Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Ligamentele dentare



Ligamentele dentare


LIGAMENTELE DENTARE


Ligamentele dentare sunt formate din fascicule de fibre colagene tip I, III si XII, orientate in diferite directii, in functie de fortele mecanice ce se exercita asupra dintelui. Fibrele  se fixeaza in cement si in osul alveolar, sau corionul gingiei.

In  raport cu localizarea si orientarea fibrelor se disting:

Ligamentele crestei alveolare, care se insera cu un capat pe cement, in apropierea jonctiunii smalt- cement, apoi merg ascendent si descendent pentru a se insera la periferia osului alveolar

Ligamentele  orizontale, situate apical fata de grupul anterior, merg in unghi drept fata de axul lung al dintelui si se dispun intre cement si osul alveolar, in vecinatatea crestei alveolare. Fasciculele orizontale se opun miscarilor de rotatie si deplasare laterala a dintelui.



Ligamentele oblice sunt cele mai numeroase. Sunt orientate de la alveola la cement, de sus in jos. Transforma presiunea exercitata pe dinte, in tractiune asupra osului alveolar si cementului.

Ligamentele apicale se dispun in jurul apexului, radiar. Leaga cementul de osul alveolar.

Ligamentele intermediare se gasesc numai la nivelul dintilor multiradiculari. Se intind de la cement la baza cavitatii alveolare.

O alta categorie de fibre colagene au rolul de a mentine integritatea functionala a parodontiului. Acestea se localizeaza in tesutul conjunctiv al gingiei. Formeaza asa numitele ligamente gingivale.


3.           Fotosensibilitatea - aparitia de eruptii cutanate dupa expunerea la soare. Alte manifestari cutanate ca: alopecia (70%), parcelara si trecatoare, radacina parului fiind crutata si fenomenele de tip RAYNAUD (20%), desi frecvente, nu sunt caracteristice.

4.           Ulceratii orale si nazo-faringiene, localizate mai frecvent pe palatul osos si pe septul nazaI.

5.           Atingeri articulare: artrite necrozive, la mai mult de 2 articulatii, uneori cu hidartroza nu lasa sechele. Redoarea matinale este prezenta in peste 50% din cazuri. Miozita lupica, prezenta la peste 30% din bolnavi, se manifesta prin mialgii si rigiditate musculara.

6.           Afectarea seroaselor:

a pleurezia 40%;

b pericardita 25%.

Pleurezia se poate asocia cu determinare pulmonara: infiltrate bazale, demonstrate prin radiografii, alterarea functiilor respiratorii, dispnee.

Se descriu cinci grupe de ligamente:

Ligamentele dento-gingivale sunt cele mai numeroase. Se dispun intre cementul cervical si corionul gingiei libere si aderente.

Ligamentele alveolo-gingivale  se dispun intre periostul crestei alveolare si corionul gingiei libere sau aderente.

Ligamentele circulare se dispun in jurul coletului dintelui, avand rolul de a fixa gingia libera la dinte.

Ligamentele dento-periostale merg apical de la cement, peste corticala externa a osului alveolar si se insera la nivelul muschilor vestibulari sau pe planseul cavitatii orale.

Ligamentele transseptale  se dispun intre zonele de cement a 2 dinti invecinati. Aceste ligamente se interconecteza si formeaza ligamentul interdental, care leaga toti dintii unui maxilar. Aceste ligamente determina stabilitatea si pozitia corecta a dintilor la nivelul maxilarelor.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright