Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Structura pielii



Structura pielii


STRUCTURA PIELII


Pielea sau tegumentul este un invelis ce acopera corpul in intregime. Din punct de vedere histologic tegumentul prezinta trei straturi principale suprapuse: EPIDERMUL, DERMUL si HIPODERMUL.

1. Epidermul are o grosime variabila, in functie de regiune, fiind alcatuit din cinci straturi de celule: stratul cornos, stratul lucid, stratul granulos, stratul filamentos si stratul bazal.

Stratul cornos este un invelis protector rezultat din suprapunerea unor celule usor disociabile, lipsite de nucleu, turtite, reduse la un invelis periferic de cheratina.



Stratul lucid este alcatuit din celule fusiforme, turtite, ce contin granulatii fine de grasime.

Stratul granulos contine celule cu o structura similara celei a celulelor din stratul filamentos. Caracteristica stratului granulos este acumularea de keratohialina (substante cu mare afinitate pentru coloranti).

Stratul filamentos este alcatuit din 6 - 10 randuri de celule cu forma relativ sferica cu nucleu central, celule ce se aplatizeaza cat suprafata.

Stratul bazal este construit dintr-un singur rand de celule cilindrice ce au nucleu central. Membrana lor prezinta in partea orientata spre derm, ingrosari in care se insereaza filamente si fibrile ce trec in citoplasma.

La coeziunea celulelor contribuie forte de natura fizico-chimica care leaga membranele celulelor din stratul malpighian. Tratarea pielii cu agenti chimici demonstreaza ca in zona keratogena se poate produce hidroliza chiar


3



cu agenti slabi (HCI diluat, uree), in timp ce in zona in care procesul de keratinizare se definitiveaza este necesara utilizarea unor agenti energici capabili sa scindeze legaturile disulfidice.

Epidermul nu dispune de vase de sange sau limfatice, iar hranirea lui se realizeaza prin capilarele din derm. De asemenea, lipsesc nervii senzitivi.

2. Dermul este alcatuit dintr-o retea de fibre proteice, dintr-o matrice interfibriala si din celule. Aproximativ 90% din fibrele proteice ale dermului sunt formate din colagen, 10% din elastina, cantitatea de reticulina fiind foarte mica. Se descriu doua straturi: dermul papilar si dermul reticular. Dermul este strabatut de segmentele secretate ale glandelor sudoripare, contine glande sebacee, partea superioara a foliculilor pilosi, vase si nervi. Sistemul fibrilar al dermului cuprinde: fibre conjunctive, reticulare si elastice.

3. Hipodermul este alcatuit din tesut conjunctiv lax bogat in paniculi adiposi cu rol in termoreglare in depozitarea grasimilor. In el se gasesc glomerulii glandelor sudoripare, partea profunda a foliculelor pilosi, elemente vasculare si nervoase.


Fiziologia pielii


Functiile pielii fiind elementare - metabolismul pielii - sau de ansamblu - corelatiile pe care le are pielea cu celelalte organe - face ca pielea sa nu mai fie considerata o simpla membrana protectoare a organismului, cu un organ cu importante si numeroase valori.


4.

Functiile elementare sunt:

formarea keratinei;

melanogeneza;

apararea integritatii organismului.

Functiile de ansamblu sunt:

functia secretorie;

functia de termoreglare;

functia exteroceptoare;

contributia la procesele imunologice si hepatoproteice.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright