Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi

Administratie


Qdidactic » bani & cariera » management » administratie
Decizia administrativa



Decizia administrativa


DECIZIA ADMINISTRATIVA


1. Decizia administrativa, parte componenta a activitatilor administratiei cu caracter dispozitiv


Pentru realizarea sarcinilor pe care la au organele administratiei publice au competenta de a dispune anumite masuri, cuprinse in dispozitii, folosit ca termen generic, aici incadrandu-se diferitele acte juridice pe care le adopta aceste organe (ordin, hotarare, instructiune, ordonanta si chiar dispozitie) . Aceste dispozitii sunt luate in baza unei activitati decizionale si de aici rezulta notiunea de decizie administrativa, ca parte componenta a activitatii administrative .

Decizia administrativa consta in totalitatea manifestarilor de conduita, pe plan concret sau mental, care se realizeaza cu scopul rezolvarii unei anumite sarcini pe care o are organul administrativ emitent.

Decizia administrativa constituie elementul central al activitatii desfasurate de administratia publica mai ales pentru realizarea sarcinilor de conducere si organizare.

Putem enumera in sinteza cateva trasaturi ale deciziei administrative :

- este o parte componenta a activitatii administrative;

- are ca obiectiv punerea in practica a dispozitiilor cuprinse in actele normative, dar tot legea este aceea care da competenta organelor administratiei publice sa faca acest lucru;

- competenta pe care o au organele administratiei de a lua decizii administrative releva caracterul dinamic al activitatii administratiei publice in sensul ca aceste organe au posibilitatea de a alege solutiile de aplicare a unor dispozitii legale, solutii care au la baza si elemente de oportunitate;

- decizia administrativa are darul de a modifica continutul unor relatii sociale.




2. Obiectul deciziei administrative


Decizia, in activitatea oamenilor, este determinata de scopurile pe care acestia le urmaresc . In cazul deciziei administrative scopul urmarit este acela al realizarii politicii statului, atunci cand vorbim de organele administratiei publice centrale, si acela de realizare a intereselor colectivitatilor locale, cand este vorba de organele administratiei publice locale.

Deoarece legea exprima interesele generale ale cetatenilor, decizia administrativa nu urmareste altceva decat infaptuirea in mod concret a acestor interese.[1] Scopurile urmarite prin luarea unei decizii administrative nu apartin administratiei publice, ci apartin colectivitatii globale.

De aici rezulta ca ratiunea de a fi a administratiei publice este aceea a realizarii politicii statului.

In multe cazuri legea prevede si modalitatile de executare a legilor . In aceste cazuri actiunea administratiei publice este de pura executare, deoarece legea stabileste nu numai scopurile, ci si mijloacele de executare a acesteia .

In alte cazuri legea nu stabileste in amanunt modalitatile de realizare si lasa organelor administratiei publice posibilitatea de a decide cu privire la aceste modalitati de realizare.

In cazurile in care vointa organelor administratiei publice se manifesta numai in acte de executare, fara a putea alege modul de executare a unei legi, nu suntem in fata unui act decizional sau a unei decizii administrative , ci in fata unui simplu act administrativ de executare. De aici rezulta ca decizia administrativa se poate materializa printr-un act administrativ, ca modalitate de realizare a activitatii administratiei publice, dar despre notiunea actului administrativ vom vorbi intr-un capitol special rezervat acestei materii.


In concluzie obiectul deciziei administrative nu se refera numai la scopurile urmarite de lege, ci si la modalitatile de realizare sau de punere in practica a acestor scopuri.


3. Procesul decizional in administratia publica


Decizia administrativa nu se manifesta ca un act unitar, izolat, al unei singure persoane , ea antreneaza activitatea mai multor oameni, dintre care unii sunt functionari ai administratiei publice iar altii sunt din afara sistemului administratiei publice, acestia aflandu-se in pozitia de beneficiari ai actiunii administratiei publice .

Activitatea decizionala se manifesta ca un proces ce se desfasoara pe mai multe etape. Data fiind importanta activitatii de punere in executare ce se realizeaza prin luarea unei decizii administrative, procesul decizional nu se poate realiza in mod aleatoriu ci trebuie sa se conformeze unor cerinte ce tin, in primul rand, de cunoasterea starii de fapt ce necesita o rezolvare din partea administratiei si, in al doilea rand, de oportunitatea emiterii unei astfel de decizii.


4. Etapele procesului decizional


Vom trece direct la analiza acestor etape, dupa cum urmeaza:

a)       Prima etapa este aceea a initiativei Aceasta consta, dupa cum se observa, in manifestarea intentiei unui organ administrativ de a realiza ceva, adica organul administrativ se afla in fata rezolvarii unei probleme si cauta modalitatile de rezolvare a acesteia . Aceasta etapa reprezinta impulsul procesului decizional. De multe ori decizia administrativa este initiata de factorii politici. Organele puterii legiuitoare , diferite organizatii din sistemul politic, sesizeaza organele administratiei publice in vederea initierii procesului decizional.

b)       A doua etapa este aceea a deliberarii Aceasta este o etapa complexa constand intr-o confruntare de idei, de pareri, argumentate de factorii care au competenta in luarea deciziei. Deliberarea in procesul decizional antreneaza structuri organizatorice variate, unele din cadrul administratiei publice, altele din afara acesteia, unele cu o activitate consultativa , altele cu o participare directa in luarea deciziei. De exemplu, o astfel de deliberare se realizeaza inaintea luarii unei hotarari de catre consiliul local al unui oras, cand se discuta problemele aflate pe ordinea de zi a sedintei respectivului consiliu.

c)        Ultima etapa este aceea a luarii deciziei Luarea deciziei se concretizeaza printr-o hotarare care cuprinde solutia la problema care trebuia rezolvata. Continutul deciziei administrative este cuprins intr-un act administrativ care, de la momentul emiterii lui, produce efectele juridice necesare punerii in practica a deciziei.

Decizia administrativa este cuprinsa, dupa cum vom vedea, in actele juridice pe care le emit organele administrative si este vorba despre actele administrative, o specie a actului juridic; fapt pentru care vom analiza mai in amanunt chestiunile legate de procedura elaborarii deciziei administrative la capitolul rezervat acestei categorii de acte juridice.






Alexandru Negoita – Drept administrativ, Editura Sylvi, Bucuresti, 1996, pag. 117;



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright