Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate istorieIstoria? O redescoperire conventionala a diverselor cacialmale din trecut! - Octav Bibere





Arheologie Arta cultura Istorie Personalitati Stiinte politice


Arta cultura


Qdidactic » istorie & biografii » arta cultura
Arta cretano-miceniana



Arta cretano-miceniana


Arta cretano-miceniana

Creta

Civilizatia cretana se dezvolta odata cu cele egiptene si mesopotamiene cunoscand apogeul intre secolele XVI si XV i.Hr. si de aceea are influente atat din partea Egiptului cat si din cea a Mesopotamiei. Creta este o insula asezata la distante egale de Europa, Asia si Africa. Ea a avut o importanta contributie la formarea culturii si artei grecesti. Civilizatia Cretana fiind o civilizatie urbana, se dezvolta prin inflorirea oraselor cum ar fi: Cnossos, Phaistos, Haggia-Triada si Gurnia.



Palatul din Cnossos

Dezvoltarea acestor orase este posibila datorita infloririi mestesugurilor si comertului, iar din punct de vedere religios acestea au o religie politeista. Datorita lipsi datelor, nu se stie si numarul zeitatilor cretane dar cele mai importante par a fi zeitatile feminine reprezentand fertilitatea si renasterea naturii, si taurul, ca animal sfant. Ritualurile religioase ale cretanilor erau desfasurate in aer liber, in mici capele sau in anumite sali din interiorul palatului regal.

Arhitectura

Arhitectura cretana are ca piesa de rezistenta palatul cretan, ca fiind centrul administrativ si religios al orasului, precum si resedinta regala. Constructia este impunatoare, cu 1-2 etaje fiind asezat pe o colina, planul sau urmarind configuratia terenului. La exterior, palatul cretan este inconjurat de ziduri din caramida fara a avea aspect de fortareata ca palatul

mesopotamian. Datorita pozitiei geografice favorabile si a reliefului acesteia, stancos fiind prezinta o mai mare siguranta nefiind nevoie de a se construi ziduri groase de aparare impotriva invaziilor exterioare. Palatul este deschis spre peisaj prin nenumarate loggii si terase de unde se pot admira frumusetiile naturii. Constructia palatului este gandita in asa fel incat sa ofere locuitorilor sai confort si delectare prin picturile, reliefurile si coloanele colorate ce il impodobesc. Aceasta constructie este foarte complicata, chiar labirintica, de forma neregulata. Palatul cuprinde una sau mai multe curti interioare din care una este curtea centrala, cu dimensiuni de 52x25 metri, iar in jurul acesteia sunt construite camere in numar mare, coridoare intortochate ca niste labirinturi, galerii si pe alocuri terase si loggi. Exista camere pentru receptie, tron, sanctuar, camere de locuit separat pentru femei si barati, depozite ateliere etc.. Existau sali de baie dotate cu instalatii de canalizare. In constructia palatului este folosit sistemul simplu stalp-grinda, iar coloanele sunt diferite de cele egiptene sau grecesti, fiind mai suptiri la baza si mai mari spre capitel. Baza acestora este simpla, sub forma de tor iar coloratia apare in rosu pentru fus si negru pentru baza si capitel.



Printul cu flori de Crin, Palatul din Cnossos(fresca)

Decorarea peretiilor palatului este facuta cu nenumarate picturi murale, tehnica folosita fiind cea a frescei combinata uneori cu relieful in stuc. Aceste picturi sunt realizate pe suprafete mari de perete sau sunt delimitate de benzi decorative. Tematica este diversificata intalnind de cele mai multe ori scene sportive, de dans si mai rar de ritualuri. Compozisiile cuprind persoane putine bine executate corespunzator din punct de vedere anatomic si pastrand legea frontalismului. Personajele sunt surprinse in miscare, in diverse pozitii si atitudini. Desenul personajelor este schematic, fara detalii fiind simplificat. In comparatie cu trupurile umane redate simplistic, animalele domestice sau salbatice sunt realizate cu mult mai corect si realist fiind surprinse mai ales in miscare. De nenumarate ori se intampla ca scenele sa fie incluse in peisaje sugerate prin detaliile de vegetatie. Culorile folosite la realizarea desenelor sunt luminoase, vii iar raportul inchis-deschis, si uneori nuantarea culorilor sunt folosite pentru delimitarea si chiar modelarea formelor. In civilizatia cretana, o sectie importanta reprezinta ceramnica ce se dezvolta cu o mare rapiditate, aceasta fiind de cea mai buna calitate. ceramnica cretana este pictata sau decorta in relief, motivele ornamentale fiind geometrice, florale si zoomorfe asezate pe toata suprafata vasului. Printre cele mai frumoase obiecte de ceramnica intalnim vasele Kamares care au peretii suptiri cat coaja de ou, de exemplu Vasul cu caracatita.

Micene


Poarta leilor-Micene

Intre secolele XV-XII i.Hr. micenienii asezati in Pelopenez au o civilizatie originala diferita de cea cretana. Micenienii sunt un popor de razboinici despre care se stie foarte putin din punct de vedere al religiei, obiceiurilor, sau a istoriei. Dupa cucerirea Cretei, micenienii realizeaza o dezvoltare rapida atat economic cat si cultural artistica. Unul din cele mai importante orase Micene este cunoscut pentru bogatia si frumusetea sa.

Palatul si mormantul

reprezinta singurele tipuri de constructii despre care putem afla mai multe date. Palatul este diferit de cel cretan prin accentuarea functiei de protectie a locuitorilor. Astfel acesta este construit ca o fortareata inconjurat de ziduri inalte si groase din piatra bruta, nefasonate numite ziduri ciclopice si prevazut cu turnuri de aparare. palatele au porti de intrare(exmplu:Poarta leilor-Micene), coridoare boltite din piatra, o camera centrala de forma dreptunghiulara numita megaron si curti interioare. Megaronul este o sala de dimensiuni mari de obicei 12-10 metri care are in mijloc vatra. Deasupra vatrei acoperisul sprijinit de coloane este intrerupt de o portiune pentru a lasa sa iasa fumul printr-o deschidere. Decorarea peretiilor palatului este realizata prin picturi in fresca, iar tematica acestpra este bogata cuprinzand scene de razboi de vanatoare, sportive si procesiuni de inmormantare sau religioase. Compozitiile sunt realizate pe suprafete mari de perete si sunt delimitate de ancadramente florale sau geometrice. Personjele sunt bine redate anatomic au pozitii, altitudini si miscari variate, respecta legea frontalismului. Culorile folosite sunt in deosebi:ocru, galbenul albastrul, albul si negrul, exemple:Palatele de la Micene si Tirind;Fresce:Vanatoarea de mistreti, Doamna cu caseta, Doamne in trasure-Palatul din Tirind. Mormintele miceniene sunt de forma circulara(tholos), si acoperite cu cupole. Diametrul bazei circulare este de 15 metri iar inaltimea deasemenea. Cupolele sunt construite din blocuri de piatra fasonate asezate in cercul concentrice si in retrageri succesive, fara mortar.

Masca mortuara de aur a lui Agamemnon

Aceste morminte ascund obiecte de podoaba, masti mortuare, scuturi si arme ceea ce duce la concluzia ca luptatorii erau inmormantati cu intregul echipament militar, exemple de morminte regale sunt:Mormintele regale de la Micene(Mormantul lui Atreu).In comparatie cu cretanii, foarte buni ecramnisti, micenienii se evidentiaza prin faptul ca sunt foarte buni mestesugari in prelucrarea metalelor(aur, argint, bronz) astfel ei executau diverse obiecte din aur si argint cum ar fi:bijuterii, vase, arme, scuturi si masti mortuare de exemplu Vasele de aur de la Vafio, Masca mortuara a lui Agamemnon.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright