Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Economie


Qdidactic » bani & cariera » economie
Riscul economic



Riscul economic


Riscul economic


Cunoasterea pragului de rentabilitate si riscului economic este utila activitatii practice, deoarece se pot face judecati asupra comportamentului firmei in cazul modificarii unor variabile care influenteaza mecanismul de functionare al acesteia.

Riscul reflecta probabilitatea mai mare sau mai mica pentru ca rezultatele economico-financiare ale firmei sa evolueze nefavorabil conducand la starea critica (implicit, faliment). Riscul economic reprezinta incapacitatea intreprinderii de a se adapta la timp si cu cel mai mic cost la variatiile mediului

Pragul de rentabilitate reprezinta acel punct in care veniturile sunt egale cu cheltuielile. De aceea, in teorie si practica i se mai spune si 'punct critic'.



Pragul de rentabilitate este o masura a flexibilitatii intreprinderii in raport cu fluctuatiile sale, deci o modaliare de masurare a riscului. Pragul de rentabilitate este punctul la care cifra de afaceri acopera cheltuielile de exploatare, iar rezultatul este nul. Peste acest prag activitatea intreprinderii devine rentabila.

Structura cheltuielilor, mai ales repartitia intre cheltuielile fixe si cheltuielile variabile in raport cu cifra de afaceri, exercita o influenta puternica asupra rentabilitatii, ceea ce determina formarea efectului de levier al exploatarii.

Cheltuielile fixe cuprind cheltuielile cu apa si energia, intretinere, personal administrativ, cheltuielile cu amortizarea,impozite si taxe etc.

Cheltuielile variabile cuprind cheltuielile cu materiile prime si materiale, cheltuielile cu lucrarile si serviciile executate de terti, cheltuielile cu personalul.


Cunoasterea pragului de rentabilitate permite fixarea obiectivului minim de realizat (CAmin) pentru ca intreprinderea sa fie profitabila. Dar, masura riscului determinat de atingerea punctului critic, este evidentiata de coeficientul efectului de levier al exploatarii, componenta a riscului global.


Calculul cifrei de afaceri la pragul de rentabilitate presupune utilizarea relatiei:

CAPR =


Pragul de rentabilitate a cifrei de afaceri in zile; cifra de afaceri aferenta pragului de rentabilitate respectiv va fi realizata in urmatorul numar de zile al exercitiului contabil:

Pr=


Pornind de la cele de mai sus putem calcula:

rata RPR= care exprima direct riscul de exploatare. Cu cat aceasta rata este mai mare cu atat riscul va fi mai mare.



indicele de securitate IS= arata marja de securitate de care dispune intreprinderea . Marja de securitate a intreprinderii va fi cu atat mai mare cu cat indicele este mai mare.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright