiuri tulcene (satul Beibugeac, astazi - Plopu - comuna Sarinasuf) fiind prima nascuta din gemenele Natalia si Leontina, primii copii ai lui Stefan si Steliana Uncu, doi tineri saraci, amandoi fiind orfani de tata in urma primului Razboi mondial. Tatal, Stefan impreuna cu fratii sai Anton si Niculae, au fost crescuti de stat, intr-un orfelinat pentru orfanii de razboi. Astfel cei trei frati au avut parte sa faca mai multa carte decat fratii ramasi acasa. Asa ca Stefan a urmat Scoala de cantareti de biserica si mai tarziu a plecat la Bucuresti unde a studiat in continuare si a devenit artist liric in cadrul Operei Romane. Anton Uncu (fratele lui Stefan) a studiat Teologia si a fost profesor de muzica psaltica in Cadrul Facultatii de Teologie din Bucuresti, Arhidiacon al Patriarhiei Romane si de asemenea compozitor de muzica psaltica. Al treilea frate, Niculae, a studiat economia si a lucrat la Vama - Bucuresti.

A mai existat un Anton Uncu (1938-1998) - fratele Nataliei Serbanescu - jurnalist la "Romania Libera" si director al ziarului "Curentul".

Tulcenii pot fi mandri de acesti concetateni ai lor.


- Natalia Serbanescu a facut primele inregistrari de muzica populara dobrogeana in anul 1956 la Radio.

- Are piese inregistrate la Institutul de Etnografie si Folclor "Constantin Brailoiu" inca inainte de 1956, piese care sunt prezentate ca model in cadrul orelor de folclor la Conservator.



- De-a lungul unei cariere artistice de exceptie a inregistrat aproape 100 de cantece in Fonoteca Radio-ului, dar si pe discuri Electrecord.

- A fost solista a ansamblului "Brauletul" din Constanta, si a Orchestrei "Delta Dunarii" din Tulcea. De asemenea a activat pe taram cultural instruind numerosi tineri cu talent pe care i-a indrumat cu dragoste si entuziasm. In 1996 a editat o caseta (Dorulet de la Constanta) alaturi de mai tanarul interpret Constantin Badea, un album ce cuprinde cantece despre marinari, despre cei ce au oameni dragi plecati pe mare, cantece despre munca, dragoste, asteptare si dor. Iata parerea profesorului universitar Dr.Gheorghe Oprea profesor in cadrul Conservatorului din Bucuresti, catedra de folclor:

"Colaborarea celor doi cantareti nu este intamplatoare, nu numai pentru ca provin din aceeasi provincie, ci si datorita firescului cu care se combina glasurile - amandoua inalte, de soprana si respectiv tenor, - si implinirilor timbrale ce rezulta din aceasta intrepatrundere Experienta bogata a Nataliei Serbanescu, ce poseda o voce pe deplin formata se imbina benefic cu caldura glasului lui Constantin Badea, merite izvorate din pasiune si tenacitate!"


- A batut cu pasul satele dobrogene, a ascultat si a cules material care va ramane marturie peste ani si care pune in valoare folclorul dobrogean. A fost si o mare creatoare in stil dobrogean.


- Prin intreaga ei activitate si prin intregul ei repertoriu razbate o dragoste adanca pentru tinutul cuprins intre Dunare si Mare, tinut pe care l-a cantat cu dragoste, dor si daruire. A dus cantecul si portul dobrogean la Radio, la Televiziune, si pe scenele tarii si stia ce face. Dorea sa dovedeasca ca pe plaiurile dobrogene exista folclor autentic, adevarat, cu miez romanesc, pe care s-au asezat si s-au suprapus influentele celorlalte etnii conlocuitoare. Iar rezultatul a fost unul minunat, unic, reprezentat prin cantecele tulburatoare pe care le stim si le iubim si care au ramas imprimate in memoria colectiva.

- In anul 2004 i-a mai aparut un dublu album "Nunta in Dobrogea" la ELECTRECORD, cu cantece si obiceiuri de nunta din Dobrogea de Nord. Album care a disparut foarte repede din magazine. Nu ar fi deloc rea o reeditare. Dar cine s-o faca


- Noi, dobrogenii raspanditi in toata tara, am fost mereu mandri ca suntem dobrogeni de cate ori am auzit-o, sau am vazut-o cantand si nu putem sa nu amintim aici prezenta ei neasteptata, dar de exceptie, din cadrul Festivalului "Cerbul de Aur" - 2004, unde acompaniata de celebra orchestra "Lautarii" din Chisinau a stralucit cantand cu atata daruire si pofta de viata, parca pentru a mai sterge ceva din acei multi ani in care nu a fost bagata in seama de Televiziunea Romana.

- Cu constiinta adevaratei valori si autenticitati artistice, NATALIA SERBANESCU a inclus in repertoriul sau cantece cu mesaje adanci, care isi gasesc ecou in structura sufleteasca a fiecarui roman ce stie sa pretuiasca folclorul traditional.

- A stiut sa cante, a stiut sa maiestreasca versuri, a stiut unde sa caute cantecele vechi batranesti, dar nu a stiut niciodata sa se puna intr-o lumina favorabila.

- Si-a stiut valoarea si a asteptat ca aceasta valoare sa fie recunoscuta. Si a asteptat toata viata.

- NATALIA SERBANESCU a avut trei copii: cantecul dobrogean, o fata si un baiat. Copiii s-au dus la casele lor, "Cantecul" a ramas in sufletul ei, cu ea, cu vocea ei. Cintecul si vocea ei, prima "voce a Dobrogei" ne ramane noua, generatiilor urmatoare. Vom sti sa o pretuim, sa nu o lasam uitarii ?


In semn de pretuire a zbaterilor sale de-a lungul anilor pe drumul artei folclorice consideram ca NATALIA SERBANESCU merita recunostinta noastra si de asemenea credem ca este o datorie de onoare a judetului in care s-a nascut, pe care l-a iubit si in care s-a intors si reintors mereu, sa o aduca in ne-uitare, sa arate generatiilor de azi ca ceea ce are valoare si e adevarat dainuie peste timp.

Credem ca organizarea unui festival folcloric anual "NATALIA SERBANESCU" la TULCEA - pe plaiurile sale natale - este un lucru firesc si de bun simt, si poate acum (cand nu mai este vom indrazni si vom putea spune intregii lumi ca da, NATALIA SERBANESCU este, vocea reprezentativa a Dobrogei si poate va primi ceea ce a asteptat toata viata). Isi va primi si ea portia de celebritate si recunoastere? Noi ne dorim din tot sufletul acest lucru.


In numele unui grup de admiratori infocati ai folclorului dobrogean.



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright