Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Respiratia



Respiratia


Respiratia este un fenomen vital. Toate fiintele au nevoie de oxigenul fara de care viata ar fi imposibila. Schimburile de gaze dintre organism si mediu se reali­zeaza prin procese fizico-chimice ce au rolul de a asigura aportul necesar de oxigen si eliminarea de bioxid de carbon.

Se poate spune ca a respira inseamna a trai si deci, a gandi, a actiona, a realiza tot ceea ce are sens pentru viata.

Ritmurile vietii influenteaza direct ritmul respirator, determinand modificari ce oscileaza, in acord cu viata, starea psihica, profilul activitatii, mediu, capacitatea de adaptare etc. Datorita structurii muschilor respiratori (muschi striati) aceasta functie vegetativa este singura care poate fi dirijata voluntar.

Omul poate relaxa sau contracta constient muscula­tura toracica, determinand o marire sau o micsorare a cutiei toracice si realizand in acest fel un tip sau altul de respiratie, sau oprind-o voit pentru un anumit timp.

Oprirea respiratiei are influenta asupra sistemului ner­vos vegetativ si deci si asupra functiei inimii si implicit a circulatiei.

Respiratia actioneaza asupra cailor aeriene, avand o actiune stimulatorie asupra terminatiilor nervoase dispuse in mucoasa nazala, ceea ce determina largirea bronhiilor si bronhiolelor, inlesnind trecerea aerului spre alveolele pulmonare. Totodata, aceasta functie intareste aparatul respirator, conducand la o crestere a rezistentei fata de cele mai diverse noxe si boli contractate mai ales in ano­timpul rece.

Medicina moderna dispune de un intreg arsenal de mijloace terapeutice pentru bolile aparatului respirator, dar trebuie sa precizam ca respiratia corecta este o cale eficienta de inlaturare a cauzelor ce provoaca imbolnavirea. Efectul respiratiei corecte este de necontestat, deoarece ea actioneaza nu numai asupra unui organ, ci asupra intregului organism, in functie, bineinteles, de natura acti­vitatii umane.

Asa de exemplu un sedentar foloseste doar a zecea parte din capacitatea totala a plamanilor, in schimb in timpul unei plimbari cantitatea de aer inhalat se mareste de doua ori si jumatate. Daca executi aceeasi plimbare pe munte, se observa o crestere de zece ori a cantitatii de aer ventilat intr-un minut, iar daca inoata cresterea este de douazeci de ori fata de capacitatea pul­monara.



Aparatul respirator isi mareste mult capacitatea func­tionala, datorita posibilitatilor lui de adaptare permanenta la solicitarile crescande. Adaptarea este cu atat mai eficienta cu cat organismul este mai bine pregatit sub ra­port fizic si ai starii de sanatate, pentru a raspunde aces­tor solicitari.

Astmul bronșic este sindromul obstructiuv al fluxului de aer care are la baza in special bronhospamul declanșat pe fondul unui teren special alergic sau nu, dar intotdeuna fiind prezent fenomenul de hiperactivitate bronșica.

Cauza esențiala a astmului bronșic este cea alergica, dar exista și astm bronșic nealergic. Criza de astm este decalanșata in principal nu numai de reacția antigen-anticorp, de o serie de factori cum ar fi: infecția bronșica, starea psiho-emoționala, efortul, atmosfera poluata, administrarea medicamentelor cu efect bronhoconstrictor.

Calea sigura in pregatirea organismului, in general, si a functiei respiratorii, in special, o reprezinta procesul concretizat, in cazul de fata, prin gimnastica respiratorie, care urmareste folosirea rationala a intregii musculaturi, implicate in actul respirator, in vederea maririi capaci­tatii vitale si asigurarii unei ventilatii pulmonare optime.

Prin intermediul unor exercitii speciale se asigura: optimizarea functiei respiratorii, concretizata in cresterea amplitudinii miscarilor respiratorii, prevenirea, tratarea unor afectiuni respiratorii, stimularea circulatiei sanguine.

Dorința de cunoaștere in profunzime a intregului complex de simptome si a etiologiei bolii a fost determinata de faptul ca in familie am avut o persoana cu manifestari ale acestei bolii și doresc ca pregatirea mea teoretica și practica sa-mi confere posibilitatea de a depista și trata prin mijloace kinetice acesta afecțiune care este astmul bronșic.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright