Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi

Turism


Qdidactic » bani & cariera » afaceri » turism
Clasificarea hotelurilor



Clasificarea hotelurilor


Clasificarea hotelurilor


Nu se poate vorbi de o standardizare in acest domeniu, in conditiile in care peste 100 de metode diferite sunt folosite pentru clasificarea hotelurilor pe plan mondial. Acestea folosesc trei criterii interdependente pentru a evalua o proprietate:

– tipul de clientela;

– pretul;

– serviciile oferite.

Tipul de clientela determina serviciile oferite de hotel, iar intr-o buna masura costul camerelor (tarifele de cazare) determina segmentul de piata si tipul de clientela.

Multe tari au un sistem de clasificare bazat pe norme guvernamentale si prin intermediul unor inspectii repetate se verifica daca standardele hotelului sunt mentinute. Aceste norme variaza de la o tara la alta. Ceea ce intr-o tara este considerat hotel de lux, intr-o alta tara este comparat cu un hotel de categoria I sau a II-a. De exemplu, in Franta unitatile de o stea, sunt considerate destul de rudimentare, dar destul de confortabile, pe cand in SUA ele sunt privite ca inacceptabile.

Organizatia Mondiala a Turismului a incercat sa rezolve confuzia prin dezvoltarea si promovarea unui sistem uniform de clasificare, recunoscut pe plan international si adoptat de circa 50 de tari. Sistemul WTO recomanda clasificarea hotelurilor in functie de cinci categorii (lux, categoria I, II, III, IV).

Totusi, alte organizatii mondiale folosesc standarde diferite. De exemplu, Asociatia Mondiala a Agentiilor de Turism (Voiaj) foloseste patru categorii (lux, categoria I, categoria standard si categoria economic) ceea ce corespunde scalei de la 5 stele la 2 stele.

Conform Normelor Metodologice de aplicare a HG nr. 114/1995, in Romania pot functiona urmatoarele tipuri de structuri de primire cu functiuni de cazare turistica, clasificate astfel:

hoteluri de 5, 4, 3, 2, 1 stele;



hoteluri-apartament de 5, 4, 3, 2 stele;

moteluri de 3, 2, 1 stele;

vile de 5, 4, 3, 2, 1 stele;

cabane de 3, 2, 1 stele;

bungalouri de 3, 2, 1 stele;

sate de vacanta de 3, 2 stele;

campinguri de 4, 3, 2, 1 stele;

pensiuni turistice de 4, 3, 2, 1, stele;

ferme agroturistice de 3, 2, 1 stele;

camere de inchiriat in locuintele familiale de 3, 2, 1 stele;


nave fluviale si maritime de 5, 4, 3, 2, 1, stele.

In Romania, in vederea clasificarii unitatilor hoteliere, se va elabora un dosar de clasificare transmis la Ministerul Turismului care prin comisia tehnica de clasificare verifica la fata locului concordanta dintre solicitarea de  clasificare si indeplinirea criteriilor de incadrare (pe stele si categorii). In termen de 60 de zile de la primirea documentatiei complete, daca criteriile de clasificare au fost respectate, Ministerul Turismului elibereaza certificatul de clasificare a structurilor de primire turistica. Insemnele cu numar de stele sau categoria unitatii se inscriu pe o placheta plasata la loc vizibil, in exteriorul unitatii.

Retragerea sau anularea certificatului de clasificare se face la propunerea organului de control de specialitate din Ministerul Turismului, in cazul nerespectarii conditiilor de mai jos:

asigurarea unei temperaturi minime de 180C in spatiile de cazare si de servire a mesei pe timp de iarna;

asigurarea functionarii corespunzatoare a grupurilor sanitare;

detinerea avizului PSI.

Numarul criteriilor pentru clasificarea unitatilor de cazare este foarte mare si particularizat pe tipuri de unitati de cazare si numar de stele. De exemplu, in cazul hotelurilor si motelurilor, numarul criteriilor este de circa 50, iar unele dintre acestea sunt detaliate in alte multe subcriterii.

Grupele mari de criterii de clasificare se refera la:

felul constructiei, la instalatii si spatii de folosinta comuna;

dotare cu mobilier, lenjerie si alte articole;

serviciile destinate turistilor;

alte criterii (calificarea si structura personalului).

Unitatile de alimentatie destinate servirii turistilor, care sunt integrate in unitatile de cazare turistica, se clasifica odata cu acestea, asigurandu-se, de regula, urmatoarea corelatie:



Categoria unitatii de cazare

Lux

5 si 4 stele

Categoria I

2 si 3 stele

Categoria II si III

1 stea

Tabelul nr. 4.1

Principalele criterii de clasificare se refera la:

felul constructiilor si instalatiilor;

amenajarile si dotarile interioare din saloane;

dotarea cu inventar de servire;

serviciile suplimentare oferite consumatorilor;

calificarea personalului unitatii.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright