Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Sunatoarea-planta medicinala



Sunatoarea-planta medicinala


SUNATOAREA-PLANTA MEDICINALA


Sunatoarea (Hypericum perforatum - Fam. Hypericaceae)

Aceasta planta care infloreste la margine de drumuri

si paduri, pe dealuri si campii din iulie pana in sep-

tembrie, se mai numeste in limbajul popular si buru-

iana-de-naduf, buruiana-de-pe-razor, crucea voinicu-

lui, drobisor, floarea-lui-Ioan, hemei-de-pamnt, lem-

nie, inchegatoare,osul-iepurelui, pojar, pojarnita, sbu-

ratoare, sunaica, sovirvarita. Planta atinge o inaltime

de 25-60 centrimetri, are o tulpina lunga si ramificata

si infloreste in culori galben-aurii.Pentru a o recunoas

te sigur, zdrobiti o floare complet deschisa, va curge

astfel din ea o seva rosie. Planta inflorita este culeasa

pentru a se pregati din ea ceai si bai, in timp ce pentru uleiul de sunatoare se folosesc numai florile. Sunatoarea este o planta medicinala cunoscuta si folosita din vechime de poporul nostru. Este o specie erbacee, perena cu tulpina drepta, ramificata in partea superioara, usor lemnoasa in partea de jos, prevazuta in tot lungul ei cu doua muchii, glabra si inalta pana la 1m. Frunzele dispuse opus sunt sessile, ovale, eliptice, glabre si contin multe pungi secretoare din care cauza dau impresia ca prezinta puncte translucide cand sunt examinate prin transparenta - de unde si denumirea de "perforatum" ce se da acestei specii. Florile sunt grupate in varful tulpinii si ramurilor; sunt hermafrodite, regulate; periantul este format din 5 sepale si 5 petalede culoare galben-aurie prevazuta fiecare pe margini cu mici glande negre, iar androceul din stamine numeroase, grupate in 3 fascicule; fructuleste o capsula ovala; creste prin faneturi si locuri aride.



Credinta populara veche punea seva de culoarea sangelui si cu actiune balsamica a florilor in legatura cu sangele sir anile Mantuitorului. Intr-adevar, uleiul de sunatoare este cel mai bun ulei pentru rani, caci are effect calmant, antiinflamator si cicatrizant. O legenda despre aceasta planta povesteste:"Cand apostolul preferat al Fiului Domnului se afla pe cruce, mahnit de moarte, a adunat cu grija plantele stropite cu sangele sfint, spre a le darui ca amintire scumpa credinciosilor evlaviosi la moartea Mantuitorului". Seva rosie a aromatei plante lasa tainic impresia ca in substanta purpurie a florilor galben-aurii ar trai ascuns un strop din sangele Mantuitorului nostru.

In zilele de Sanziene, simbolul fortelor sfinte ale luminii si caldurii, sunatoarea straluceste in toate splendoarea ei florala unica. Pe vremuri, fetele impleteau din ea coronite, iar cine dansa in jurul focului in noaptea de Sanziene trebuia sa poarte o cununita din sunatoare - coroana de Sanziene. In aceasta noapte plina de mister, fecioarele presarau ramurele de sunatoare pe apa, spre a vedea din inflorirea florilor ofilite cum va fi la anul cu petitorul lor.

In Austria superioara, taranul punea, dupa un vechi obicei, planta intre doua felii de paine si o dadea vitejilor ca hrana, pentru ca animalele sale sa fie crutate de boli. Din pacate, aceasta traditie nu mai este urmata astazi decat izolat, in anumite familii credincioase.

Din cele spuse rezulta cat de apreciata a fost sunatoarea inca din timpuri stravechi. Ceaiul de sunatoare se foloseste in leziuni nervoase si boli nervoase de tot felul, in rani de  pe urma unor lovituri si vatamari. El este si un leac excelent al diareei.


Selectati nivelul corect de energie

Incarcati padelele dupa ce au fost aplicate pe toracele pacientului

Strigati atentie

Verificarea vizuala a zonei

Verificarea monitorului

Aplicarea socului

TV fara puls se trateaza prin defibrilare clasica folosind protocolul FV


Conform protocolului Consiliului European de Resuscitare din 2005, ar fi de interes introducerea in anumite spitale, sau sectii mai putin dotate din punct de vedere al echipamentului medical, defibrilatoare externe automate. Acestea ar putea fi utilizate de personal pregatit in acest sens. Acest lucru ar permite defibrilarea precoce, pana la sosirea echipei specializate si ar creste cu siguranta rata de succes a resuscitarii.

MONITORIZAREA CARDIACA SI RITMURILE

DE STOP CARDIO RESPIRATOR


Stopul cardio-respirator este o urgenta majora si necesita o monitorizare electrica a inimii, rapida, pentru a identifica tulburarile de ritm majore, atat din perioada de stop cat si din perioada postresuscitare.

Ritml electric al inimii poate fi inregistrat pe ecranul defibrilator-monitorului prin intermediul electrozilor de monitorizare sau a padelelor, sau in memoria defibrilatorului automat, prin padelele autocolante aferente.


Monitorizarea ECG folosind electrozii



Inregistrarea ritmului electric cu electrozi autocolanti presupune aplicarea acestora pe zone lipsite de par, invecinate zonei precordiale, nu in zonele de plasare padelelor defibrilatorului.

Subclavicular pe dreapta sau pe umarul drept se plaseaza electrodul rosu, suclavicular sau pe umarul stang cel glben, la baza hemitoracelui stang sau abdominal superior stang electrodul verde.

In acest fel se obtine imaginea pe monitor a derivatiei DII standard, ce mai semnificativa ca interpretare.


Monitorizarea ECG folosind padelele defibrilatorului



Padela sternum se aplica subclavicular parasternal drept, padela apex la nivelul spatiului V-VI intercostal stang, pe linia axilara medie.

Inainte de aplicare pe padele se va pune gel, pe cele autocolante nu, pentru ca suntpregelificate.

Monitorizarea cu padele are avantajul ca este rapida si primul soc electric se poate efectua imediat, in schimb blocheaza o persoana numai pentru acest lucru. In plus, traseul ECG poate fi artefactat de tremurul fin al mainii operatorului, facand o asistolie sa para FV cu unde mici.


Monitorizarea ECG folosind padelele autocolante



Este o monitorizare neartefactata, "fara maini


Monitorizarea ECG in 12 derivatii presupune folosirea a 10 electrozi plasati pe membre si regiunea precordiala, necesita timp si nu se foloseste in situatie de stop cardio-respirator. Este varianta folosita postresuscitare pentru a analiza corect tulburarile de ritm si modificarile ischemice consecutive.


Ritmurile de stop cardio respirator


Tulburarile de ritm care nu sunt compatibile cu functia de pompa a cordului si care duc la stop cardio-respirator sunt:


Fibrilatia ventriculara

Tahicardia ventriculara fara puls

Asistola

Activitatea electrica fara puls (AEP) numita si disociatie electromecanica (DEM)

Fibrilatia ventriculara cu unde mari

Fibrilatie ventriculara cu unde mici


Se caracterizeaza prin:

Unde neregulate

Complexe QRS neidentificabile

Frecventa si amplitudine intamplatoare

Activitate electrica necoordonata

Cu unde mari si fine

Se exclud artefactele de

miscare

interferenta electrica


Tahicardia ventriculara fara puls

monomorfa

Tahicardie cu complexe largi

Rapida, frecventa 100-200 batai/minut

Morfologie QRS constanta

Este o consecinta a bolii ischemice cardiace


Polimorfa sau torsada varfurilor

Tahicardie cu complexe largi care isi schimba treptat polaritatea si amplitudinea

Rapida, frecventa peste 200 batai minut

Este o consecinta a unui QT prelungit (fenotiazine, antidepresive triciclice, ant

Nevralgia trigementului poate fi si eacombatuta cu sunatoare, daca se beau zilnic 2-3 cestu cu ceai de sunatoare si se freaca (extern) cu ulei de sunatoare timp mai indelungat locurile afectate. Ne putem face singuri o tinctura de sunatoare care are effect in boli de nervi, nevroze si astenieinsotita de insomnii. Tincture este folosita, extern, ca frectie, iar intern, se iau o data pe zi 10-15 picaturi intr-o lingura cu apa. Tulburarile de vorbire, somnul agitate, accesele de isterie, somnambulismul sunt vindicate cu ajutorul sunatoarei la fel si incontinenta urinara si depresiunile. In toate aceste boli, in afara intrebuintarii interne a ceaiurilor, pot aduce un un ajutor eficace si baile de sezut cu sunatoare. Ele se fac o data pe saptamana, fiind urmate de 6 bai de picioare in celelalte zile ale saptamanii. Aceasta cura se recomanda in starile nervoase de orice fel. Fetele tinere aflate la varsta de crestere, ar trebui sa bea pentru un timp cate 2 cesti de sunatoare zilnic, el sprijina dezvoltarea organelor genitale la femei si ajuta la inlaturarea dereglarilor ciclului.

Un leac natural foarte laudat este uleiul de sunatoare. N-ar trebui sa lipseasca din nici o gospodarie si poate fi preparat foarte usor. Isi mentineputerea curative timp de 2 ani si este utilizat cu success nu numai in ingrijirea ranilor deschise, a ranilor proaspete, a hematoamelor, a inflamatiilor ganglionilor si a tenului aspru, ci este si un produs eficace de frictionare in cazul durerilor de spate, de lumbago, de sciatica si rheumatism. Pentru a avea la indemana un leac casnic contra arsurilor si a oparirilor, se tin florile in ulei de in. Acest ulei se foloseste si la arsurile de soare.

Moduri de folosire:

Prepararea ceaiului: se opareste 1 lingurita (cu varf) de plante cu ¼ litru de apa si se lasa putin sa stea.

Ulei de sunatoare: florile culese pe vremea insorita se introduce intr-o sticluta pana la gat fara a se lasa cateva saptamani in soare sau in apropierea masinii de gatit. Dupa catva timp, uleiul capata o culoare rosie. Se filtreaza printr-o bucata de tifon, se storc bine resturile si uleiul de sunatoare se trage in sticle de culoare inchisa. Ia cazul utilizarii sale la arsuri, se poate recurge pentru macerare la ulei de in in loc de ulei de masline.

Tincture de sunatoare: 2 maini pline de flori culese in soare se pun intr-un litru de rachiu si sticla se lasa 3 saptamani la soare sau la alta sursa de caldura.

Bai de sezut: 1 galeataplina cu sunatoare(tulpina,frunze si flori) se lasa peste noapte in apa rece. Inaintea baii , continutul se da in clocot si se adauga la apa de ploaie. Durata baii - 20minute.






Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright