Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi

Silvicultura


Qdidactic » bani & cariera » agricultura » silvicultura
Pomi fructiferi



Pomi fructiferi


Pomi fructiferi

Prin marea extindere si variabilitate a speciilor pomicole, precum si prin infloritul timpuriu esalonat, primavara, intr-o perioada in care flora melifera este slab reprezentata, plantatiile de pomi fructiferi (livezile) ocupa un loc de frunte prin bogatul cules de intretinere pe care-l furnizeaza albinelor. In regiunile cu plantatii masive si in anii favorabili, de la pomii fructiferi se pot obtine si productii de miere (5-8 kg/familie), cand familiile realizeaza zilnic sporuri cuprinse intre 1 si 4 kg.

Inflorirea pomilor fructifer se declanseaza atunci cand suma gradelor de temperatura, peste 0°C, inregistrate de la desprimavarare (aparitia primilor ghiocei) este peste 20°C si respectiv cand temperatura aerului atinge 10-12°C, caisul avand insa nevoie de o suma de grade mai mare, de 250°C.
Secretia cea mai abundenta de nectar are loc intre orele 7 si 11, dupa care, aceasta scade treptat, concomitent cu frecventa si intensitatea de vi­zitare a albinelor pana in jurul orelor 15-17 cand inceteaza complet.

Mierea obtinuta de la pomi este de culoare deschisa, devenind argintie la o usoara cristalizare, cu o aroma fina de migdal si un gust placut.

Cele mai importante specii pomicole cultivate care prezinta interes pentru apicultura, sunt: ciresul, visinul, parul, marul, prunul, caisul si piersicul.

Ciresul (Cerasus avium Munch.)

este o specie melifera foarte bine vizitata de albine care produce nectar, polen si clei. In conditii favorabile se realizeaza chiar 36-40kg miere la hectar, insa aproape intreaga cantitate de miere este folosita ca si hrana pentru cresterea puietului. In luna mai, albinele aduna de pe frunzele ciresului mierea de mana, pe care o elimina afidele (aphis cerani), insecte parazite, producatoare de secretii dulci.

Visinul (Cerasus vulgaris Mill.),

infloreste in luna aprilie, durata inflorii fiind de 10 zile. Este mai putin melifer decat ciresul. Plantarea in livezi a acestei specii trebuie facuta din diferite varietati pentru a asigura o polenizare mai buna. De pe 1ha de livada de visin se pot obtine 30-35kg miere.



Caisul (Armeniaca vulgaris Lam. -salbatic: zarzar) si piersicul (Persica vulgaris Mill.)

prezinta importanta melifera nu atat prin cantitatea de nectar secretat cat prin faptul ca ca sunt specii pomicole cu inflorire timpurie, oferind albinelor nectar si polent intr-o perioada in care necesatea de hrana pentru dezvoltarea cuibului este foarte mare (martie-aprilie). Productia de miere variaza intre 20 si 40 kg la hectar.
Marul (Malus silvestris var. domestica Mill.)

este o specie mult apreciata atat pentru nectarul produs, cat, mai ales, pentru inalta sa valoare polenifera. Importanta sa creste si datorita faptului ca prezinta cea mai mare extindere, ocupand suprafete foarte mari din Romania. Productia de miere se estimeaza a fi cuprinsa intre 30 si 42 kg la hectar (cel mai frecvent 33,8kg). Mierea este de culoare galbena, cu o aroma foarte placuta si se zahariseste curand dupa extragere. Infloritul, daca plantatia este din mai multe soiuri, se prelungeste din aprilie pana in iunie.
Parul (Pirus sativa Lam. et DC.)

este o specie pomicola cu valoare melifera mai mica, atat datorita raspandirii sale limitate, cat si a cantitatii de nectar secretat. Infloreste din aprilie si pana la inceputul lunii mai. Durata infloririi florilor separate este de 5-7 zile, iar a intregului pom 10-14 zile. Ofera albinelor atat nectar cat si polen. Nectarul se usuca repede. Parul paduret produce mai mult nectar si este mai bine cercetat de albine. Fructificarea incepe la varsta de 6-9 ani. Produce la hectar cca.10-12 kg miere.
Prunul (Prunus domestica L.),

o alta specie pomicola cu mare importanta apicola, atat datorita raspandirii sale (de la campie pani iin zona dealurilor subcarpatice si uneori pana la poalele muntilor), cat si a capacitatii melifere, este un arbore fructifer din grupa samburoaselor, care prezinta un numar mare de varietati si forme (peste 2000 de soiuri de prun, la inceputul acestui secol, la noi cele mai importante fiind Rivers timpuriu, Tuleu timpuriu, Tuleu gras, Stanley, Centenar, Gras ameliorat, Vinete romanesti, Vinete de Italia, Valor, Centenar, Dambovita, Ialomita, Pescarus, Record, D'Agen 707, Anna Spath, Diana, Carpatin, Silvia si Minerva.). Atat soiurile cat si hibrizii produc importante cantitati de nectar si polen.







Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright