Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard




category
Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Finante


Qdidactic » bani & cariera » finante
Taxele vamale



Taxele vamale


TAXELE VAMALE


1 Definitia si functiile taxelor vamale


Taxele vamale reprezinta acele prelevari banesti, percepute de catre stat in momentul in care bunurile respective trec granitele tarii respective in vederea importului, exportului sau tranzitului.

Desi la prima vedere taxele vamale par sa intereseze doar din punctul de vedere al politicii financiare a statului, totusi implicatiile acestora sunt mult mai puternice in domeniile politicilor economice si comerciale. Trasatura esentiala este data de faptul ca ele fac parte din sistemul veniturilor bugetare. Sistemul veniturilor bugetare reprezinta totalitatea resurselor banesti instituite prin lege, care contribuie la constituirea fondurilor banesti ale statului.Acesta presupune o varietate de forme si metode pentru atragerea la bugetul statului a mijloacelor banesti necesare finantarii si indeplinirii sarcinilor sale.Complexitatea raporturilor juridice, economice, politice, comerciale si sociale in care sunt angrenate astazi statele, a dus la o nuantare a utilizarii acestor instrumente. Depasind politica fiscala, ele s-au dovedit a fi instrumente eficiente si in alte domenii, statul putindu-le folosi pentru a-si exercita influenta asupra dezvoltarii sau restringerii activitatii unor ramuri economice, pentru a stimula sporirea productiei sau consumului unor anumite marfuri, pentru a extinde sau a limita relatiile cu alte state.



Denumirea de “taxe vamale” trebuie considerata doar un arhaism lingvistic, datind din acea perioada a relatiilor comerciale cind obligatiile financiare aveau un rol fiscal si diferentierea lor nu prezenta importanta.Cel care varsa la autoritatile fiscale suma de bani corespunzatoare nivelului taxelor vamale este importatorul.Dar importatorul trece taxele vamale asupra pretului de vinzare a marfurilor sau serviciilor, asa incit taxele vamale sunt suportate in final de cumparator.

Functiile indeplinite de taxele vamale sunt de instrument fiscal si de instrument de politica comerciala.

Taxa vamala a avut la inceput un caracter exclusiv fiscal.Astazi, acest caracter aste mult atenuat, dar taxa vamala a ramas un important instrument fiscal.Taxa vamala e abordata in calitatea sa de impozit perceput asupra tranzactiilor cu produse care trec frontiera, calitate in care, perceperea acesteia este avantajoasapentru stat, ea contribuind la majorarea veniturilor statului.

Taxa vamala devine pe parcursul evolutiei sale unul dintre cele mai utilizate instrumente pentru protejarea economiei nationale.Valentele taxei vamale, ca instrument de politica comerciala se contureaza odata cu dezvoltarea industriei si a interesului statuluide a proteja propria industrie.Asa apare protectionismul vamal, cu taxe mari la produsele manufacturate si taxe mici la materiile prime, urmarindu-se importul de materii prime si dezvoltarea noilor industrii.


2 Clasificarea taxalor vamale


Taxele vamale cunosc mai multe clasificari, in functie de criteriul folosit.

Un prim criteriu de clasificare este scopul urmarit de catre stat, criteriu care imparte taxele vamale in taxe cu caracter fiscal si taxe cu caracter protectional.

Taxele vamale fiscale au ca singur obiectiv procurarea de venituri bugetului statului.Acest tip de taxe vamale a fost folosit de catre state pina la inceputurile dezvoltarii industriale.


Taxele vamale protectioniste au ca principal scop crearea unei bariere pentru marfurile straine, in vederea eliminarii concurentei sraine pe piata tarii respective si infaptuirea expansiunii pe pietele externe.

Alt criteriu de clasificare este dat de obiectul impunerii, din acest punct de vedere taxele vamale fiind de import, de export si de tranzit.Taxele vamale de import se platesc de catre importatori, pentru toate produsele care fac obiectul importurilor si sunt incluse in preturile de desfacere pe piata interna. Taxele vamale de export se percep asupra marfurilor indigene la exportul acestora.Aceste taxe sunt stabilite in cazuri speciale cind se urmareste restringerea exporturilor. Taxele vamale de tranzit se percep asupra marfurilor straine aflate in trecere pe teritoriul vamal al statului.Aceste taxe nu sunt folosite deoarece statele obtin avantaje mai mari din incasarile penrtu transportul marfurilor in tranzit decit ar obtine din aceste taxe.

Dupa modul de fixare, taxele vamale se impart in: autonome, conventionale, preferentiale si de retorsiune.Taxele vamale autonome sau generale, sunt stabilite de stat in mod independent. Aceste taxe se percep asupra marfurilor care provin din tarile cu care statul importator nu are incheiate conventii si nu se aplica clauza natiunii celei mai favorizate. Taxele vamale conventionale  sau contractuale, al caror nivel vamal a fost comvenit de stat prin intelegere cu alte state prin acordurile comerciale incheiate.Pe intreaga valabilitate a acordului comercial, statul stabileste pentru anumite marfuri taxe vamale mai reduse in comparatie cu cele autohtone. Taxele vamale preferentiale sau de favoare, pot fi aplicate de in stat in cazurile importurilor dintre state ce se bucura de un regim comercial preferential mai favorabil decit cel aplicat tarilor care beneficiaza de clauza natiunii celei mai favorizate. La rindul lor pot fi unilaterale sau reciproce. Taxele vamale de retorsiune sau de raspuns sunt aplicate ca riposta la aplicarea de catre statele partenere de politici discriminatorii fata de produsele exportate pe pietele respective. Aceste taxe sunt suplimentare celor aplicate in tariful national.Taxele vamale de retorsiune sunt taxele antidumping si taxele compensatorii.Taxele antidumping au rolul de a anihila dumpingul practicat de unele tari, iar taxele comprnsatorii se percep asupra produselor provenind din tarile care subventioneaza anumite produse.

Dupa modul de percepere, taxele vamale se impart in taxe ad-valorem, taxe specifice si taxe mixte.Taxele ad-valorem se preleva sub forma unui procent determinat asupra valorii marfii importate. Avantajul lor consta in aceea ca nu necesita un tarif vamal detaliat. Critica principala ce se aduce acestui sistem vizeaza modul de stabilire a valorii marfii importate, deoarece aceasta se face pe baza facturii prezentate de importator.Valoarea vamala este definita in art.7 din G.A.T.T. ca fiind “valoarea reala a marfii respective”.Taxele vamale specifice –in acest caz masura valorii e inlocuita cu unitati de masura fizice- presupun existenta unui tarif vamal care sa cuprinda o descriere detaliata a marfurilor.


3 Tariful vamal


Totalitatea taxelor vamale in vigoare intr-un stat sunt cuprinse in tariful vamal.Acesta este un catalog care cuprinde nomenclatorul produselor supuse impunerii vamale si taxa vamala perceputa asupra fiecarui produs sau grupa de produse. Tarifele vamale pot fi clasificate folosind criteriul modului de stabilire al taxelor vamale, in: general, conventional si diferential.Tariful vamal general cuprinde totalitatea taxelor vamale care se aplica marfurilor importate sau exportate, indiferent de statul din care provin,daca nu exista incheiate conventii sau acorduri in acest domeniu. Tariful vamal conventional cuprinde taxele vamale stabilite prin conventii de tarif vamal sau prin clauzeale acordurilor comerciale. In aceste clauze se insereaza de obicei si clauza natiunii celei mai favorizate ceea ce inseamna ca daca unul dintre cele doua state va acorda ulterior unui tert conditii de tarif vamal mai avantajoase, aceste conditii se vor aplica de drept si schimburilor de marfuri ce vor intervenii dupa aceasta data intre statele parti la conventia initiala.Tariful vamal diferentiat se stabileste in general pentru vinzarile de marfuri sau produse in relatiile cu alte state, in scopul protectiei deosebite ce trebuie acordata unor interese economice.

Teritoriul in interiorul caruia este in vigoare un anumit regim vamal, o anumita legislatie vamala, se numeste teritoriu vamal.De regula teritoriul vamal corespunde teritoriului national al statului dar in special in perioada postbelica statele au convenit instituirea unor regimuri teritoriale vamale speciale prin extinderea sau restringerea teritoriilor vamale.Extinderea teritoriului vamal se realizeaza cind doua sau mai multe state convin sa formeze o uniune vamala.Uniunea vamala este definita in art. 24 al G.A.T.T. ca fiind inlocuirea printr-un singur teritoriu vamal a mai multor teritorii vamale.Uniunea vamala este caracterizata de fapul ca tarile participante desfiinteaza barierele vamale dintre ele, iar in relatiile cu tertii aplica o politica comerciala comuna, bazata pe un tarif vamal unic.

O alta forma de extindere a teritoriului vamal este reprezentata de zonele de liber schimb.Asemenea zone grupeaza doua sau mai multe teritorii vamale itre care s-au eliminat taxele vamale si reglementarile comerciale restrictive.Spre deosebire de tarile care formeaza uniuni vamale, tarile componente ale zonelor de liber schimb isi pastreaza independenta in materie de politica comerciala.Deci, extinderea teritoriului vamal se manifesta numai in ceea ce priveste schimburile comerciale reciproce.

Restringerea teritoriului vamal se realizeaza prin exceptarea de la tariful vamal in vigoare a unei portiuni dintr-un stat.In acest caz granitele vamale nu mai coincid cu cele ale statului. Aceste zone poarta denumirea de zone libere.Marfurile straine introduse temporar in aceste zone sunt scutite de la plata taxelor vamale.In interiorul acestor zone marfurile pot suferi prelucrari, transformari, selectari, reambalari.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright