Medicina
Diverticuli esofagieniDIVERTICULI ESOFAGIENI Definitie: reprezinta evaginari bine delimitate ale unora sau tuturor tunicilor peretelui esofagian. Clasificare: a) dupa momentul aparitiei diverticuli congenitali sau dobanditi (diverticulii do-banditi sunt mult mai frecventi decat cei congenitali); b) dupa mecanismul de formare → diverticuli de pulsiune sau de tractiune: - diverticulii de pulsiune apar prin protruzia mucoasei esofagiene prin puncte de slaba rezistenta a peretelui, in urma hiperpresiunii create in lumenul esofagului; - diverticulii de tractiune se formeaza datorita aderentelor congenitale, eso-traheale, sau a celor dobandite, eso-ganglionare, care tractioneaza peretele esofagian. c) dupa localizarea anatomica se clasifica astfel: - diverticul cricofaringian (hipofaringian) = diverticul Zenker; - diverticul medioesofagian; - diverticul epifrenic. A. DIVERTICUL CRICOFARINGIAN (ZENKER) Reprezinta circa 10% dintre diverticulii esofagieni, fiind un diverticul de pulsiune. Patogenie: ia nastere din cauza unei hiperpresiuni prin lipsa de coordonare intre fa-ringe si sfincterul faringo-esofagian (contractie sfincteriana prea precoce) mucoasa se evagineaza treptat printr-o zona de minima rezistenta a peretelui muscular, situata pe fata posterioara a jonctiunii faringo-esofagiene, pe linia mediana; refluxul gastro-esofagian poate avea un rol in aparitia diverticulilor, prin intermediul spasmelor se-cundare ale sfincterului esofagian superior. Simptomatologie: - senzatie de corp strain la nivelul faringelui; - disfagie; - regurgitatii cu alimente nedigerate, alterate, amestecate cu saliva, aparute imediat dupa deglutitie; - foetor ex ore; - scadere ponderala, datorata accentuarii disfagiei, uneori pana la cachexie. Examen clinic obiectiv: - in cazul unor diverticuli de dimensiuni mari formatiune palpabila in fosa supra-claviculara stanga, compresibila, elastica; - zgomote hidroaerice in cursul deglutitiei lichidelor. Paraclinic: Examen radiologic examinarea se face pe incidenta de profil in regiunea farin-go-esofagiana se evidentiaza o evaginatie cu axul perpendicular pe cel al esofagului, de dimensiuni reduse la inceput; diverticulii mari iau, sub efectul propriei greutati, o forma de sac, cu axul in prelungirea faringelui.
Endoscopie nu ofera informatii suplimentare si prezinta pericol de perforatie a pe-retelui diverticulului; la nevoie se poate practica pe un ghid (fir) inghitit in prealabil de bolnav. Complicatii: - respiratorii: infectii bronhopulmonare recidivate (prin aspiratie alimentara); - compresie nervoasa sindrom Claude Bernard - Horner (compresie simpatica cer-vicala), raguseala (compresie de nerv laringeu recurent). Tratament: - diverticuli mici, fara simptomatologie importanta nu necesita tratament; - cazuri cu indicatie chirurgicala se practica rezectia diverticulului sau diverticulo- lopexie, asociate uzual unei miotomii crico-faringiene (inaintea interventiei trebuie exclus refluxul gastroesofagian, in caz contrar miotomia sfincterului crico-faringian favorizand aspiratia in caile respiratorii); - tratament endoscopic (incizie a peretelui esofago-diverticular prin electrocoagula-re): se realizeaza cu ajutorul unui endoscop rigid de constructie speciala. B. DIVERTICUL MEDIOESOFAGIAN Sunt in general diverticuli de dimensiuni reduse, fara staza a secretiilor sau resturilor alimentare; ca mecanism de producere, sunt considerati in mod clasic a fi diverticuli de tractiune. Simptomatologie nespecifica, manifestata prin disfagie, regurgitatii, durere retrosternala, data in general de tulburarile motorii esofagiene asociate. Radiologic apare ca o imagine cu contur regulat, de volum redus si forma variabila, situata pe fata anterioara a esofagului, obisnuit in vecinatatea unui ganglion limfatic calcificat. Endoscopic se evidentiaza orificiul larg de comu- nicare al diverticulului cu esofagul. In general NU au indicatie chirurgicala. C. DIVERTICUL EPIFRENIC Este localizat in segmentul distal al esofagului, la 4-8 cm deasupra hiatusului diafrag-matic; este un diverticul de pulsiune si se asociaza frecvent cu hernie hiatala prin alu-necare sau cu tulburari de motilitate esofagiana (spasm difuz, achalazie). Clinic: se manifesta prin disfagie, regurgitatii alimentare, tuse nocturna, senzatie de sufocare si semne ale complicatiilor pulmonare. Radiologic: se evidentiaza o imagine radioopaca, cu contur regulat, de forma unui sac, ce se continua cu esofagul printr-un col cu diametrul mai ingust, situat de obicei pe peretele lateral drept sau posterior al esofagului.
Endoscopic: se observa cu usurinta gura larga de comunicare a diverticulului, din ca-re se exteriorizeaza continutul de staza. Tratament: - diverticulii asimptomatici nu necesita tratament; - in cazurile simptomatice se va cauta si trata in primul rand patologia esofagiana aso-ciata; - tratamentul chirurgical consta in diverticulectomie sau diverticulopexie asociata cu miotomie esofagiana longitudinala laterala, optional asociata si cu un procedeu anti-reflux. D. PSEUDO-DIVERTICULOZA ESOFAGIANAEste o afectiune rara, caracterizata prin prezenta anumerosi diverticuli mici, de 1-3 mm, dispusi pe toata lungimea esofagului, ce provin patogenic din dilatarea orificiilor glandelor submucoase eso- fagiene si pot fi asociati cu o stenoza a lumenului esofagian. Clinic sunt asimptomatici. Complicatii posibile: stenoza sau candidoza esofa- giana (stenoza se manifesta prin disfagie sau chiar impactare alimentara). In absenta complicatiilor, nu necesita tratament; altfel, tratamentul este cel al complicatiei respective.
|