Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate istorieIstoria? O redescoperire conventionala a diverselor cacialmale din trecut! - Octav Bibere





Arheologie Arta cultura Istorie Personalitati Stiinte politice


Arta cultura


Qdidactic » istorie & biografii » arta cultura
Muzeul Luvru



Muzeul Luvru


Luvru


Muzeul Luvru este un personaj cu puteri depline in BELPHEGOR, FANTOMA DE LA LUVRU. Initial, Luvru a fost o fortareata medievala in 1200, dupa care a devenit rezidenta regala sub domnia lui Carol al V-lea, in 1365. Curind dupa aceea a fost modernizat dupa gustul renascentist de catre Francisc I in 1546. De-a lungul secolelor a fost extins, distrus sau transformat sub domniile succesive ale lui Henric al IV-lea, Ludovic al XIII-lea, Ludovic al XIV-lea, Napoleon I si Napoleon III. Arhitectura sa este o ingemanare de stiluri care stau marturie a mai mult de 800 de ani de istorie.

Muzeul propriu-zis a fost inaugurat la sfirsitul secolului al XVII-lea, pe timpul Revolutiei Franceze (mai exact, in 1793). Dar ideea fusese conceputa patruzeci de ani mai devreme de catre Lafont de Saint-Etienne, care atacase caracterul privat al colectiilor regale, propunind ca aceste opere de arta sa fie accesibile marelui public in Galeria Principala a muzeului.

Suprafata totala a muzeului acopera 40 de hectare pe un teren situat chiar in inima Parisului. Punct nodal al capitalei Frantei, muzeul delimiteaza in prezent nordul de sudul orasului. Cladirea este prima dintr-o serie de monumente care se continua cu Caruselul, Obeliscul din Place Concorde, Arcul de Triumf de pe Champs-Elysees si sfirseste cu Arcul din La Defense.

In zilele noastre, Muzeul gazduieste istoria artei lumii occidentale, incepind cu Evul Mediu, pina in secolul al XIX-lea, alaturi de civilizatii antice care au precedat si au inspirat cultura vestica.

Muzeul este impartit in sapte sectiuni diferite (trei sectiuni antice: Antichitatea Orientala, Egipteana, Greaca, Etrusca si Romana) si patru sectiuni moderne: sculptura, pictura, obiecte de arta si grafica.

In 1981 Francois Mitterand a lansat proiectul Grand Louvre (cu initierea creatiei Piramidei lui Pei, punct central si intrare, totodata, modificindu-se aripa Richelieu din partea nordica a muzeului si subsolul curtii Napoleon).

Spatiul util pentru exponate al muzeului a fost dublat de la 31,000 m2 in 1984 la 55,000 m2 in prezent, iar numarul de exponate a sarit de la 20,600 la 34,000!!


50 milioane de vizitatori au patruns in holurile muzeului in ultimii 10 ani si mai mult de 5 milioane in 1999. Acest veritabil 'oras in oras' are 1800 de angajati care ocupa 40 de posturi diferite.






Bazilica

Una din cele mai importante constructii ale orasului este bazilica. Aceasta este o constructie impunatoare prin dimensiunile sale construita in plan rectangular in care aveau loc sedintele Senatului, desfasurarea proceselor sau adunarile publice. Bazilica putea fi compusa din 3-5 "Nave" de dimensiuni inegale astfel cea centrala fiind mai lata si mai inalta iar cele laterale mai inguste si mai joase. Pe una din laturi exista o nisa semicirculara numita "Absida" in care este amplasata Masa judecatorului. Despartirea navelor intre ele se face prin arcade sprijinite pe coloane. Acest tip de constructie va fi imprumutat de crestini pentru construirea primelor biserici. Exemple pot fi: Bazilica Aemilia, Ulpia, Giulia din Roma si altele.

Templele

Templele, constructii importante pentru romani erau inchinate unui singur zeu sau mai multor. Planul de construire a templelor era dreptunghiular sau circular fiind inconjurate de coloane libere sau angajate. Dimensiunile templelor, depaseau adesea dimensiunea umana ele neavand eleganta celor grecesti. Stilul coloanelor preluate de la greci sunt mai inalte si mult mai bogat decorate prin adaugarea la capitele pe langa frunzele de acant si alte motive vegetale, florale, zoomorfe, acvile sau figurine. Cateva exemple sunt: Templul Vestei, Pantheonul, Templul lui Jupiter etc..

Locuintele si palatele imperiale

Romanii construiau locuinte cu pentru doua feluri de utilizari: case particulare si case pentru inchiriat. Casele particulare sunt construite in functie de clasele sociale din care faceau parte propietariil. Acestea sunt de doua tipuri, cele construite la oras se numeau Villa urbana iar cele construite in mediul rural se numeau Villa rustica putand avea 1-2 etaje. Planul caselor era simplu cu influente etrusce prin preluarea atrium-ului traditional, aceasta fiind o incapere centrala cu o deschidere partiala spre cer numita compluvium. In atrium se afla si un bazin numit Impluvium centrat pe deschiderea din acoperis pentru a strange apa de ploaie. In jurul atrium-ului sunt distribuite mici camere cu diverse destinatii, iar acesta da intr-o camera mai mare ce seamana cu un salon unde se aduna intreaga familie. Influente elenistice in arhitectura romana observam si la acest tip de case prin adaugarea unui peristil(o curte interioara in conjurata de portic), gradini, saloane si sali de ospete. Romanii cu un statut social mai ridicat aveau casele decorate cu mozaicuri, fresce, stucaturi, statui si mobilier de lux. Exemple pot fi: Casa Faunului, Casa Pausanias, Casa Vetti, Vila lui Hadrian de la Tivoli etc. . Casele de inchiriat(Insulae) erau construite pentru oamenii liberi fiind adevarate blocuri de locuinte avand 3 pana la 8 etaje cu ateliere si magazine la parter. Locuintele erau compuse din una sau doua camere si o bucatarie, iar unele dintre acestea aveau apeducte la nivelul curtii si instalatii sanitaiv>


Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright

istorie

Arta cultura



Pictura desen

Referate pe aceeasi tema


Renasterea in arta Italiei - duecento, trecento, quattrocento
Realism - el Greco - biografie
O arta pentru vesnicie - egipt, mesopotamia, creta
Moscheile din constantinopol
Romanii, budistii, evreii si crestinii in secolele I-IV d.H.
Cladiri ciudate
Originile crestinismului - raspandirea crstinismului si ierarhia bisericeasca
Arta romanica
Calator prin Rusia
SECOLUL LUMINILOR - anglia si Franta in secolul al XVIII-lea



Ramai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente. Online e mai simplu.

Contribuie si tu!
Adauga online documentul tau.