Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Anexele pielii



Anexele pielii


ANEXELE PIELII


Anexele deriva din invaginatiile embrionare ale bulbului germinativ epidermal in derm. Acestea includ parul, glandele sebacee, glandele apocrine, glandele ecrine si unghiile. Muschiul pilo-erector este atasat de foliculul paros. Scalpul si sprancenele copilului prematur sunt acoperite frecvent de par imatur fin si moale. Linia scalpului este slab demarcata iar acest tip de par poate sa acopere deasemenea fata.

Fazele cresterii folicului de par sunt intotdeauna sincronizate la nastere; 80% dintre foliculi se gasesc in perioada de repaus. In timpul primelor luni de viata e alterata sincronizarea dintre parul pierdut si cel regenerat, deci 20% din parul scalpului creste in aceleasi faze simultan. Parul poate deveni aspru si gros fiind distribuit ca si la  adult, sau poate fi alopecie temporara. Exista o diferenta in cresterea parului intre sexe; parul baietilor creste mai repede decat al fetelor. La ambele sexe, cresterea parului la coroana e mai incetinita. Tipul normal de crestere a parului este distribuit in multe forme cromozomiale, rezultand vartejuri excentrice ale coroanei sau duble-triple vartejuri. Unghiile sunt complet formate la nastere.



Nu se formeaza alte glande dupa nastere. Ele sunt distribuite pe intreaga suprafata a corpului si sunt inervate de un mecanism simpatico-colinergic. In timpul primelor 24 de ore de la nastere, copilul la termen nu transpira; dupa aproximativ a treia zi, incepe sa transpire pe fata. Transpiratia palmara incepe mai tarziu. Aceasta variaza marcat cu temperatura corpului, ambientul si activitati precum plansul si mancatul.

Glandele sebacee diferentiate primar din portiunea epiteliala a foliculului de par la aproximativ de la a-13-a la a-15-a saptamana de viata si aproape imediat produce sebum pe suprafata parului. Glandele dezvolta un bulb solid din a treia portiune, superioara a foliculului de par. Acest bulb devine umplut cu lichid central unde se dezintegreaza celulele; dezvolta acini si ducte, deschizandu-se cel mai frecvent in canalele dintre peretele foliculului de par si portiunea terminala a parului. Glandele ectopice ocupa


* Fisurile anale: durerile survin la un anumit timp dupa defecatie.

* Fistulele anale: este vorba de un abces al anusului.

* Ulceratiile anusului care, dureroase sau nu, implica totdeauna recurgerea rapida la medic.

* Tumefactiile anusului, dureroase sau nu, pot sa fie legate de:

- o tromboza hemoridala: cheag care astupa un hemoroid si provoaca o durere acuta, foarte intensa si permanenta; acesta poate sa fie evacuat foarte repede de specialist;

- hemoroizi iesiti in exterior (hemoroizi externi);

- un prolaps al rectului, adica iesire partiala in afara a rectului, prin orificiul anal;

- sechele ale unei tromboze hemoroidale;

- condiloame, veruci mici sau mari ale anusului, provocate probabil de un virus.

* Pruritul anal (mancarimile) pot sa fie provocate de o micoza, dar trebuie sa se investigheze si existenta unui diabet sau o oxiuraze (vezi Paraziti intestinali). In absenta oricarei cauze, se poate avea in vedere o origine psihica.

ocazional buzele, mucoasa bucala, esofagul si vaginul. Cresterea rapida si activitatea crescuta a glandelor sebacee este controlata imediat dupa nastere in parte de androgenii materni si steroizii endogeni produsi de fat. Androgenii sunt singurii hormoni care inevocabil au un efect stimulator asupra glandelor sebacee; estrogenii deprima cresterea acestora. Intre 2 luni si 2 ani glandele sebacee a copilului normal incep o perioada de inhibitie pana la pubertate.

Embriologic glandele apocrine dezvolta mai tarziu glandele ecrine. Dezvoltarea apocrinelor e avansata in luna a 7-a sau a 8-a fetala, cand glandele incep sa produca un lichid alb-laptos continand apa, lipide, proteine, glucide reduse, fier feric, si amoniac; la nou-nascut acinii sunt bine dezvoltati. Functia biologica a glandei e necunoscuta.





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright