Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Structura venelor



Structura venelor


Structura venelor



Spre deosebire de artere venele sunt astfel construite incat sa nu permita curgerea sangelui decat intr-un singur sens, si anume catre inima.

Aceasta se realizeaza datorita prezentei a numeroase valve pe traiectul venelor. Valvele lipsesc doar la nivelul venelor iliace, cave, al venei porte si al sinusurilor venoase endocraniene.





Valvele reprezinta o componenta esentiala a mecanismului de pompare care propulseaza sangele impotriva gravitatiei dinspre membrele inferioare spre cord .

De asemenea, ele protejeaza tesuturile periferice de efectul presiunii coloanei de sange la trecerea in ortostatism.



Fiecare valva este alcatuita din doua cuspe foarte subtiri, ale caror margini libere sunt paralele cu tegumentul supraiacent, dar care in ciuda aparentei sunt extrem de rezistente.

Cele doua cuspe sunt sustinute de peretele venos. Integritatea valvelor venoase depinde in mod esential de aceasta sustinere. Mai precis, este necesar ca peretele venos sa fie suficient de puternic pentru a se opune unei presiuni intraluminale importante.

Peretii venosi sunt subtiri dar au o capacitate importanta de distensie si contractie datorata continutului bogat in fibre elastice si musculare netede dispuse in straturi concentrice.


In orto-statism diametrul venelor poate fi de cateva ori mai mare decat in clino-statism. Pe de alta parte, venele pot fi golite prin influ-enta gravitatiei.

In aceste conditii peretele venos permite colabarea venelor care capata aspectul unei benzi (panglici). Flexibilitatea marcata a peretilor venosi explica de ce sifonajul (suctiunea) nu poate juca un rol important in miscarea coloanei de sange.

Interiorul venelor este tapetat cu endoteliu, care ofera o suprafata non-trombogenica.

Viteza scazuta de curgere a sangelui, perioadele de staza si hipoxia relative reprezinta factori favorizanti pentru tromboza. Aceasta nu apare in mod obisnuit datorita calitatilor particulare ale endoteliului venos.

La acest nivel se produc cantitati crescute de prostaciclina care protejeaza impotriva agregarii plachetare si de plasmina care poate dizolva un tromb pe cale se constituie.


Evolutia catre statiunea  bipeda a determinat cresterea marcata a sarcinii impuse sistemului venos al membrelor inferioare.

Circa doua treimi din cantitatea totala de sange a organismului este cuprinsa in sistemul venos la o presiune relativ joasa.

Venele, si mai ales cele de la nivelul membrelor inferioare, nu trebuie privite ca niste simple conducte ci mai degraba ca un sistem de pompare complex, care trebuie sa invinga gravitatia si presiunea intraabdominala pentru a returna sangele inimii drepte.




Returul venos al membrului inferior are doua componente principale :

sistemul venos superficial

sistemul venos profund.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright