Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Psihologie


Qdidactic » sanatate & sport » psihologie
Autohipnoza



Autohipnoza


Autohipnoza



 Autohipnoza este o stare de transa obtinuta de catre subiectul insusi. Este o arma puternica in orice proces terapeutic si de multe ori subiectii pot sa obtina schimbari pozitive. Ei pot sa depaseasca anumite obiceiuri nedorite, pot sa promoveze relaxarea, concentrarea, si increderea in puterea de sine, care poate este lucrul cel mai important in autohipnoza. Despre autohipnoza Erica Guilane Nachez precizeaza ca aceasta "cauta sa va ofere o poarta de acces la Inconstient spre a-i spune sa faca un anumit lucru pentru dumneavoastra."

       Autohipnoza este un proces pe care foarte multa lume il face fara sa stie sau nu o denumeste astfel. Autohipnoza este atunci cand ne rugam sau meditam asupra unor diferite subiecte, probleme, dorinte, posibilitati de realizare. Si aceste lucruri le facem in general in liniste, atunci cand conducem masina sau ne uitam pe geam fara sa vedem ce se intampla afara pentru ca suntem preocupati cu ce probleme avem noi. "Autohipnoza este si tehnicile hipnotice sunt moduri de a atinge cu succes si de a utiliza cat mai mult din mintea omului."

Ea este o transa pe care ne-o autoinducem. Nu exista o regula generala stricta pentru a induce transa ca de exemplu sa stai in pozitia lotus si sa spui mantre pana ajungi in transa (acesta este un sistem dirijat de obtinere a transei). Fiecare are micul sau obicei prin practicarea caruia se simte linistit, relaxat.



Este modul in care fiecare si-a facut un obicei si a carui simpla practicare obtine relaxarea. Este perfect natural si il facem in fiecare zi. Atunci cand mergem la culcare, atunci cand inchidem ochii si incepem sa ne gandim la diverse scene in care ne imaginam cum am reactiona sau cum ne-ar place sa reactionam. Deci sunt foarte multe situatii comune in care noi intram in transa natural. Fiecare poate sa determine ce il face sa se simte relaxat, calm , in siguranta cu el insusi, sistemul prin care noi ne intoarcem catre noi insine, prin care ajungem la propria noastra persoana, la eul nostru, cu care intotdeauna avem ceva de comunicat, de discutat, de comentat. "In masura in care va dezvoltati abilitatea in legatura cu propria minte, veti fi capabil sa intrati in transa mult mai rapid si chiar mediul inconjurator,care de obicei va distragea prea mult pentru a va adapta, va deveni acum tolerant pentru practicarea autohipnozei."

In acea stare de completa relaxare a corpului, asemanatoare  adormiri apar imagini in minte fara sa le creati dumneavoastra iar acestea au efectul de a va relaxa. In continuare o sa prezint un exercitiu sau mai degraba un model de relaxare prin autohipnoza. Nu cautati ceva care ati vazut sau doriti, lasati simplu memoria sa mearga acolo unde vrea ea. Construiti fara sa faceti o dirijare constienta, veti simti cand inconstientul a luat control si puteti construi cu el.  Daca nu recunoasteti nici unul din modelele personale prin care de obicei intrati in transa, puteti sa va inregistrati vocea pe o caseta si sa urmati fenomenul de inducere a transei hipnotice si astfel sa aduceti ca sugestii post hipnotice sugestii care va sunt satisfacatoare dumneavoastra.

Una din intrebarile frecvente este cum pot eu, fiind in transa, sa imi dau  o sugestie. Esti foarte capabil sa-ti dai in stare de transa sugestia necesara, pentru ca esti mult mai alert decat in stare constienta si sti mult mai bine de ce ai nevoie pentru a te ajuta. De curiozitate, relaxati-va si va puneti singur intrebarea: De ce am nevoie eu ca sa fiu mai fericit (mai calm, cu mai mult respect fata de mine insumi etc) si observati cum raspunsurile curg, vin de la sine, se leaga unele de altele. Nu va grabiti si intrebarea puneti-vi-o in cea mai buna credinta si dorinta de rezolvare. Este inutil sa te pui in transa perfect constient ca tu nu poti sa fi fericit si ca toata viata ai dus-o mizerabil. Daca va este greu puneti intrebarea altfel, dar intotdeauna cu siguranta ca undeva este o solutie pentru problema dumeavoastra. Lumea asta este asa de mare si de complexa,  cu siguranta solutia este undeva. Este suficient sa crezi cu putere ceva ca acel ceva o sa se intample, este o regula greu de explicat, dar care functioneaza.

     Nu trebuie insa sa faceti un efort constient, intens pentru ca acesta dauneaza sistemului. Spune-ti calm: vreau sa aflu raspunsul la intrebarea X si asteptati sa vina raspunsul.

      Daca aveti greutati in comunicare cu eul dvs, nu disperati ci spuneti: nu pot acum sa comunic cu mine insumi, dar vreau sa invat sa comunic cu mintea mea inconstienta. Ea face parte din mine si vreau sa ma inteleg  pe mine ca un tot complex, ce fel de dorinte are eul meu.

     O alta intrebare comuna este cum o sa ma trezesc din autotransa. Intotdeauna spui ori ca ma voi trezi dupa 20 minute, sau la simpla mea dorinta, sau voi trece din transa direct in somnul obisnuit. Nu exista un timp la care se poate limita autohipnoza. Este insa bine sa introduceti in scripta inregistrata sau la cea la care va ganditi, mental: ma voi trezi imediat la cel mai mic pericol care apare si care necesita prezenta mea. Aceasta va face ca la cel mai mic pericol sa va treziti instantaneu.

     Puteti sa faceti autohipnoza de cate ori doriti dumneavoastra si cat de mult (timp) doriti.   Trebuie sa  retineti un lucru foarte important in hipnoza si anume faptul ca imaginile pe care vi le furnizati, trebuie sa fie clare pentru a fi eficiente.

    Autohipnoza are rezultate clinice importante, printre care enumeram: reducerea nivelului de stres; sa ajute in depasirea evenimentelor negative pe care subiectul le anticipeaza si care in mod normal produc subiectului comportari nedorite; sa incurajeze independenta pacientului si sa rupa intr-un fel legatura psihoterapeutica care se realizeaza intre  el si terapist; cea mai importanta consecinta a practicarii autohipnozei este ca induce in subiect o stare de relaxare, de care avem nevoie in viata de zi cu zi si cu atat mai mult cand suntem bolnavi; stresul din perioada examenelor este usor de micsorat cu autohipnoza; invatarea pentru examene devine mult mai usoara, rapida, mai temeinica cu autohipnoza. " Cu fiecare expunere la autohipnoza, veti invata cu usurinta cum sa va imbunatatiti aceste stari de relaxare." Asadar "cu cat va veti expune mai mult, cu atat mai usor si mai bine va fi pentru dumneavoastra."


           In timpul autohipnozei, atunci cand ochii sunt inchisi si lumina diminuata se produce o stare de usoara sau medie transa, dar este dificil de realizat o transa adanca.    Una din dificultati consta ca subiectul trebuie sa aibe un rol atat activ cat si pasiv, in acelasi timp. Subiectul va trebui sa mentina un nivel de constiinciozitate, pentru ca el are nevoie sa-si dea comenzi directe si aceasta il impiedica sa ajunga intr-o stare foarte adanca. Cand subiectul intra in transa indusa  de hipnotist el isi poate permite sa fie in afara oricaror tensiuni, nimic nu il ingrijoreaza. El isi poate permite astfel ca mintea sa constienta sa devina inactiva si nu are nevoie sa joace nici un fel de rol in ceea ce se intampla.

          In autohipnoza, o parte din minte constienta trebuie sa ramana activa pentru a dirija fenomenul hipnotic. Intr-un fel putem spune ca rolul hipnotistului este luat de mintea constienta in timp ce sugestia este data mintii inconstiente unde sugestiile sunt acceptate si el va reactiona in functie de aceasta.

           In momentul cand incepem transa trebuie sa stim ca incepem sa ne relaxam, ca vom gandi foarte clar, sa ne dam sugestii rezonabile, pe care le dorim. Este bine sa o facem daca dorim atat seara cat si dimineata, pentru a avea un rezulat mai bun.

Fiecare dintre noi are felul sau propriu de a aborda auto-hipnoza, dar exista si unele modele generale care sunt comune. Acesta este rolul acestor tehnici de adancire a hipnozei. Sunt modalitati prin care se adanceste nivelul hipnozei atunci cand crezi ca ar fi mult mai confortabil sau mult mai folositor sau mai adecvat ori pur si simplu mai amuzant sa faci asta.

In concluzie autohipnoza este o tehnica menita sa-i permita pacientului sa-si continue in mod independent terapia, intrand intr-o stare hipnotica datorita propriilor sale sugestii. In viata noastra de zi cu zi trecem prin diverse stari de constiinta autohipnotice, de meditatie, de concentrare intensa sau dimpotriva, de totala lipsa de atentie. Toate aceste stari au in comun o deplasare spontana a atentiei noastre de la stimulii externi la cei interni sau invers. In general, nu avem obiceiul sa consideram aceste stari drept transa hipnotica, desi in asemenea situatii este vorba despre asa ceva. Reveria diurna poate fi considerata o forma de autohipnoza: o persoana poate fi treaza, poate sa para prezenta si in contact cu ceilalti, dar in acelasi timp ea sa fie plonjata intr-o imagerie bogata, chiar fantasmagorica. Acelasi fenomen se produce in ceea ce numim " hipnoza de autostrada " in care conducem fara sa ne gandim la ce facem, fiind pe pilot automat.

Aceasta disociere a constiintei este tipica experientei de tip hipnotic. Ea permite sa fim in locuri diferite in acelasi timp. Daca fenomenul se agraveaza, intram in zona patologicului si putem vorbi despre existenta unor tulburari disociative . Exista o serie de instructiuni pentru autohipnoza, asadar cititi cu atentie urmatoarele indicatii si treceti prin fiecare etapa mentionata. Dupa ce le veti repeta punct cu punct, le veti invata pe dinafara si va va fi mult mai usor sa le aplicati. Pe masura ce veti exersa, veti reusi sa atingeti starea de transa hipnotica. Unii ajung mai repede intr-o stare de transa hipnotica, altii mai incet, in functie de gradul lor de hipnotizabilitate. Important este ca va va face placere sa practicati acest exercitiu de pe urma caruia veti obtine numeroase beneficii fizice si psihice. Cele opt etape de parcurs nu dureaza mai mult de 30 de secunde. La inceput, nu va nelinistiti de timpul pe care il alocati pentru a trece prin aceste etape. Folositi propriul ritm care va convine, apoi incercati sa va situati in aceasta stare cat mai rapid posibil. Intr-adevar, daca veti utiliza imediat autohipnoza pentru a va ajuta la rezolvarea unei probleme specifice, va trebui sa intrati si sa iesiti din transa cat mai rapid posibil. De asemenea, la inceputul practicarii autohipnozei, incercati sa gasiti un loc in care sa va simtiti calm si in siguranta.  Puteti sa va asezati intr-un fotoliu sau alungit pe un pat, important este sa va simtiti bine instalati. "Pentru a incuraja independenta si autonomia pacientului se recomanda tot mai mult practicarea autohipnozei, mai ales dupa ce subiectul  a realizat cateva sedinte de hipnoza sub indrumarea unui terapeut calificat, care are si menirea de a-l invata principiile si tehnica autohipnozei.  Autohipnoza presupune o serie de etape iar aceste etape sunt :

Etapa 1. In pozitie asezata, mentineti-va capul drept si priviti in departare in fata. Corpul dvs. trebuie sa se gaseasca intr-o pozitie relaxata. Daca sunteti intins, capul trebuie sa stea confortabil, simtiti-va comod, fara ca in zona gatului sa fie vreo tensiune. Priviti deasupra dvs., fixati tavanul, dar fara a localiza un punct anume. Etapa 2. Mentineti capul intr-o pozitie confortabila si rotiti-va ochii (in sus, ca si cum ati privi dinauntru spre un obiectiv fixat in dreptul fruntii). Nu trebuie sa faceti un efort prea mare, important este sa va simtiti confortabil in continuare. Etapa 3. Continuati sa priviti inapoi si in sus si acum, inchideti usor ochii (simtiti ca sunteti pe cale sa lasati pleopele sa coboare, fara nici o tensiune sau disconfort). Etapa 4. Acum pleoapele dvs. sunt perfect inchise, inspirati profund pe nas, gura este inchisa , respiratia dvs. trebuie sa fie profunda (dar fara a depune prea mare efort) si apoi opriti respiratia timp de cateva secunde. Etapa 5. Apoi expirati lent, lasand aerul sa treaca de-a lungul buzelor usor intredeschise si ramaneti cu pleoapele inchise de-a lungul intregului exercitiu si permiteti ochilor sa revina la pozitia lor orizontala normala. Etapa 6. Acum avand pleopele in continuare inchise va veti simti bine, calm , respirati usor in voie , va imaginati ca vi se adanceste tot mai mult corpul in fotoliul sau in patul in care sunteti intins si va simtiti perfect relaxat si destins. Spiritul si corpul dvs. sunt perfect destinse, perfect relaxate, dar in acelasi timp intr-o stare de alerta, de veghe, traind o senzatie placuta de plutire. Etapa 7. Profitati de aceasta senzatie placuta de plutire si indreptati-va usor atentia asupra antebratului dvs. drept sau stang, cum doriti si imaginati-va cum antebratul dvs., de la cot si pana la mana, devine usor, foarte usor , lasati palma sa se ridice usor, foarte usor, ca si cum ar pluti. Etapa 8. V-ati atins scopul ,palma si antebratul dvs. drept sau stang se afla in levitatie, cotul odihnindu-se pe bratul fotoliului sau pe suprafata patului. Ati experiementat astfel senzatia placuta de plutire din timpul autohipnozei. Mentineti ochii inchisi , spiritul si corpul plutesc in continuare, fara nici o tensiune. Antebratul dvs. va ramane fara nici un efort in aceasta pozitie, de-a lungul intregii sedinte. Creierul uman este precum un calculator si poate sa atinga performante maxime, daca stim sa-l utilizam intr-o maniera optima. Autohipnoza ne poate ajuta si ne permite sa-l programam pe ideea de optimizare fizica si psihica. "Autohipnoza este considerata, alaturi de relaxare, o metoda de autoterapie, autoreglare a starilor psihice ale omului si o modalitate de explorare creativa a eului, in care subiectul isi poate cunoaste mai bine propriile probleme, le poate rezolva supunandu-se propriilor autosugestii." Cu alte cuvinte se poate spune ca " In autohipnoza subiectul isi investigheaza lumea sa subiectiva, gandurile, amintirile, fanteziile pentru a afla mai precis cine este el de fapt."

Revenirea la starea obisnuita, de veghe, este la fel de simpla ca si intrarea in starea de autohipnoza.

Etapa 1 R (Revenirea). Ochii dvs. sunt inchisi. Inspirati profund pe nas, cu gura inchisa si opriti, pret de o clipa, propria respiratie, fara nici o tensiune .

Etapa 2 R. Expirand, cu pleoapele inchise si cu respiratia intrerupta pret de o clipa , rotiti-va ochii inapoi si in sus cat de mult puteti, dar fara a depune prea mare efort .

Etapa 3 R. Expirati usor pe gura, lasand aerul sa treaca printre buzele usor intredeschise si atunci cand expirati deschideti usor ochii .

Etapa 4R. Cu totul relaxati, cu ochii deschisi , lasati privirea sa redevina clara .

Etapa 5R . Deschideti si inchideti palma care este inca in aer, deschideti si inchideti palma de mai multe ori, fara a inclesta pumnul.

Etapa 6R. Usor, fara nici un fel de tensiune sau efort, lasati mana sa revina la pozitia sa initiala .

Etapa 7R. Ramaneti inca cateva clipe in pozitia asezata sau alungita. Tehnica descrisa este un mijloc de a ajunge in stare de hipnoza intr-o maniera naturala. Se bazeaza pe un profil de inductie hipnotica care este un test clinic ce vizeaza capacitatea individului de a atinge o stare de transa hipnotica. Fireste, exista numeroase alte moduri de a intra in autohipnoza, care se bazeaza pe fixarea unui punct sau pe relaxarea progresiva. De asemenea, autohipnoza se poate obtine prin intermediul meditatiei sau prin utilizarea respiratiei abdominale descrise in sistemul Yoga. Toate acestea sunt variante care permit atingerea aceluiasi rezultat. Oricat de dificil ar parea, autohipnoza este un instrument la indemana multor persoane. Autohipnoza iti permite sa experimentezi intr-o alta maniera - ganduri, fantezii, imagini. Nu exista experienta hipnotica fara acordul subiectului si fara participarea sa. Orice hipnoza este in realitate o autohipnoza. Nu te poate obliga nimeni sa te implici profund emotional intr-un film sau intr-o carte. Nu este nevoie sa fii hipnotizat pentru a trai experiente imaginare vii si bogate.

In concluzie putem spune ca autohipnoza este starea de transa pe care ne-o putem induce pentru a ne relaxa in perioadele foarte stresante si realitatea este ca eficienta autohipnozei nu poate fi determinata decat aplicand-o si fiind obiectiv cu rezultatele ei











Erica Guilane Nachez - op.cit.,p.249.

Bruce Goldberg - op.cit.,p.82.

Idem,p.84.

Ibidem,p.84.

Ibidem,p.84.

Irina Holdevici - op.cit.,p.161.

Idem,p.161.

Ibidem,p.161.



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright