Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi

Cadastru


Qdidactic » bani & cariera » constructii » cadastru
Cadastrul apelor



Cadastrul apelor


CADASTRUL APELOR     

Cadastrul apelor, in conformitate cu Legea 107/1996, reprezinta activitatea de inventariere, clasificare, evidenta si sinteza a datelor referitoare la reteaua hidrografica,  resursele de apa, lucrarile de gospodarire a apelor, precum si la prelevarile si restitutiile de apa.

Deoarece apa nu este stationara, iar curgerea ei si a substantelor ce se colecteaza in ea n-au constrangeri de limite administrative sau granite politice, ci limite fizice si hidromorfologice, apare ca absolut necesara abordarea bazinala.

Definitia Cadastrului apelor implica intocmirea unei baze de date ce contine cate o inregistrare pentru fiecare obiectiv cadastral inventariat, indiferent de categoria din care face parte, cu datele tehnice ce caracterizeaza obiectivul.     Categoriile cadastrale luate in evidenta

Lucrari, constructii si instalatii care asigura gospodarirea complexa a apelor (baraje, acumulari permanente, derivatii de debite);



- Lucrari de folosire a apelor, constructiile si instalatiile aferente (alimentari cu apa, amenajari piscicole, amenajari balneare, turistice, alte lucrari de acest fel);

- Lucrari, constructii si instalatii pentru protectia calitatii apelor sau care influenteaza calitatea apelor (statii de epurare);

- Constructii de aparare impotriva actiunii distructive a apei (indiguiri, aparari si consolidari de maluri, reprofilari de albii, alte lucrari de aparare);

- Traversari de cursuri de apa cu lucrarile aferente (poduri, podete, conducte, linii electrice, linii telefonice, etc);

- Amenajari si instalatii de extragere a agregatelor minerale din albiile sau malurile cursurilor de apa (balastiere, cariere, etc.;

- Lucrari de prospectiuni, de explorare/exploatare prin foraje;

- Cadrul natural (cursuri de apa, degradari de maluri si albii, lacuri naturale, etc.);

- Constructii administrative;

- Constructii si instalatii pentru monitorizarea fenomenelor hidrometeorologice.


Administratia Nationala „Apele Romane” (ANAR) este organizata intr-o structura arborescenta, avand sedii in fiecare oras capitala de judet, dar si in alte localitati. Serviciul „Patrimoniul si Cadastrul Apelor” din cadrul acestei organizatii are o responsabilitate complexa, si anume gestionarea obiectivelor care constituie obiectul de lucru al ANAR. Acestea sunt cuprinse in peste 60 de categorii cadastrale diferite, printre care amintim:

- apele de suprafata din domeniul public, asa cum sunt definite in Legea Apelor
nr. 107/1996, cu albiile lor minore, malurile si cuvetele lacurilor, cu bogatiile lor naturale si potentialul energetic valorificabil, apele subterane, faleza si plaja marii;
- barajele;
- lacurile de acumulare permanente si nepermanente;
- prizele de apa, statiile de tratare;
- digurile de aparare impotriva inundatiilor;
- lucrarile de regularizare a albiilor;
- cantoanele hidrotehnice si alte constructii asimilate;
- statii si instalatii ale retelei de supraveghere a calitatii resurselor de apa;
- canalele statiilor de pompare si conductele pentru derivare de debite;
- statii si instalatii ale retelei nationale de observatii si masuratori hidrologice si
hidrogeologice, precum si ale retelei de observatii si masuratori meteorologice specifice gospodaririi apelor;
- alte constructii si lucrari hidrotehnice, bunuri aflate in proprietatea publica a statului;
- alte obiective in legatura cu activitatea ANAR.

Administratia Nationala „Apele Romane” are in administrare:
- 78.905 km cursuri de apa;
- 295,6 mii ha suprafata de teren cu ape;
- 270 lacuri de acumulare cu un volum total de 14,5 miliarde mc, din care 114 lacuri cu acumulare nepermanenta;
- 7100 km diguri pentru apararea localitatilor si terenurilor agricole;
- 6600 km regularizari de rauri si 1320 km aparari si consolidari de maluri;
- 157 canale de aductiune cu o lungime de 1100 km;
- 59 statii de pompare a apei cu un debit instalat de 237 mc/s;
- 49 prize de apa si noduri hidrotehnice cu un debit total instalat de 249 mc/s;
- 178 alte lucrari hidrotehnice;
- 122 lacuri naturale.

Situatia abordata Gestionarea acestor obiective era realizata cu ajutorul unor aplicatii ce utilizau fisiere de tip DBF, aplicatii produse intern si denumite King si Regina, grupand obiectivele cadastrale in folosinte consumatoare de apa si neconsumatoare de apa.
Aceasta organizare, datorita centrarii exclusive pe utilizator si lipsei de relationare a informatiilor conexe, producea neajunsuri majore, fapt care a afectat realitatea informatiilor comunicate/gestionate in cadrul acestui serviciu. Un alt neajuns major al acestor aplicatii este lipsa unui mecanism de comunicare intre ele, fapt ce a creat o divergenta a rezultatelor si apoi implicarea unor eforturi deosebite pentru reglarea situatiei la momentele de raportare. Aceste aplicatii rulau local la fiecare locatie ANAR, corelarea lor realizandu-se dificil, iar consolidarea datelor in vederea unor rapoarte anuale nationale dura perioade lungi de timp.
Realizarea unui tablou general implica de asemenea o intensa si de durata munca de sinteza si consolidare a informatiilor, pentru a putea fi prezentate in format grafic, vizual, intuitiv.
Experienta consultantilor Mobius Solutions in dezvoltarea, organizarea si functionarea bazelor de date a modificat perspectiva asupra functiilor aplicatiei dorite si a procedurilor de lucru, in sensul simplificarii si cresterii eficacitatii, atat in lucrul cu informatiile cat si in ceea ce priveste raportarea rezultatelor.

Solutia
In anul 2002, Mobius Solutions dispunea deja de toate atuurile necesare abordarii la un nivel inalt de exigenta a unui astfel de proiect. Experienta specialistilor sai in cadrul unor proiecte internationale de anvergura si-a spus cuvantul in analiza situatiei si structura solutiei propuse. Certificarea Mobius Solutions ca si partener Microsoft si implementarea standardului de calitate ISO 9001 a subliniat orientarea companiei catre oferirea de solutii profesionale.

Descrierea aplicatiei “CADASTRUL APELOR ROMANE”

Strategia nationala de dezvoltare a ANAR, a impus ca si standard utilizarea platformei Microsoft. Astfel, platforma tehnica pe care ruleaza aplicatia construita de catre Mobius Solutions este Win32 in arhitectura client-server fiind formata din
• pe partea de server
o Windows Server 2000/2003
o MS SQL Server 2000/2005
• pe partea de client
o .NET Framework

Aplicatia functioneaza, in sistem distribuit, in peste 50 locatii fizice din tara. Astfel, exista la nivelul fiecarei locatii cate o baza de date SQL, la care se conecteaza clientii prin retelele locale. Serverele distribuite pe teritoriul tarii comunica intre ele pe baza infrastructurii VPN din organizatia beneficiarului, prin mecanisme particularizate de replicare concepute si construite de catre Mobius Solutions, cu ajutorul carora datele sunt transferate in vederea uniformizarii informatiilor continute in bazele de date distribuite teritorial.

„Cadastrul Apelor Romane” este functionala in cadrul Administratiei Nationale „Apele Romane” incepand cu luna martie a anului 2005, avand anterior o perioada de testare in conditii reale la acea data, de peste 3 luni. Sistemul realizat de catre Mobius Solutions contine un foarte evoluat modul de raportare ce permite vizualizari sintetice ale datelor necesare iar distribuirea teritoriala a bazelor de date si a operatorilor faciliteaza optimizarea serviciilor oferite de catre ANAR.

Aplicatia CADASTRUL APELOR este in stransa legatura cu aplicatia DISPECER (care gestioneaza datele operative – seriile de timp). De asemenea, cu aplicatiile in curs de implementare dedicate reglementarilor in domeniul apelor (avize, autorizatii, inspectii), ca si relatiilor contractuale cu utilizatorii de apa, realizand astfel legatura catre modulul ERP (ECONOMIC) si de management al documentelor.

Implementarea Impreuna, cele doua companii au convenit o dezvoltare si implementare etapizata a noului sistem “Cadastrul Apelor Romane”, avand in vedere diferenta de filosofie intre abordarile specifice fostelor aplicatii si cea a noii aplicatii. Permanent s-a avut in vedere consultarea utilizatorilor aplicatiei pentru o implementare cat mai adecvata.
Solutia a fost una radicala: vechiul sistem a fost inlocuit cu un sistem client/server complet nou, folosind baze de  date distribuite si conectate prin sistemul de replicare conceput de Mobius Solutions.

Planuri de viitor In prezent se afla implementate si ruleaza cu succes componentele de baza ale sistemului “Cadastrul Apelor Romane” si “Aplicatia Dispecer”.
In conformitate cu planificarea stabilita de comun acord cu ANAR, in prezent se afla in faza finala de implementare sistemul de gestiune financiar-contabila (proiectul pilot), fiind prevazut a fi lansate in exploatare in cursul anului viitor. Acest sistem va integra rezultate oferite de catre aplicatia “Cadastrul Apelor Romane”.

Concluzie:
 Arhitectura actuala a aplicatiei „CADASTRUL Apelor Romane” permite inter-relationarea acestei aplicatii cu alte aplicatii, crearea unui cadru ideal pentru gestiunea moderna a informatiilor si a relatiilor dintre acestea, automatizarea proceselor, relevanta informatiilor care conteaza.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright