Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate istorieIstoria? O redescoperire conventionala a diverselor cacialmale din trecut! - Octav Bibere





Arheologie Arta cultura Istorie Personalitati Stiinte politice


Stiinte politice


Qdidactic » istorie & biografii » stiinte politice
Institutii europene



Institutii europene


INSTITUTII EUROPENE


Caracterul unic al Uniunii Europene in sensul ca nu este nici nnici organizatie internationala ci o mixtura intre cele doua este evidentiat in structura institutionala a acestei. Spre deosebire de un stat care are in frunte un guvern cu o structura asezata pe trei paliere : executiv, legislstiv si juritic , Uniunea Europeana nu are inca in acest moment acest mecanism bine definit.

Prin  ratificarea tratatului de functionare a Uniunii Europene se precizeaza ca acesta va dispune de un cadru institutional care vizeaza promovarea valorilor sale , urmarirea obiectivelor, sustinereaintereselor uniunii, ale cetatenilor si ale statelor membre.

Intre tratatele europene si institutii sau stabilit in timpo o serie de conexiuni dintre carea cea de baza este acea prin care tratatele creaza interdepemdenta care sunt administrate de catre institutii.

Sistemul institutional al Uniunii europene se caracterizeaza prin:

- interdependenta intre insitutii

- capacitatea limitata de a indeplini functii de guvernare colectiva data de imobilism, lipsa unei ierarhii clar definite a institutiilor din cadrul sistemului, management defectos., lipsa capacitatii de a integra interesele nationale dar si de modificarea acestora de la integrarea bisectoriala specifica anilor 50-60 , la cea ce reprezinta uniunea europeana azi.

- aparitia unor forme de luare a deciziilor si a unor tipuri aquiuri cum ar fi cel SCHENGEN



- nivelul diferit de percepere si de intelegere a guvernarii colective.


INSTITUTIILE UNIUNII EUROPENE

1.Consilul Uniunii Europene

Cunoscut si sub numele de consiliul de ministri exercitaimpreuna cu parlamentul european functiile legislative si bugetara.

CONSILUL este format din cite un reprezentant la nivel ministerial al fiecarui stat membru UE care sunt autorizati sa reprezinte guvernele lor in luarea deciziilor in cadrul consiliului.

Membri onsiliului sunt ministri reprezentind diferite domenii cum ar fi ministri de finante pt procedurile bugetare sau mionistri agriculturii pentru probleme legate de agricultura . etc.

Atributiile principale ale consiliului sunt legate de adoptarea legislatiei comunitare prin directive, regulamente sau legi. Pentru o serie de aspecte adoptarea unor legi presupune adoptarea de catre parlamentul european in cadrul procedrurii de codecizie. Oalta functie importanta a consiliului este acea de definire a politicilor si de coordonare a acestora in conformitate cu conditiile prevazute in tratat

In complectare consiliul adopta decizii legate de politica externa si de securitatea comuna precum si masuri legate de functionarea cooperarii politiei si justitiei in domeniul criminalitatii .





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright