Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica


Drept


Qdidactic » stiinta & tehnica » drept
Autorizarea perchezitiei



Autorizarea perchezitiei


Autorizarea perchezitiei

Conform art.100 alin.3 C.pr.pen. " perchezitia domiciliara poate fi dispusa numai de judecator, prin incheiere motivata, in cursul urmaririi penale, la cererea procurorului, sau in cursul judecatii".

Perchezitia domiciliara, in cursul urmaririi penale, se dispune de judecator[1] in camera de consiliu ,fara participarea partilor, participarea procurorului la sedinta de judecata fiind obligatorie. Deci, in cursul urmaririi penale doar procurorul poate solicita judecatorului dispunerea unei perchezitii domiciliare. Atunci cand persoana vatamata sau organul de cercetare penala, considera ca ar fi utila efectuarea unei astfel de proceduri, acestia nu pot solicita in mod direct judecatorului efectuarea actului procesual, ci trebuie sa se adreseze procurorului, care daca considera ca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege, va inainta o cerere in acest sens judecatorului.

Potrivit art.203 alin.3 C.pr.pen. "cand organul de cercetare penala considera ca este cazul sa fie luate anumite masuri, face propuneri motivate", deci, rezulta ca, procurorul poate solicita emiterea autorizatiei de perchezitie la propunerea motivata a organelor de cercetare penala sau din oficiu.

Cererea procurorului trebuie sa fie sub forma scrisa si bine intemeiata.In practica de specialitate, au fost opinii referitoare la faptul ca, cererea procurorului poate fi facuta si prin nota telefonica sau telegrafica (opinei la care noi nu ne raliem). Aceasta va fi inregistrata in registrul general de dosare al instantei, dar si in registrul de evidenta a sesizarilor privind autorizarea efectuarii perchezitiei date de judecator in cursul urmaririi penale, registru tinut sperat de grefierul-sef al instantei.

Solutionarea cererii va avea loc in camera de consiliu, fara ciatrea partilor, dar cu prezenta obligatorie a procurorului. Daca, se constata ca nu exista vreun caz de incompatibilitate sau de competenta in solutionarea cererii (teritoriale, calitatea persoanei, materiale) instanta de judecata va admite cererea sau, in caz contrar o va respinge. Instanta de judecata se va pronunta asupra cererii procurorului prin incheiere motivata care trebuie sa cuprinda[3]:



- ziua, luna, anul si denumirea instantei;

- mentiunea daca sedinta a fost sau nu publica;

- numele si prenumele judecatorilor, procurorului si grefierului;

-numele si prenumele partilor, aparatorilor si ale celorlalte persoane care participa in proces si care au fost prezente la judecata, precum si ale celor care au lipsit, cu aratarea calitatii lor procesuale si cu mentiunea privitoare la indeplinirea procedurii;

- concluziile procurorului;

-masurile luate in cursul sedintei;

In termen de 24 de ore de la terminarea sedintei, grefierul intocmeste incheierea care va fi semnata de presedintele completului de judecata si de grefier.

Cererea privind autorizatia de perchezitie care este admisa va fi comunicata procurorului si va cuprinde urmatoarele:

- denumirea instantei;

- data,ora si locul emiterii;

- numele, prenumele si calitatea persoanei care a emis autorizatia de perchezitie;

- perioada pentru care s-a emis autorizatia;

- numele persoanei la domiciliul sau resedinta careia se efectueaza perchezitia;


- numele invinuitului sau inculpatului;

Un aspect foarte important de remarcat este acela ca autorizatia poate fi folosita o singura data.

In practica, s-a pus problema "daca incheierea prin care s-a solutionat cererea procurorului de autorizare a efectuarii perchezitiei trebuie sa cuprinda sau nu mentiunea pronuntarii in sedinta publica" asa cum prevede art.310 alin.1 C.pr.pen. .

Dupa cum stim, faza de urmarire penala este lipsita de publicitate iar daca s-ar aprecia ca incheierea trebuie pronuntata in sedinta publica, atunci s-ar aduce atingere acestui principiu iar scopul acestei faze procesuale este acela de a strange in conditii bune probele.

De remarcat este faptul ca exista instante de judecata la care minuta unei astfel de incheieri data in sedinta din camera de consiliu se consemneaza in Registrul de evidenta a sesizarilor privind autorizarea efectuarii perchezitiilor date de judecator in cursul urmaririi penale care nu este destinat publicitatii, fara consemnarea acesteia in condica sedintelor de judecata aflata la Arhiva instantei si pusa la dispozitia publicului. Deasemenea, dosarul penal avand ca obiect cererea procurorului de eliberare a unei autorizatii de perchezitie este pastrat separat de catre grefierul-sef al instantei.

Majoritatea practicienilor au dat o alta interpretare dispozitiilor art.100 alin(4) C.pr.pen. apreciind ca expresia "se dispune in camera de consiliu", conduce la concluzia ca pronuntarea se face tot in camera de consiliu[5].




Cererea de autorizatie de perchezitie este singurul act procesual care este aprobat de un singur judecator, competenta cu privire la celelalte acte procesuale revin, de regula, mai multor judecatori.

In cadrul Tribunalului Prahova exista o astfel de incapere, desi, de cele mai multe ori, camera de consiliu este in fapt, biroul judecatorului.

Art. 305 alin. 1, lit. a, b, c, d h, i. C.pr.pen.

A B A. Aspecte de practica privind perchezitia si arestarea preventiva, Martie 2007 p.13.

A B A. Aspecte de practica privind perchezitia si arestarea preventiva, pag.13, Martie 2007.



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright