Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Unguente - generalitati



Unguente - generalitati


UNGUENTE - GENERALITATI



1.Definitie



Dupa FR X - unguentele sunt preparate farmaceutice de consistenta moale,destinate aplicarii pe piele sau mucoase in scop therapeutic sau de protectie.Sunt constituite din excipienti sau amestecuri de excipienti ( baze de unguente ) ca atare sau asociati cu substante medicamentoase.

Unguentele mai pot fi definite ca fiind geluri cu capacitate de deformare plastica in care sunt bine inchise substante active sub forma de suspensii,emulsii.

Sunt intrebuintate atat pentru afectiunile pielii in scop therapeutic cat si pentru protejarea si intinderea epidermei,adica in scop therapeutic.



Din ultima categorie fac parte unguentele de protectie destinate sa apere pielea de actiunea agresiva a unor agenti externi,cat si unguentele dermato-cosmetice destinate ingrijirii pileii.

In literature de specialitate si in Farmacopee se intalnesc o serie de denumiri care sunt atribuite in functie de compozitie, consistenta si modul de folosire al preparetelor.

Unguentele sunt preparate de consistenta semisolida care se inmoaie cand sunt frecate pe piele, formand un film superficial.

Cremele- sunt unguente-emulsii care au un continut ridicat de apa, care se caracterizeaza printr-o consistenta mai scazuta.

Glicerolatele- sunt unguente obtinute cu glicerina.



2.Proprietati


Unguentele antimicotice trebuie sa fie omogene si sa adere pe piele sau mucoasa.

Aspect - Unguentele intinse in strat subtire pe o lama de microscop si examinate cu lupa trebuie sa aiba un aspect omogen,fara aglomerari de particule.


Mirosul - Unguentele trebuie sa prezinta mirosul medicamentelor sau excipientilor utilizati; nu trebuie sa preznta miros ranced sau de mucegai.Adaugarea de aromatizanti si coloranti este admisa numai cu aprobarea Ministerului Sanatatii.

pH-ul - Unguentele trebuie sa aibe ph-ul cuprins intre 4.5 si 8.5 daca in monografiile respective nu se prevede altfel.



3.Clasificarea unguentelor:


In general,criterile de clasificare ale unguentelor antimicotice sunt fie dermatologice , fie tehnologice.Dermatologii clasifica unguentele antimicotice dupa actiunea lor, dupa locul de aplicare sau dupa capacitatea de patrundere.

3.1:Clasificarea unguentelor in functie de actiunea terapeutica:

a.Unguente antimicotice.antimicrobiene,antiparazitare

Ex. CLOTRIMAZOL, DECADERM, NIZORAL,TETRACICLINA, UNGUENT CU SULF

3.2:Clasificarea unguentelor in functie de locul de aplicare:

a.Unguente dormice-care se aplica pe piele

b.Unguente care se aplica pe mucoase

3.3:Clasificarea unguentelor in functie de capacitatea de patrundere:

a.Unguente cu actiune locala

b.Unguente cu actiune la distanta.


3.4:Clasificarea unguentelor in functie de metoda de preparare

a.Unguente tip solutie

b.Unguente tip emulsie

c. Unguente tip suspensie

Actiunea unui unguent depinde de o multime de factori care trebuiesc luati in consideratie:calitatea si compozitia bazelor de unguent,timpul de actionare,consistenta bazei de unguent,gradul de finite al dispersiilor,marirea moleculare a substantelor,etc.De aceea se impune in acest domeniu o stransa colaborare intre medic si farmacist;numai in acest fel se poate cont ape o medicatie adecvata sip e efectele terapeutice evidente si sigure.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright