Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Ateroscleroza



Ateroscleroza


Ateroscleroza

Ateroscleroza o afectiune a sistemului cardio-vasculator manifestata prin depunerea de elemente adipoase, calciu, colesterol, alte elemente sagvine sau celule moarte in peretii arteriali interni, cauzand complicatii severe ce pun in pericol viata bolnavului: infarct miocardic, accident vascular cerebral, anevrism, arteriopatie obliteranta, etc.

Ateroscleroza are o evolutie lenta si insidioasa, pe durata mai multor ani de zile si debut in perioada copilariei. In marea majoritate a cazurilor nu prezinta nici un simptom decat in momentul obturarii unei artere, deoarece de la debutul afectiunii pana la aparitia primelor semne de stenozare si tromboza arteriala pot trece intre 10 si 30 de ani.

Depunerile din endoteliu arterial formeaza in timp placi ateromatoase sau ateroame ce obtureaza artera respectiva si intrerup circulatia sangelui oxigenat catre organul perfuzat de artera afectata. In functie de artera afectata se manifesta alte afectiuni cardio-vasculare, ce indica medicului specialist si prezenta procesului de obturare arteriala:

afectiuni coronare (ateroamele se formeaza in arterele coronare, artere ce alimenteaza cu sange oxigenat inima; ischemizarea muschiului cardiac va produce angina pectorala si prezinta risc de infarct miocardic);

afectiuni ale arterei carotide (ateroamele se formeaza in artera carotida, artere ce alimenteaza cu sange oxigenat zona cerebrala; prezinta risc de hipooxigenare cerebrala, accident vascular cerebral sau anevrism cerebral),

arteriopatie obliteranta (survine cand ateroamele se formeaza in arterele picioarelor, mainilor sau a pelvisului; intreruperea fluxului sangvin catre aceste zone determina dureri musculare (claudicatie intermitenta), dificultati de mers, senzatie de amorteala si furnicaturi in membrul afectat; prezinta risc de infectare si gangrena daca circulatia nu este reluata).

In unele situatii ateroamele se transforma in cheaguri de sange. Cand aceste cheaguri de sange obtureaza arterele coronare, pulmonare sau carotide survin infarctul miocardic, embolia pulmonara sau accidentul vascular cerebral. Daca sunt obturate arterele ce hranesc muschii membrelor inferioare sau ale celor superioare (mai rar), survin arteriopatia obliteranta si ischemizarea treptata a membrului afectat. In cazul obturarii arterelor renale se manifesta afectiuni renale specifice si stenoza arteriala renala.



Procesul de formare a ateroamelor este favorizat de existenta unor factori de risc, precum: diabetul zaharat, obezitatea, hipertensiunea arteriala, fumatul, sedentarismul excesiv, consumul excesiv de alcool, nivel ridicat de colesterol negativ in sange, predispozitie genetica, etc.

Tratament

Restabilirea circulatiei sangvine in tesuturile afectate necesita eliminarea placilor de aterom si /sau a trombilor. Depunerile din placile de aterom sunt dizolvate si eliminate din organism prin cresterea oxigenarii arteriale si reenergizarea masiva a circuitului arterial. Fluxul energetic introdus va resorbi depunerile existente. Cheagurile de sange desprinse din placile de aterom sunt resorbite prin proceduri similare, insa se va avea in vedere si prevenirea migrarii acestora pentru a se evita producerea trombozelor pulmonare, cerebrale sau cardiace.

Tratamentul actioneaza si asupra leziunilor ischemice provocate la nivelul organelor irigate de arterele obturate. In acest sens, sunt stimulate punctele de acupunctura ce coordoneaza procesele de regenerare a organelor sau zonelor de tesut ischemizate. Plantele medicinale incluse in tratament accelereaza procesele de regenerare si participa mai ales la eliminarea celulelor moarte din zonele ischemizate.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright

sanatate

Medicina



Farmacologie

Lucrari pe aceeasi tema


Cardiopatia cronica ischemica
Inflamatia
DOP de ceara in ureche
Metode eficiente pentru intarirea sistemului imunitar
Fiziologia respirației
Colonul descendent
Test grila - ulcerul
Colonul transvers
Colonul ascendent
Pregatirea preoperatorie din ziua operatiei



Ramai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente. Online e mai simplu.

Contribuie si tu!
Adauga online documentul tau.