Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate istorieIstoria? O redescoperire conventionala a diverselor cacialmale din trecut! - Octav Bibere





Arheologie Arta cultura Istorie Personalitati Stiinte politice


Istorie


Qdidactic » istorie & biografii » istorie
Serbia - xi-xiv



Serbia - xi-xiv


Serbia - XI-XIV


Pe teritoriul actual al Serbiei existau inca din secolul X mici formatiuni politice sub autoritate bizantina. Prin secolul XII centrul politic devine localitatea Rasca, iar primul principe mai important a fost Stefan Nemania (1166-1196) care reuseste sa obtina independenta fata de bizantini si sa o consolideze. Fiul sau, Stefan (1196-1228)va fi incoronat de papa Honoriu al III-lea ca rege, obtine autocefalia bisericii ortodoxe sarbe din partea patriarhului de la Constantinopol. Succesorii sai reusesc sa consolideze statul incurajand dezvoltarea exploatarilor miniere de argint, cositor si cupru, a comertului pe mare si uscat.

Apogeul statului sarb va fi atins in timpul lui Stefan Dusan (1331-1355) cand va deveni principalul arbitru al politicii in Balcani. In 1349 a elaborat un cod de legi, Zaconicul, completat in 1354, imbinand traditia locala cu legi de inspiratie bizantina. Batalia de la Velbujd si alte razboaie castigate i-au permis largirea granitelor statului ce cuprindea teritoriul dintre Dunare si Istmul Corint, de la Marea Neagra la Muntii Haemus. Se proclama tar al sarbilor si al grecilor nazuind sa ocupe Constantinopolul. De altfel, intr-un tratat sarbo-bizantin semnat de Stefan Dusan si Ioan al VI-lea Cantacuzino, Bizantul recunoaste noua realitate teritoriala si implicit puterea statului sarb. Bizantul va primi o noua lovitura la 2 martie 1354 prin ocuparea de catre turci a portului Galipoli prin care se putea cotrola comertul prin Dardanele.



Stefan Dusan moare la 20 decembrie 1355, iar urmasii lui nu vor reusi sa mentina unitatea statala a Serbiei ce va fi cucerita parte cu parte de catre turci; cneazul Lazar a fost luat prizonier si apoi ucis. Anumite regiuni sarbesti isi vor mentine autonomia cateva decenii.

Acum si soarta Bizantului este pecetluita, Constantinopolul fiind inconjurat de turci, transformandu-se intr-un oras asediat.





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright