Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica

Legislatie


Qdidactic » stiinta & tehnica » drept » legislatie
Garantia principala



Garantia principala



Daca cumparatorul nu introduce cererea de chemare in garantie in termenul prevazut de lege, el are posibilitatea sa pretinda garantie de la vanzator pe calea unei actiunii principale, exercitate pe cale separata, deja se poate observa ca procedand in acest mod trebuie sa suporte costurile a doua procese.

In plus, daca ar fi preferat sa se apere singur si a pierdut procesul, aceasta actiune principala a sa in garantie poate fi respinsa prin invocarea de catre vanzatorul parat a exceptiei procesului rau condus: „Daca cumparatorul s-a judecat pana la ultima instanta cu evingatorul sau, fara sa cheme in cauza pe vanzator, si a fost condamnat, vanzatorul nu mai raspunde de evictiune, de va proba ca erau mijloace sa castige judecata”.

Consideram ca apararea vanzatorului bazata pe aceasta dispozitie legala va fi usor de facut doar in cazul in care este evident ca motivul pierderii procesului de catre cumparator a fost proasta aparare, cumparatorul nu va putea cere de la vanzator garantie, dar va avea deschisa calea unei actiuni in raspundere impotriva avocatului sau.

Nu este suficient ca vanzatorul sa sustina ca avea exceptii peremptorii de opus autorului evictiunii, ci trebuie sa le si arate si sa dovedeasca valoarea lor. Astfel intr-o speta, s-a vandut un imobil succesiv la doi cumparatori, primul contact fiind constatat printr-un inscris sub semnatura privata netranscris, iar al doilea prin inscris autentic transcris.



Conflictul dintre cei doi cumparatori a fost solutionat de instanta in lumina principiilor publicitatii imobiliare, respingandu-se apararea primului cumparator a carui posesiune intrunea conditiile dobandirii proprietatii prin uzucapiune, asa primul cumparator a fost evins si are actiunea in garantie impotriva vanzatorului, chiar daca nu la chemat pe cale incidenta.

In practica judecatoreasa s-au tras toate consecintele din faptul introducerii vanzatorului in proces, acestuia recunoscandu-i-se dreptul de ataca hotararea pronuntata impotriva cumparatorului, chiar daca acesta din urma nu ar ataca-o el insusi.

Se trateaza aceeasi problematica in art. 462 sub titlu de „Obligatiile cumparatorului si ale vanzatorului in cazul introducerii unei actiunii care tinde la evingerea cumparatorului”, dupa care se stabileste obligatia cumparatorului de al introduce in proces si obligatia vanzatorului de a lua parte la proces alaturi de cumparator, legea prevede in alineatele urmatoare sanctinunea  neexecutarii acestor obligatii:

- vanzatorul va fi liberat de obligatia de garantie daca probeaza ca ar fi avut mijloace suficiente de aparare prin care sa pastreze bunul;

- daca vanzatorul nu a participat la proces, el pierde dreptul de a mai dovedi in contradictoriu cu cumparatorul ca pretentiile tertului nu erau fondate.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright