Literatura
Scoala ardeleanaSCOALA ARDELEANA: Cel dintii nucleu iluminist din cultura romana l-a constituit Scoala Ardeleana, miscarea intelectualitatii din Transilvania de la sf. sec. XVIII-lea si inceputul sec. XIX-lea. Programul politic al Scolii Ardelene este prezentat in memoriul din 1791 intitutlat Supplex libellus valachorum Transilvaniae, trimis imparatului Leopold II, in care se cerea recunoasterea romanilor din Transilvania ca natiune egala in drepturi cu celelalte. Scoala Ardeleana este in primul rind, o miscare de eliberare nationala si sociala care a gasit in patrimoniul de gindire al iluminismului european principii, argumente, idei ce slujeau nazuintele poporului roman in acel moment istoric. Din punct de vedere cultural, Scoala Ardeleana a avut un rol important in stimulare studiului istoriei si limbii romane, a dezvoltarii stiintelor naturii si invatamintului. Actiunea politica si culturala este indrumata de operele istorice si filologice ale lui Samuil Micu, Gheorghe Sincai, Petru Maior, Ion Budai-Deleanu. In ansamblu activitatea Scolii Ardelene cunoaste doua directii fundamentale: -Prima are un caracter iluminist, urmarind emanciparea poporului, mai ales taranilor. In acest scop s-au infiintat scoli in limba romana, s-au scris abecedare, aritmetici, s-au publicat calendare si carti populare. -Cealalta directie este erudita si cuprinde tratatele de istorie si filologie. Cele mai importante lucrari sint: Istoria si intimplarile romanilor de Samuil Micu, Hronica romanilor si a mai multor neamuri de Gh. Sincai, Istoria pentru inceputul romanilor in Dachia de Petru Maior, Elementa linguae daco-romanae siva valachicae . Istoricii Scolii Ardelene au jucat un rol important in acumularea dovezilor pentru sustinerea egalitatii in drepturi a romanilor din Transilvania cu celelalte natii din imperiul Habsbugic. Studiile de limba urmaresc sa dovedeasca latinitatea limbii romane. In aceasta epoca s-a pus problema adoptarii alfabetului latin in locul celui chirilic. In ciuda unor idei exagerate (se propunea o ortografie etimologica si se cerea eliminarea elementelor nelatine din limba) Scoala Ardeleana are meritul de a fi pus bazele cercetarii siintifice a limbii romane. Scoala Ardeleana a creat un climat favorabil literaturii si a dat prin Ion Budai-Deleanu pe cel dintii mare poet roman de talie europena. Iluminismul Scolii Ardelene reprezinta prima etapa de modernizare a culturii noastre, inscriindu-se in iluminismul european.
|
|
|
Poezia 'Iarna ' a fost publicata in revista 'Convorbiri literare' , impreuna cu alte pasteluri , inchinate anotimpului alb.
Definit prin numele anotimpului stralucitor de alb ,'Iarna' , titlul sugereaza atat particularitatile ce compun tabloul ei maret si fastuos , precum si sentimentul de admiratie al eului liric pentru noianul de ninsoare ce s-a asternut 'pe ai tarii umeri dalbi'.
Poezia este alcatuita din patru catrene , cu versuri lungi, specifice pastelurilor acestui poet . Compozitional , poezia cuprinde daua tablouri inegale ca intindere.
In prima secventa - corespunzatoare primelor trei strofe - este descris un spatiu vast , in care ninsoarea acopera intreaga tara , iar in secventa a doua , ultima strofa prezinta acelasi peisaj inseninat de aparitia soarelui si insufletit de prezenta omului si de clinchetul de zurgalai ai saniei.
Discursul liric debuteaza brusc , ca o fereastra deschisa spre viata:
Din vazduh cumplita iarna cerne norii de zapada ,
Lungi troiene calatoare adunate-n cer gramada .
Fulgii zbor, plutesc in aer ca un roi de fluturi albi ,
Raspandind fiori de gheata pe ai tarii umeri dalbi.
Imaginile vizuale descriu un grandios spectacol al fortelor naturii : dezlantuita , iarna 'troieneste' cararile . Misterul vine din planul cosmic , punctat printr-o serie de elemente: vazduhul, norii de zapada , cerul.
Vazduhul sugereaza imensitatea spatiului de unde se prevale o avalansa de zapada .
Printr-un epitet antepus inclus intr-o personificare 'cumplita iarna cerne norii de zapada', se sugereaza o
atmosfera de sublim terifiant.Poetul realizeaza o imagine hiperbolica a unei
fiinte inzestrate cu puteri fantastice .Fulgii de nea creeaza o imagine tandra
. Cele doua spatii - civ>
Contact |- ia legatura cu noi -| Adauga document |- pune-ti documente online -| Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -|
Literatura
Carti Gramatica Poezii
Esee pe aceeasi tema
Ramai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente. Online e mai simplu.
Contribuie si tu!
Adauga online documentul tau.