Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Rubeola



Rubeola


RUBEOLA

" third disease " - dupa rujeola si scarlatina

1945- se descrie efectul teratogen

1964 - in SUA epidemie cu 12 mil. de cazuri si 30 000 de cazuri de rubeola congenitala

2005- rubeola este declarata boala neendemica in SUA.

n     Definitie

Boala infectioasa caracterizata prin adenomegalie generalizata, febra, catar respirator si exantem maculopapulos generalizat

n     Importanta

Decurge din capacitatea teratogena a virusului, riscul fiind crescut pentru gravidele in primele 4 luni de sarcina. Viremia afecteaza endoteliul vascular placentar cu scleroza vilozitatilor si irigarea insuficienta a fatului . Infectia la gravide se poate solda cu:

Nastere de copil normal

Nastere de copil malformat : cardiac (75%), ocular (45%) si auditiv

Nastere de fat mort

Avort spontan

n     Etiopatiopatogenie

Virusul rubeolic este un virus ARN din familia Togaviridae: cu anvelopa lipoproteica ( E1, E2, C), cu rol de atasare si fuziune si capsida icosaedrica cu ARN viral

Cale de transmitere aerogena

Bolnavul este contagios cu 4 -  7 zile inaintea debutului clinic si 6 - 7 zile dupa aparitia eruptiei

Tablou clinic

n    Rubeola evolueaza in 50% din cazuri subclinic

n    Incubatia - dureaza 14 - 21 de zile

n    Perioada prodromala

Dureaza 2 - 3 zile cu febra, catar respirator mult mai atenuat ca in rujeola. Adenomegalia precede eruptia cu 2 - 7 zile. Uneori apare un enantem (pete eritematoase) la nivelul palatului moale

n    Perioada de stare

Eruptia apare pe fata, trunchi si membre generalizandu-se in cateva ore. Este maculo-papuloasa eritematoasa cu elemente mai mici si mai palide ca in rujeola. In a 3-a zi - eruptia paleste; febra dureaza 2 - 4 zile.

Adenomegalia: ganglionii occipitali, retroauriculari, laterocervicali, moderat sensibili, mobili, consistenta crescuta, dureaza 2 -  3 saptamani; uneori apare splenomegalia.

Rubeola congenitala

Importanta manifestarilor clinice depinde de varsta la care a avut loc infectarea:

- 2 luni: afectare 65- 85 %;

- 3 luni : 30- 35 %;

- 4 luni: 10 %

CLINIC:surditate, cataracta, glaucom,boala congenitala cardiaca, deficit intelectual.

Simptome temporare: scadere ponderala

Simptome permanente: surditate

Simptome progresive: miopie

Tardiv- posibil diabet zaharat, encefalopatie progresiva.

n    Diagnosticul rubeolei

Clinic

Paraclinic

Leucograma este normala sau arata o leucopenie cu cresterea limfocitelor si plasmocitelor

Identificarea antigenului viral in frotiul faringian se face prin reactia de imunofluorescenta. Reactia serologica (pozitiva la un titru de 1/64) trebuie sa indice cresterea in dinamica a titrului anticorpilor.

In cazul gravidelor este necesara evidentierea Ig M si Ig G.

n    Tratament

Simptomatic: antipiretice, antialgice

Varicela 1958- este descrisa ca entitate patologica

n     Definitie

Boala acuta beninga, foarte contagioasa, caracterizata prin eruptie maculo-papuloasa-veziculara care apare in mai multe etape

n     Etiopatogenie

Virusul varicelo-zosterian face parte din familia virusurilor herpetice. Virusul patrunde in organism pe cale respiratorie, se multiplica la nivelul mucoasei respiratorii, ducand la viremie prin care ajunge in piele, mucoase, viscere. In celulele straturilor superficiale determina "degenerare balonizata" cu aparitia de celule gigante multinucleate care au ca expresie clinica aparitia veziculelor caracteristice

Varicela este expresia primo-infectiei - din acest moment virusul cantonandu-se in ganglionii radiculari ai nervilor senzitivi. In anumite conditii de scadere a rezistentei organismului, aceasta infectie latenta poate reactiva, cu aparitia eruptiei la nivelul anumitor dermatome, eruptie caracteristica pentru "zona zoster".

Boala este deosebit de contagioasa, se transmite aerogen cu 1 - 2 zile inainte de aparitia eruptiei si 7 zile dupa.

Tablou clinic

n    Incubatia -  dureaza 10 - 21 de zile

n    Perioada prodromala - dureaza 1 - 2 zile, insotita de febra, cefalee, inapetenta

n    Perioada de stare

Eruptia este sub forma de pete mici, rosii cu diametru de 2 - 6 mm, localizate pe torace, fata, scalp; in 6 - 12 ore maculele devin papule care in 6 - 8 ore devin vezicule inconjurate de o zona eritematoasa. Veziculele cu diametru de 2 - 10 mm sunt uniloculare si au un continut clar ("picaturi de roua"), sunt pruriginoase si se rup usor la microtrumatisme. In 12 - 24 ore lichidul se resoarbe, vezicula se usuca formand o crusta care cade in 5 - 10 zile. Eruptia apare in valuri, la 2 -  3 zile. Veziculele apar si pe mucoasa orala, conjunctivala si ano-genitala, putand duce la ulceratii extrem de dureroase.

n    Complicatiile sunt rare:

Pneumonia variceloasa (rara), in special la imunodeprimati. Debutul este intre ziua 2 - 6 de boala, acompaniata de febra ridicata, jena respiratorie pana la dispnee, tuse uneori cu striuri de sange

Encefalita variceloasa - apare in a 4 -  7 zi de boala, evolueaza cu febra, alterarea starii de constineta, convulsii, coma, letalitatea fiind de 5%.

Alte complicatii: hepatita, pancreatita, artrita, miocardita, purpura trombocitopenica, sdr Reye.

n    Diagnosticul este clinic si paraclinic

Citodiagnosticul - evidentierea  celulelor caracteristice prin raclare la baza veziculei, a antigenului viral in lichidul vezicular si prin reactii serologice

n    Tratament

Etiologic - Aciclovir : 5 - 10 - 15 mg/kg/zi

Simptomatic: pudrare locala cu pulbere de talc mentolat, interzicerea traumatizarii veziculelor.





Prevenirea escarelor la bolnavii imobilizati se face prin schimbarea frecventa a pozitiei (la doua ore).


Sa ajuti bolnavul sa se odihneasca si sa doarma


Repaosul si somnul depind partial de relaxarea musculara. Suprimarea cauzelor iritative ca: zgomote, mirosuri si lucruri dezagreabile, precum si suprimarea foamei, pot sa ajute bolnavul sa aiba un somn reparator. Muzica, lectura, contactul cu o alta persoana pot induce somnul.

Prezenta asistentei medicale in camera in momentul culcarii poate contribui mult la diminuarea tensiunii nervoase a pacientului.


Sa ajuti bolnavul sa-si aleaga imbracamintea, sa se imbrace si sa se dezbrace


Lipsa de imbracaminte reprezinta o pierdere a libertatii pentru multi,acelasi lucru se intampla daca poarta ceea ce nu-i face placere. Trebuie remarcat faptul ca interesul pacientilor fata de imbracaminte este interpretat ca un semn favorabil.


Sa ajuti bolnavul sa-si pastreze temperatura in limite normale


Temperatura corpului omenesc este mentinuta intre limite normale prin conditiile de mediu si prin portul imbracamintii adecvate.

Nursingul de baza trebuie sa includa pastrarea unei temperaturi normale in camera bolnavului, a unei atmosfere confortabile.

Alegerea imbracamintii se face in functie de mediu, tinand cont de influenta pe care o are asupra temperaturii corpului.


Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright