Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi

Turism


Qdidactic » bani & cariera » afaceri » turism
Montreux, elvetia



Montreux, elvetia


Montreux, Elvetia


Montreux si Vevey, situate aproape unul de altul pe malul lacului Leman, in regiunea Lavaux, renumita pentru vinurile sale, se bucura de cea mai blanda clima din nordul Alpilor, cu o temperatura medie anuala de 10oC. Ele au o vegetatie luxurianta cu smochini, migdali, chiparosi, palmieri si o sumedenie de flori multicolore, iar pe pajistile alpine abunda narcisele carora li se dedica anual sarbatoarea Narcisses en Fete.



Montreux si-a castigat faima dupa ce Jean Jacques Rousseau a ales satul Clarens, acum suburbie, ca loc de desfasurare a actiunii din Noua Heloise. In 1881 s-a inaugurat Cazinoul, care a fost marit in 1903, apoi orasul s-a extins intr-un golf de-a lungul malului, cu fata spre sud. A devenit cea mai apreciata statiune de pe malul lacului Leman, cu palate somptuoase si hoteluri care amintesc de Riviera franceza.


Cu toate ca si in zilele noastre turismul de sanatate din Romania se confrunta cu nenumarate probleme administrative (este in curs retrocederea cladirilor nationalizate, clarificarea situatiei judiciare a terenurilor) putem spune ca in acest domeniu a pornit o privatizare reala. Aceasta privatizare este mai avansata in Transilvania si Bucovina pentru ca aici terenurile au fost intabulate inca din perioada Monarhiei Austro-Ungare.

Procesul de privatizare este un succes si datorita faptului ca statul roman nu a subordonat autoritatilor locale gospodarirea  minereurilor.

A fost creat un Comandament central pentru minerit, care are drept de gospodarire in numele statului Roman. Aceasta gospodarire are neajunsurile ei dar are si doua avantaje deosebit de importante :

* Gospodarirea unitara prin experti in mine

* Nu permite autoritatilor locale sarace sa creeze o sursa de venit din minereuri, neducand la scumpirea serviciilor turistice.

In acest context economic si legislativ s-a realizat si privatizarea de la Sovata, despre care se poate spune ca din 18 mai 2001 (data contractului de privatizare) pana astazi este cea mai reusita privatizare din domeniu. Se considera de succes datorita faptului ca s-a reusit prin privatizare gasirea prin noii proprietari, a unui grup puternic, capabil de a reinnoi hotelurile dupa privatizare si la crearea unui grup de musafiri proprii.

Noul proprietar este SC Salina Invest SA, o societate cu capital mixt romano-maghiar, care a adus ca investitor financiar pe Corvinus SA -Investitor de Stat din Ungaria-, ca investitor de