Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Contabilitate


Qdidactic » bani & cariera » contabilitate
Contabilitatea clientilor



Contabilitatea clientilor


Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman'', Alesd       



CONTABILITATEA CLIENTILOR




Cuprins:


Cap.I Prezentarea firmei

1.1 Scurt istoric

1.2 Obiect de activitate



Cap.II Macromediul firmei


Cap.III Micromediul firmei


Cap.IV Analiza SWOT



Cap.V Contabilitatea clientilor

5.1 Introducerea in contabilitatea Clientilor

5.2 Structura creantelor                                                                   

5.3 Contabilitatea decontarilor cu clientii

5.3.1 Contul 411 ,,Clienti''                                                       

5.3.2 Contul 418 ,,Clienti-facturi de intocmit''

5.3.3 Contul 413 ,,Efecte de primit de la clienti''       

5.3.4 Contul 4118 ,,Clienti incerti sau in litigiu''         

5.3.5 Contul 419 ,, Clienti-creditori''

5.4 Monografia contabila

Cap.VI Concluzii si propuneri

Anexe: bilanta de verificare                                                            

-registru jurnal I

-fisa de cont pentru operatii diverse


ARGUMENT




Contabilitatea tertilor asigura evidenta datoriilor (obligatiilor) si creantelor (drepturilor) unitatii patrimoniale in relatiile acesteia cu furnizorii,clientii, personalul,asigurarile sociale,bugetul statului, asociati,actionari,diversi debitori si creditori si alte personae fizice sau juridice.


In contabilitatea clientilor se inregistreaza operatii patrimoniale privind livrarile de marfuri si produse,lucrari executate si serviciile prestate,precum si alte operatii efectuate,de regula in baza contractelor incheiate intre acestia.


Potrivit Articolului 7, aliniatul 2 din Legea nr.82/1991 ,,Legea contabilitatii'',creantele si datoriile unitatii patrimoniale se inregistreza in contabilitate la valoarea lor nominala.


Crentele incerte se inregistreaza distinct in contabilitate.


Soldurile conturilor din aceasta clasa reprezinta creantele si datoriile respective,existente la un moment dat.


Unitatea ALISTAR ,prezentata in acesta lucrare, si-a inceput activitatea la data de 29.10.2006 ca urmare a asocierii a sapte actionari,insumand un total de capital in valoare de 14 000 Ron. Principala activitate a unitatii este cresterea de animale si pasari in scopul valorificarii lor,promovand astfel produse si servicii de calitate superioara datorita folosirii utilajelor si echipamentelor de cea mai buna calitate.



Cap.I Prezentarea firmei


1.1.Scurt istoric


SC ALISTAR SRL a luat nastere la data de 29.10.2006 ca urmare asocierii a sapte persoane si anume Bidea Mihai,Popa Andrei, Damin Ion-Constantin,Rusu Angela,Scortea Olimpia,Pavel Ioana si Rotar Roxana,fiecare varsandusi aportul subscris atat in numerar cat si in natura.

In anul 2007,societatea si-a marit capitalul social cu inca 7000 Ron prin aportul in natura si numerar al celor sapte asociati.Prin urmare,gama de servicii oferite clientilor s-a diversificat,urmata fiind de cresterea cifrei de afaceri si ocuparea unor noi segmente ale pietei,care au dus la cresterea profitului si a importantei firmei



1.2.Obiect de activitate


Unitatea are ca si activitate principala cresterea de animale si pasari cu scopul valorificarii acestora precum si comercializarea diferitelor marfuri,iidepozit propriu,achizitionate la un pret mai mic de la diferiti furnizori.Adaosul comercial practicat fiind de 20%.

SC ALISTAR SRL promoveza produse de calitate superioara desevind astfel o masa larga de clienti.


Principalele date referitore la societate


SC ALISTAR SRL

Nr.reg.com./an: J05/4752/2006

C.I.F. RO 2756116

Sediul: ALESD, str. Tudor Vladimirescu,nr.13

Judetul: BIHOR

Contul: 32 RNCB 7253004791

Banca: BCR Alesd

Telefon/Fax: 025 9/ 20 63 15


Cap.II Macromediul firmei




Orice uitate comerciala analizeaza mediul extern in care evolueaza.Datorita crizei economice in care se afla tara noastra,aceasta analiza este utila pentru a ne permite sa rectionam cu rapiditate la schimbarile de mediu si sa preintampinam eventualele influente negative,avand in vedre in special ca mediul se schimba atat de des,in atat de multe directii.


Mediul firmei cuprinde toti agentii,toate persoanele si fortele care influenteaza capacitatea firmei noastre de a realiza obiectivele de marketing propuse.Astfel exista macromediul si micromediul firmei.


Macromediul este constituit din factori ce nu pot fi controlati dar care pot avea o influenta pozitiva sau negativa asupra activitatii noastre.


Factorii sociali-culturali . In ultimii ani importanta educatiei a crescut de aceea si pretentiile angajatorilor sunt pe masura. Datorita posibilitatilor imense,stilul de viata al oamenilor s-a diversificat astfel incat se prevede cresterea numarului de clienti ptretentiosi. Populatia orasului Alesd,in care este amplasata unitatea,este mare dar la fel este si cererea, lucru ce ne este de mare ajutor deoarece valoarea consumului si resursele financiare s-au bucurat de o crestere sensibila si continua inca de la incepera activitatii firmei.

Factorii tehnologici Infrastructura existenta este in dezavantajul nostru dar am alocat fonduri pentru a sustine imbunatatirea drumurilor din oras. Acest lucru ne va imbunatati si sporii activitatea,astfel vor scade si costurile privind reparatia autovehiculelor firmei care servesc la transportul personalului si a marfii. Sensibilitatea tot mai mare a publicului la problemele legate de ecologie au starnit pentru noi un interes deosebit si prin urmare am lansat produse biologice sub marca lantului de distributie.

Factorii economici. Alarmati de scaderea consumului provocat de criza gripei aviare si de invazia importurilor ieftine din Brazilia si SUA, ne-am alaturat celorlalti crescatori de pasari si am cerut,la sfarsitul anului 2007 ,cresterea taxei vamale aplicate importurilor de la 45% la 70%. Cum acordul dintre Uniunea Europeana si tara noastra prevedea reducerea treptata a taxelor pana la eliminarea lor,in 2008 orice ,,deviere de la curs'' trebuia aprobata de Bruxelles. Chiar daca am primit unda verde pentru majorarea taxelor vamale,aceasta crestere a venit cam tarziu,cand deja existau stocuri mari pe piata, prin urmare nu s-au inregistrat modificari semnificative de pret. Pe masura ce importurile s-au diminuat,piata a reactionat favorabil. SC ALISTAR SRL detine un depozit. Spatiul este intins pe o suprafata de circa 640 mp. Pubicitatea firmei este relizata prin intermediul unui ziar local. Inflatia este rezultatul dezechilibrelor din intreaga economie.De fapt in Romania avem de-a face cu o criza economica.,,Inflatia lunara a crescut de la 0,3 % in decembrie 2009 la 1,68% in luna ianuarie a acestui an,cel mai ridicat nivel inregistrat dupa aprilie 2005,din cauza majorarii preturilor la tutun,tigari,combustibili si energie electrica,iar rata anuala a avansat de la 4,74% la 5,2%'',potrivit INS.Nu ne place sa recunoastem dar aceasta crestere a afectat putin si activitatea firmei noastre. Taxele si impozitele.Firma isi plateste pe cat posibil la timp toate obligatiile si datoriile la stat:

plata impozitului pe profitul realizat din activitatea comerciala,potrivit Legii nr. 414/2002

plata impozitului pe venituri,potrivit O.G. nr. 7/2001, modificata prin Legea nr. 493/2002

plata T.V.A. potrivit Legii nr. 345/2002 modificata

- plata altor taxe si impozite statului Sustragerea prin orice mijloace,in intregime sau in parte,de la plata impozitelor sau a taxelor datorate statului constituie evaziune fiscala(Legea nr. 87/1994,modificata).







Cap.III Micromediul firme



Micromediul intreprinderii cuprinde ansamblul componentelor cu care aceasta intra in relatii directe:                                             

Furnizorii firmei asigura acesteia resursele si serviciile necesare realizarii activitatilor si obiectivelor sale:

- furnizori de resurse materiale: SC MILAN SRL SC ANGRO SRL SC TATAN SRL SC PLAVI SRL

-furnizori de servicii: SC ELECTRICA SA SC ORANGE SA SC ROMTELECOM

Clientii intreprinderii noastre sunt cea mai inportanta componenta in optica noastra de marketing.Cativa dintre clientii nostrii sunt urmatorii: SC MEDIA SRL                                            SC SINGLE SRL SC PETIC SRL SC TRONIC SR

Concurenta .Firma noastra nu are concurenti in zona crescatori de animale si pasari sau comercianti de marfuri.Concurenta ar putea venii din partea firmelor importatoare de carnuri                                                            ca de exemplu SC DODIT SRL sau SC HUKY SRL.








Cap.IV Analiza SWOT                   


Pentru a definii punctele tari si punctele slabe ale propriei oferte, apelam la analiza SWOT.

Acronimul SWOT provine din engleza si inseamna:Streights, Weaknesses,Oportunities,Threats.In romana cei patru termini pot fi tradusi prin:Puncte tari,Puncte slabe,Oportunitati,Amenintari. Din interiorul firmei provin punctele tari si punctele slabe iar oportunitatile si amenintarile provin din exteriorul acesteia.

Analiza SWOT a unitatii SC ALISTAR SRL este urmatoarea:


Puncte tari


unitatea ALISTAR dispune de un total de 19 000 Ron,resurse financiare, in momentul actual

calitatea produselor obtinute in productie proprie precum si cea a serviciilor prestate este foarte buna datorita tehnologiilor moderne folosite

personalul care lucreaza la aceasta firma are pregatirea necesara realizarii activitatii pentru care este salarizat deoarece am introdus in firma 10 persoane specializate pentru a le indruma si pentru a le arata exact cum trebuie sa-si presteze activitatea.Am folosit acest mod de instruire deoarece suntem pe principiul afirmatiei: ,,O sarcina trebuie sa fie facuta bine,la timp,de prima data si de fiecare data.''

preturile practicate sunt pe masura puterii de achizitionare a clientilor

detine strategii functionale bine concepute


Puncte slabe


volumul productivitatii in ceea ce priveste cresterea pasarilor a scazut din anul 2007,odata cu aparitia gripei aviare


publicitate slaba                                                                     


Oportunitati


unitatea ALISTAR va deservi o masa pretentioasa de clienti

va ocupa noi segmente pe piata datorita maririi capitalului social cu 5000 Ron prin aportul in natura si numerar a celor sapte asociati.Acest aport va intra in visteria unitatii la inceputul lunii august a anului 2010.

gama de servicii oferite clientilor se va diversifica,acest lucru datoranduse maririi de capital preconizate

incercam sa accesam fonduri FARE

cresterea rapida a pietei pe care actionam                          

Amenintari                                                                              

deschiderea unui punct de comercializare a marfurilor din partea concurentei

promovarea mai buna a produselor concurentilor

cresterea presiunilor concurentiale













Cap.V Contabilitatea clientilor


Introducere in contabilitatea clientilor                                       


Relatiile unitatilor patrimoniale cu alte persoane juridice si fizice,conduc la creante si datorii. Cea mai mare parte a creantelor agentilor economici sunt legate direct de exploatare,adica din acel domeniu care face obiectul principal al functionarii lor. Creantele fata de clienti rezulta ca urmare a vanzarii productiei,respectiv realizarii lucrarilor si a serviciilor si au in contrapartida venituri din exploatare. Creantele intreprinderii fata de clientii ei isi au izvorul in schimbul de consimtamant concretizat intr-o comanda ferma din partea clientului si acceptata de catre producator sau avand la baza contractele incheiate. Creantele devin certe,sigure,in momentul transferului de proprietate pentru vanzari si in momentul realizarii lor pentru lucrari si servicii. Transferul de proprietate se produce,deci,in momentul livrarii bunurilor,respectiv in momentul realizarii lucrarilor sau prestatiilor de servicii,moment care corespunde cu facturarea. Pe baza facturii,creantele se inregistreaza in contabilitate la valoare de intrare in patrimoniu care corespunde cu valoare lor nominala, adica cu totalul de plata adica valoarea sau pretul negociat plus TVA care se va aplica doar operatiilor supuse impozitarii. In cazul in care se acorda reduceri comerciale, valoarea nominala este data de netul comercial, la care se va adauga si TVA. In situatia in care se acorda clientilor si reduceri financiare,valoare nominala a creantei este data tot de netul comercial,scontul acordat inregistrandu-se separat ca si o cheltuiala financiara. Scontul va reduce valoarea creantei initiale printr-o inregistrare ulterioara, cel mai adesea sconturile de decontare se acorda a posterior printr-o factura de reducere. Creantele in devize se inregistreaza in contabilitate in lei, la cursul de schimb in vigoare la data efectuarii operatiunilor. Diferentele de curs valutar,intre data inregistrarii creantelor in devize si data incasarii lor, se inregistreaza ca si venituri sau cheltuieli financiare, dupa cum diferentele sunt favorabile sau nefavorabile. Dupa perioada de timp la care se refera, creantele si datoriile se impart in: -creante si datorii pe termen scurt,cu perioada de decontare <1an

-creante si datorii pe termen mijlociu,cu o perioada de decontare intre 1-5 ani

-creante si datorii pe termen lung,cu o perioada de decontare >5 ani Pentru inregistrarea creantelor se folosesc conturi din clasa 4 ,,Conturi de terti"din care face parte si grupa de conturi: 41 ,,Clienti si conturi asimilate". Pentru evaluarea creantelor si a datoriilor se folosesc trei metode sau reguli in functie de factorul timp la care se refera. Evaluarea curenta,prin aplicarea principiului nominalismului,dupa care creantele sunt inscrise in contabilitate la valoarea lor nominala de rambursare,iar datoria la intrarea in patrimoniu la valoare ei normala de rambursare.Eventualele diferente ce apar in timpul incasarii creantelor respective platilor datoriilor,vor fi evidentiate in contabilitate in conturile de cheltuieli pentru diferentele nefavorabile,respectiv in conturile de venituri pentru diferentele favorabile. Daca comparam valoarea de inventar cu valoarea contabila,putem avea trei situatii: - Egalitate -Valoarea de inventar depaseste valoarea contabila,dar potrivit principiului prudentei,desi putem incasa mai mult,aceasta diferenta nu o vom inregistra -Valoarea de inventar este sub valoarea contabila, suntem nevoiti sa cream un provizion pentru depreciere Evaluarea bilantiera se face cu respectarea principiului fidelitatii. Creantele sunt inregistrate in contabilitate la valoarea lor nominala si din prudenta se constituie un provizion pentru depreciere,atunci cand apare o pierdere probabila.Daca s-a constituit provizionul la valoarea curenta atunci se va deschide provizionul. La creantele si datoriile exprimate in valuta,evaluarea de bilant se face la cursul valutar existent.Diferentele de curs valutar se vor inregistra folosind conturile de diferente de conversie de activ si de pasiv.Aceste diferente la inceputul exercitiului urmator se vor relua.



Structura creantelor


Creantele comerciale sunt determinate de vanzarile de bunuri (produse,materiale),de prestari de servicii si de executarea de lucrari la terti. Aici se incadreza clientii si conturile asimilate:

411 ,,Clienti"

413 ,,Efecte de primit"

416 ,,Clienti incerti sau in litigiu"

418 ,,Clienti-facturi de intocmit"

409 ,,Avansuri acordate furnizorilor"


Efectele comerciale de primit reprezinta drepturile de creanta stabilite pe baza de cambii(bilete de ordin,trate),cec-uri,waranturi si alte efecte comerciale primite de la clienti in contul creantelor.Ele reprezinta forme de credit comercial acordat de unitatile tertilor si instrumente de plata. Cambia este titlul de credit in temeiul caruia o persoana(emitentul) se obliga sa plateasca neconditionat sau dispune sa se plateasca neconditionat de catre o alta persoana,la data si locul indicat,o suma de bani,aceluia pe care cambia il desemneaza.Cambia este de doua feluri:

Biletul de ordin este o cambie eliberata de catre un debitor(tras) unui creditor(tragatorul) prin care debitorul(trasul) se obliga sa plateasca neconditionat creditorului(tragatorului) intr-un anumit loc si la o anumita data o suma de bani. se obliga Debitorul----- ----- --------- ----- ----->Creditorului (trasul) sa platesca (tragatorului) neconditionat

Trata este o cambie prin care o persoana fizica sau juridica in calitate de creditor (tragator) , dispune unui debitor al sau (tras) sa plateasc o suma de bani unei alte persoane (a treia) in calitate de beneficiar,la data si locul stabilit o suma de bani.

Creditorul

(tragatorul)

Dispune

Debitorolui

(trasul)

----- ----- ----------------->



Sa platesca o suma de bani

Beneficiarului

|

<-------- ----- ------ ----------|


Cecul este un inscris solemn prin care o persoana numita tragator(platitor) in baza unui depozit de bani constituit in prealabil la banca devenita astfel tras,da ordin sa se plateasca la o anumita data sau la prezentare o suma determinata unei terte persoane,in calitate de beneficiar,intervenind astfel trei parti. Sunt cecuri ca efecte comerciale,cecuri din carnetele cu limita de suma ca instrument de decontare,cecuri de decontare in numerar a banilor de la banca,cecuri de calatorie si altele. In acest caz tragatorul este persoana care dispune plata,trasul este acela care efectueaza plata iar beneficiarul este persoana in favoarea careia se efectueaza plata. Ca si in cazul celorlalte doua instrumente de plata,alaturi de biletul de ordin si trata,cecul cuprinde urmatoarele elemente:

Beneficiarul

(Cel care incaseaza banii)


Completeaza efectueaza

Tragatorul

Trasul

(Banca remite cecul)

----- ----- ------------>                       ----- ----- --------->

Cecul plata Warantul este recipisa primita de catre posesorul unei marfi depusa intr-un depozit,prin care garanteaza efectuarea unei plati. Daca nu efectueaza plata nu poate ridica marfa. Pana la scadenta efectelor comerciale putand intervenii operatiuni de adaosare si avalizare,legate de circulatia lor.

Adaosarea sau girarea reprezinta scriera pe versoul titlului de valoare, a documentului,a obligatiei de plata a noului debitor,fata de creditor. Daca un client emite un bilet la ordin in care se stabileste ,,Platiti suma de la data de persoanei".Daca aceasta are nevoie de bani mai repede decat data stabilita prin ordinal de plata il va putea folosii ca instrument de plata daca face adaosarea ordinului de plata. Dar pentru aceasta este necesar sa existe o garantie a platii datoriei noului debitor catre creditor si se face avalizarea.

Avalizarea reprezinta garantia inscrisa pe cambia sau in afara acesteia de catre o persoana fizica sau juridica care se angajeaza sa achite contravaloarea tranzactiei in cazul in care nici unul din ceilalti debitori nu o face. Deci persoana care a avalizat cambia garanteaza pana la scadenta. Avalizarea se poate face o singura data iar adaosarea de cate ori este posibil.

Pentru tras,datoria inregistrata in conturile ,,Furnizori-efecte de plata" nu poate fi modificata prin adaosari si nici o inregistrare nu se face inaintea decontarii la scadenta sau anularii efectelor. Tragatorul, beneficiarul initial contabilizeaza adaosarea.

Decontarea efectelor comerciale se poate face prin incasarea contravalorii lor de catre beneficiar direct de la client sau prin intermedil unei banci,in care caz se suporta o taxa de scont pentru serviciile bancare. In acest caz bancherul cumpara efectele remitentului si plateste acestuia imediat suma cuvenita,valoarea scontata,retinand scontul dupa relatia:

Valoarea = Valoarea _ Agio scontata nominala


Unde Agio=Scont + Comisionul variabil admisibil scontului

In cadrul decontarii efectelor comerciale poate intervenii si situatia in care clientul plateste datoria inainte de scadenta,iar furnizorul ii acorda un comision pentru incasarea mai devreme a creantei.

Avansurile acordate furnizorilor reprezinta sumele platite acestora de catre clienti inainte de derularea tranzactiilor pentru livrari de bunuri,executari de lucrari si prestari de servicii.

Creantele din reclamatii,pagube materiale create de terti si de alte creante de orice fel,nelegate de activitatea de exploatare propriu-zisa sunt asimilate activitatilor financiare sau extraordinare si sunt inregistrate in contabilitate in categoria ,,Debitorilor diversi".






Contabilitatea decontarilor cu clientii


Evidenta sumelor datorate de clientii interni si externi pentru livrari de produse,semifabricate,materiale,marfuri etc.,lucrari executate sau prestari de servicii,sumele platite de acestia ca acontate sau decontate si cele ramase de plata,se tine cu ajutorul conturilor din grupa 41 ,, Clienti si conturi asimilate".


Grupa 41 ,,Clienti si conturi asimilate"


411 ,,Clienti"

4118 ,,Clienti incerti"

413 ,,Efecte de primit de la clienti"

418 ,,Clienti-facturi de intocmit"

419 ,,Clienti-creditori"


5.3.1 Contul 411 ,,Clienti"


Contul 411 ,,Clienti",cont de activ,tine evidenta decontarilor cu clientii interni si externi pentru produsele,semifabricatele, materialele,

marfurile etc. vandute,lucrari executate si servicii prestate pe baza de factura. Se debiteaza cu valoarea la pret de vanzare a bunurilor livrate si serviciilor prestate,precum si tax a pe valoare adaugata aferenta. Se crediteaza cu sumele incasate de la clienti. Soldul contului este debitor si reprezinta sumele datorate de clienti.

In debitul contului 411 ,,Clienti" se inregistreza:

- pretul de vanzare al marfurilor,produselor,semifabricatelor etc. livrate, lucrari executate si servicii prestate, la care se adauga T.V.A. colectata aferenta prin creditul conturilor: 701 ,,Venituri din vanzarea produselor finite"

702 ,,Venituri din vanzarea semifabricatelor"

703 ,,Venituri din vanzarea produselor reziduale"

704 ,,Venituri din lucrari executate si servicii prestate"

705 ,,Venituri din studii si cercetari"

706 ,,Venituri din redeverente,locatii si gestiune,chirii"

707 ,,Venituri din vanzarea de marfuri"

708 ,,Venituri din activitati anexe"

4427 ,,TVA colectata"

4428 ,,TVA neexigibila" pentru livrari cu plata in rate

- valoarea bunurilor livrate sau serviciilor prestate anterior si care abia acum se factureza,prin creditul contului 418 ,,Clienti-facturi de intocmit"

- contravaloarea creantelor reactivate,prin contul 754 ,,Venituri din creante reactivate si debitori diversi"

- valoarea ambalajelor care circula in sistem de restituire facturate clientilor

In creditul contului 411 ,,Clienti" se inregistreaza:

valoarea ambalajelor care circula in sistem de restituire facturate clientilor, prin creditul conturilor 512 ,,Conturi curente la banci" si 5311 ,,Casa in lei"

- contravaloarea efectelor comerciale acceptate si preluate in contul livrarilor sau prestatiilor facute,prin debitul contului 413 ,,Efecte de primit de la clienti"

- sume datorate de clientii rau platnici,dubiosi sau cu care unitatea se afla in litigiu,prin debitul contului 4118 ,,Clienti incerti sau in litigiu"

- contravaloarea bunurilor livrate,a lucrarilor executate si a serviciilor prestate,decontate pe seama avansurilor primite de la clienti,prin debitul contului 419 ,,Clienti-creditori"

- valoarea ambalajelor care circula in sistem de restituire,primite de la clienti,prin debitul contului 419 ,,Clienti-creditori"

- valoarea sconturilor acordate clientilor,prin debitul contului 667 ,,Cheltuieli privind sconturile acordate"


Soldul contului este debitor si reprezinta sumele datorate de clienti,deci creante fata de acestia neincasate inca.

In mod obisnuit livrarea este insotita de factura dar nu este tot timpul asa,fiind si unele exceptii.De aceea trebuie facute eventualele regularizari care sa tina cont intre decalajele existente,intre livrari si facturari.Livrarile efectuate sau lucrarile executate si serviciile prestate,inclusiv TVA aferenta,pentru care nu s-au intocmit facturi dar a caror valoare este bine determinata,reprezinta venituri ale perioadei in care s-au facut aceste livrari si trebuie inregistrate la creante intr-un cont distinct 418 ,,Clienti-facturi de intocmit" care este un cont de activ.


Exemple de operatiuni cu contul 411 ,,Clienti"

1.Cresterea (nasterea) creantelor


a)     la livrarea produselor,cu facturi                                 411 = % 701 4427

b)     la livrarea produselor,fara facturi                               418 = % 701 4428 si ulterior la intocmirea facturii 411 = 418

c)      valoarea crentelor reactivate                                                  411 = 754

d)     valoarea care circula in regim de restituire,facturate clientilor                  411 = 419


2.Scaderea(micsorarea) creantelor


a)     cu sumele incasate prin contul curent si prin casa                                5121 = 411 si 5311 = 411

b)     valoarea cecurilor cu limita de sume acceptate  5112 = 411

c)      valoarea efectelor comerciale(cambia) acceptate 413 = 411

d)     valoarea sconturilor acordate clientilor 667 = 411

e)     valoarea clientilor incerti,insolvabili,dubiosi si in litigii                        416 = 411

f)      valoarea ambalajelor care circula in sistem de restituire,primite de la clienti                                                                                419 = 411

g)     decontarea avansurilor incasate de la clienti 419 = 411

Alte operatii cu contul 411 ,,Clienti"


1. Evidentierea unor vanzari de marfuri,pe credit comercial,cu factura, pe piata interna sau externa.                                                                 411 = % 707 4427

2. Evidenta diferentei dintre valoarea CIF si FOB a marfurilor exportate, respectiv cheltuielilor de asigurare si cele de transport extern.          411 = 708

3. Dobanda calculata de incasat la marfurile exportate pe credit comercial pe termen scurt sau / si mediu.                                                                411 = 766

4. Comisionul cuvenit intreprinderii de comert exterior,la facturarea marfurilor exportate in comision.                                                      411 = 704

5. Valoarea cuvenita unitatilor producatoare din tara,inscrise in facturile pentru exporturi de marfuri in comision.                                           411 = 401

6. Reflectarea in contabilitatea furnizorului de bunuri la export a comisionului retinut de intermediar.


-Facturarea bunurilor 411 = % 704 4427

-La incasarea creantei, comision 10%                                                 % = 411 5121 622

7. Evidentierea unor reduceri comerciale de preturi acordate ulterior facturarii la servicii,lucrarile de produse finite,semifabricate,marfuri.                          % = 411 % = 411 704 702 4427 4427 % = 411 707 4427

8. Sconturi acordate clientilor.                                                            667 = 411

9. La agentul economic care a efectuat conversia creantelor in actiuni sau parti sociale cu valoarea acestor titluri obtinute in urma conversiei(O.G. 10/97 pentru blocajul financiar) % = 411 261 263 501

10. Pentru diferentele intre valoarea negociata a creantei si valoarea contabila a acestora.

-cand diferenta este negativa 668 = 411 -cand diferenta este pozitiva 5121 = 768

11. Taxa forfetara retinuta din valoarea creantei vandute.              668 = 411


Contul 418 ,,Clienti-facturi de intocmit"


Contul 418 ,,Clienti-facturi de intocmit" evidentiaza livrari de bunuri,prestari de servicii sau executari de lucrari,inclusiv taxa pe valoare adaugata,pentru care nu s-au intocmit facturi. Este un cont de activ. Se debiteaza cu valoarea livrarilor catre clienti,aferente exercitiului financiar in curs,pentru care nu s-au intocmit facturi,inclusiv tax a pe valoare adaugata aferenta. Se crediteaza cu valoarea facturilor intocmite catre clienti. Soldul debitor al contului reprezinta valoarea bunurilor livrate,a serviciilor prestate sau a lucrarilor executate,pentru care nu s-au intocmit facturi.





Contul 418 se debiteaza cu:

contravaloarea bunurilor livrate, a lucrarilor executate sau a serviciilor prestate catre clienti aferente exercitiului in curs,pentru care nu s-au intocmit facturi,inclusiv TVA aferenta,prin creditul conturilor 701,702,703, 704,705,706,707,708 si 4427 ,,TVA neexigibila"

Contul 418 se crediteaza in momentul facturarii bunurilor livrate anterior sau a lucrarilor executate si serviciilor prestate anterior,prin debitul contului 411 ,,Clienti".


Soldul contului este debitor si reprezinta valoarea bunurilor livrate,a serviciilor prestate sau a lucrarilor executate pentru care nu s-au intocmit facturi.

Daca se constata la sfarsitul exercitiului ca anumite creante fata de anumti clienti devin dubioase sau incerte,adica incasarea lor in parte sau in totalitate este indoielnica,tinand cont de situatia financiara nesatisfacatoare a debitorului, acesta se va transforma din contul 411 ,,Clienti" in contul 4118 ,,Clienti incerti sau in litigiu".Creanta se va transfera cu nivelul ei total,deci inclusiv cu cota ei de TVA.


Exemple de operatiuni cu contul 418 ,,Clienti-facturi de intocmit"


a)     cresterea creantelor



1.Valoarea livrarilor de marfuri.                                                         418 = % 707 4428 si la intocmirea facturii 411 = 418 4428 = 4427

b)     micsorarea creantelor


1.Cu valoarea facturilor intocmite.(pct.2)                                          411 = 418



Contul 413 ,,Efecte de primit de la clienti"


Contul 413 ,,Efecte de primit de la clienti" tine evidenta drepturilor de creanta stabilite pe baza de efecte comerciale. Este un cont e activ. Se debiteaza cu sumele datorate de clienti,reprezentand valoarea efectelor comerciale acceptate. Se crediteaza cu valoarea efectelor comerciale primite de la cienti si cu sumele primite de clienti prin conturile curente. Soldul debitor al contului reprezinta valoarea efectelor comerciale de primit.

Se debiteza cu:

Acceptarea unor efecte comerciale prezentate de clienti la plata prin creditul contului 403 ,,Efecte de platit"

Se crediteza cu:

Efectele comerciale primite de la clienti,respectiv la avalizarea cambiilor si a biletelor de ordin

Sumele incasate de la clienti prin contul curent


Exemple de operatiuni cu cotul 413 ,,Efecte de primit de la clienti"

a)     cresterea creantelor


Acceptarea unor efecte comerciale prezentate de clienti la plata. 413 = 411

b)     micsorarea creantelor


Cu efectele comerciele primite de clienti,respectiv la avalizarea cambiilor si biletelor de ordin.                                            5113 = 413

Sumele incasate de la clienti prin contul curent.

5121 = 413






Contul 4118 ,,Clienti incerti sau in litigiu" Contul 4118 ,, Clienti incerti sau in litigiu" tine evidenta clientilor incerti,rau platnici,dubiosi sau aflati in litigiu. Este un cont de activ. Se debiteza cu valoarea bunurilor livrate,prestatiilor efectuate sau a lucrarilor executate clientilor care se dovedesc rau platnici,dubiosi sau in litigiu. Se crediteaza cu sumele incasate de la clientii incerti sau in litigiu sau cu sumele trecute pe pierderi cu prilejul scaderii din evidenta a clientilor incerti sau in litigiu,inclisiv valoarea adaugata aferenta. Soldul debitor contului reprezinta sumele datorate de clientii incerti sau in litigiu.

Se debiteza cu:

Contravaloarea creantelor fata de clientii care se dovedesc rau platnici, dubiosi,incerti,sau cu care unitatea se afla in litigiu,preluate in acest cont prin creditulul contului 411 ,,Clienti"

Se crediteaza cu:

Sume recuperate,incasate in conturile de disponibilitati sau in numerar de la clienti sau in litigiu,prin debitul conturilor:                           - 5121 ,,Conturi la banci in lei" - 5124 ,,Conturi la banci in devize" - 5311 ,,Casa in lei"

Creante ce se constata a fi definitiv nerecuperabile,scoase din activ prin debitul conturilor: - 654 ,,Pierderi din creante si debitori diversi" - 4427 ,,TVA colectata" deoarece TVA a fost inregistrata la 4427 in momentul facturarii si a fost decontata bugetului de stat in luna respectiva,la constatarea pierderii creantei se va diminua obligatia fata de buget prin debitarea contului 4427


Soldul creditor reprezinta sumele datorate de clienti dubiosi,incerti sau cu care unitatea patrimoniala se afla in litigiu.

Concomitent cu constatarea caracterului incert al creantei si transferarea ei in contul 4118,aplicand principiul prudentei,se va proceda ca la constituirea unui provizion pentru deprecierea creantelor,cu suma probabila a pierderilor.

Nivelul acestui provizion se va stabili fara a lua in calcul TVA-ul si se va aprecia pentru fiecare creanta in parte tinand cont de circumstante,provizionul constituit se va reflecta in contabilitate cu ajutorul contului 491 ,,Ajustari pentru deprecierea creantelor-clienti"




Exemple de operatii cu cuntul 4118 ,,Clienti incerti sau in litigiu"


a)     Cresterea creantelor

Clienti rau platnici,dubiosi etc. 4118 = 411

b) Micsorarea creantelor

1. Sume incasate prin contul current si prin casa. 5121 = 4118 5311 = 4118

2.Sume trecute pe pierderi,inclusive TVA aferena. % = 4118 654 4427


Contul 419 ,,Clienti-creditori"


Contul 419 ,,Clienti-creditori" este un cont de pasiv care exprima obligatiile unitatilor patrimoniale fata de clientii lor pentru avansurile sau aconturile incasate de la acestia. Acestia se vor lichida apoi prin decontarea lor,pe seama facturarii livrarilor sau prestatiilor ulterioare,urmand a se incasa doar diferenta intre nivelul total al facturarii si avansul sau acontul deja primit.Se crediteza cu sumele incasate de la clienti,reprezentand avansurile pentru livrari de bunuri,prestari de servicii sau executari de lucrari si se debiteaza cu decontarea avansurilor incasate de la clienti.Soldul contului este creditor si reprezinta sumele datorate clientilor.





Se crediteaza cu:

sumele incasate de la clienti,sub forma de avansuri sau aconturi pentru livrari,executari sau prestari de servicii viitoare,prin debitul conturilor care arata modalitatea de incasare:5121 ,,Conturi la banci in lei" si 5311 ,,Casa in lei"

valoarea ambalajelor care circula in sistem de restituire,facturate clientilor prin debitul contului 411 ,,Clienti"




Se debiteza cu:

valoarea avansurilor sau aconturilor primite,decontate clientilor pe seama livrarilor de bunuri,a prestarilor de servicii sau executarilor de lucrari,facturate acestora,prin creditul contului 411 ,,Clienti"

diferentele favorabile de curs valutar constate cu ocazia decontarii avansurilor in devize,prin contul 765 ,,Venituri din diferente de curs valutar"

valoarea ambalajelor care circula in sistem de restituire primite de la clienti,prin creditul contului 411 ,,Clienti"

Soldul creditor al contului reprezinta datoriile unitatii fata de clienti pentru avansurile sau aconturile primite si nedecontate inca.


Exemple de operatii cu contul 419 ,,Clienti-creditori"


a)     Cresterea obligatiilor(datoriilor)

1. Sumele incasate de la clienti (avans) prin contul curent sau prin casa. 5121 = 419 5311 = 419

2. Valoarea ambalajelor care circula in sistem de restituire,facturate clientilor. 411 = 419


b)     Scaderea obligatiilor(datoriilor)

1. Valoarea ambalajelor care circula in sistem de restituire-primite de la clienti.               419 = 411

2. Valoarea ambalajelor care circula in sistem de restituire-nerestituite de clienti.                419 = 708


MONOGRAFIA


In data de 15.01.2009 produsele finite obtinute se vand cu facturi ce urmeaza a se definitiva ulterior catre SC MEDIA SRL, plata fiind facuta ulterior prin efecte comerciale. 418= % 595 701 500 4428 95

Se definitiveaza factura si se primeste efectul.                411=418 595

Se inregistreaza efectul de primit. 413=411 595

Primirea efectului.                                                             5112=413 595

Incasarea efectului. 5121=5112 595

Transferul TVA neexigibila la TVA colectata.                    4428=4427 95


In data de 15.02.2009 se vand catre SC SINGLE SRL produsele reziduale rezultate in urma procesului de productie care au fost reconditionate, plata facanduse in numerar. 5113= % 1190 703 1000 4427 190

In data de 16.01.2009 se descarca gestiunea pentru productia stocata care a fost valorificata.                                                     711= % 1000 345 400 346 200 348 400




In data de 17.02.2009 se vand catre SC PETIC SRL animale si pasari obtinute din productie proprie cu factura.                                     411= % 535 500 701 450 000 4427 85 500

In data de 17.01.2009 se descarca gestiunea pentru animalele si pasarile care au fost obtinute din productie proprie.               711= % 305 000 361 325 000 368 -20 000

In data de 20.02.2009 se efectueaza un transport de marfuri pentru SC CIFA SA.                                                                           411= % 238 000 704 200 000 4427 38 000

In vederea executarii unui transport de marfuri, SC TRONIC SRL depune un avans.                                                                     5121=419 3000

Evidenta facturii pentru transportul de marfuri executat unitatii SC TRONIC SRL. 411= % 11 900 704 10 000 4427 1 900

Incasarea facturii SC TRONIC SRL,mai putin avansul care a fost incasat. % =411 3000 419 8 900 5121

Vanzare de marfuri din depozit catre SC MEDIA SRL. 5311= % 142 800 707 120 000 4427 22 800



Descarcarea gestiunii pentru marfurile care au fost vandute catre SC MEDIA SRL.                                                                         120 000 % =371 96 000 607 24 000 378

Inchiderea contului de cheltuieli.                                     781 500 % =121 450 000 701 1 000 703 210 000 704 120 000 707 306 000 711

Inchiderea contului de venituri. 121=607 96 000

19.Regularizare TVA. 4427=4423 148 485
























Cap.VI Concluzii si propuneri



Unitatea SC ALISTAR SRL are mai multe planuri pe care isi desfasoara activitatea. Are ca si obiect de activitate atat achizitionarea de marfuri pe care le desface in depozit propriu cat si cresterea de animale si pasari pe care le comercializeaza. Activand astfel in comertul de marfuri, unitatea asigura transportul pentru acestea contra cost.


Calitatea produselor livrate si a serviciilor prestate au impus unitatea in fata concurentei,gama de produse oferite fiind corespunzatoare unor inalte standarde de calitate. Produsele comercializate adresanduse unei clientele mai pretentioase si nu numai,amplasarea firmei in acest sens fiind chiar in locul potrivit.


Din monografie se observa ca :

unitatea inregisreaza profit

societetea colaboreaza cu mai multe firme in vederea comertului cu acestea

societetea detine monopolul in zona pentru anumite produse oferite

unitatea are o oferta vasta de produse si servicii oferite clientilor














Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright