Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Literatura


Qdidactic » didactica & scoala » literatura
Cronicarii moldoveni



Cronicarii moldoveni


CRONICARII MOLDOVENI: Cei trei cronicari moldoveni au fost: Grigore Ureche, Miron Costin si Ion Neculce. Prima intentie a cronicarilor a fost aceea a recuperarii trecutului. In conceptia cronicarilor, istoria era purtatoarea unor valori educative. Fiecare a scris cite un letopiset care intra in Letopisetul Tarii Moldovei Grigore Ureche de la 1359 la 1594, Miron Costin de la 1594 la 1661, Ion Neculce de la 1661 la 1743. Scrierea cronicilor este un mare act patriotic prin reflectarea nazuintei generale de eliberare de sub jugul otoman, prin aspiratia de independenta si suveranitate nationala. Grigore Ureche nareaza fapte din istoria Moldovei de la "descalecatul cel de al doilea", adica de la Dragos-Voda (1359) pina la domnia lui Aron-Voda (1594). Este o epoca de mari framintari, care il fac pe cronicar sa vorbeasca despre Moldova ca despre "o tara miscatoare si neasezata" aflata in "calea raotatilor" pradata si arsa de tatari si turci cu rare vremuri de bucurie si liniste. Ureche urmareste sa trezeasca in contemporani sentimentul patriotic si ideea ca jugul turcesc poate fi inlaturat. Miron Costin continua Letopisetul lui Ureche si isi realizeaza lucrarea De neamul moldovenilor, din ce tara au iesit stramosii lor care este neterminata. In aceasta lucrare povesteste istoria de la "descalecatul cel dintii" adica de la cucerirea Daciei de catre romani. In Predoslovia la De neamul moldovenilor apare marturisirea dramatica a unui carturar patriot care n-a putut suporta "ocarile" aduse acestui neam "de o seama de scriitori". Indignarea lui se indreapta impotriva unor copisti ai cronicii lui Ureche mai ales impotriva lui Simion Dascalul, "om cu multa nestiinta si minte putina" care afirmase ca moldovenii ar proveni din tilharii de la Roma exilati pe teritoriul Daciei. Miron Costin este atit de indirjit impotriva acestor "basne" incit textul Predosloviei capata pe alocuri accente pamfletare. Ion Neculce si-a cules informatiile din izvoare scrise si ascultate de la oamenii batrini sau din propriai amintire. El aseaza in fata Letopisetului sau "o sama de cuvinte" adica un numar de legende despre voievozi, boieri sau tarani. In legenda 41 scrie despre Nicolae Milescu Spatarul care a pribegit prin mai multe tari. Neculce scrie cum se vorbea in Moldova vremii sale, stilul sau e bogat in pilde, proverbe si expresii tipice si se poate considera ca el are, intre cronicar, originalitatea pe care o are Creanga intre prozatorii moderni.





Aceeasi imbinare de realism si romantism poate fi sesizata in nuvela O alergare de cai. Textul, mai complex, contine doua povesti de iubire. Olga se plimba prin parc si pierde un caiet gasit de Ipolit, care se indragosteste de ea. Isi uita insa juramintele si, in ziua nuntii lui, Olga se sinucide. Imediat, ca si cum o instanta divina ar interveni, el orbeste. In paralel cu aceasta drama se deruleaza povestea de iubire dintre autor si doamna B. Tradat cu un ofiter, el traieste un sentiment de revolta amestecat cu umor. Cei doi se vor intalni peste douazeci si doi de ani cand schimba ironii constatand efectele pe care trecerea timpului le-a produs. Au mai patit-o si altii aminteste de Moliere. Un flacau tomnatic, Andronache Zimbolici, in varsta de patruzeci de ani, se insoara cu Agapita, pe care o crede o naiva. La o intalnire cu prietenii, unde fiecare isi lauda consoarta, el vorbeste despre puritatea morala a sotiei si ii pofteste ii iatacul acesteia pentru o demonstratie. Acolo o surprinde pe tanara in bratele altui barbat. Incornoratul se consoleaza cu faptul ca au mai patit-o si altii.

In categoria fragmentelor istorice intra Alexandru Lapusneanul, Sobieski si romanii, Regele Poloniei si domnul Moldaviei si Cantec vechi. Punctul de maxima realizare artistica il reprezinta Alexandru Lapusneanul despre care G. Calinescu afirma: "Numele lui Constantin Negruzzi este legat de obicei de nuvela istorica Alexandru Lapusneanul, care ar fi devenit o scriere la fel de celebra ca Hamlet daca literatura romana ar fi avut in ajutor prestigiul unei limbi universale." Negruzzi schimba adevaratele evenimente istorice, dovedind ca a inteles just raporturile dintre domn si boieri. Caracterele sunt bine definite, iar arta prozatorului consta in a conduce cu maiestrie actiunea catre deznodamant.

Titlul Negru pe alb sugereaza ceva de ordinul evidentei. Ciclul este alcatuit din proze scurte, adresate unui destinatar fictiv. Intalnim aici doi Negruzzi, vechiul boier roman, dar si omul cu idei novatoare. In Vandalism, el avertizeaza asupra pericolului pe care il reprezinta daramarea cetatilor si a ruinelor, marturii ale trecutului. Pentru ce tiganii nu sunt romani pune problema eliberarii tiganilor robi. Ca argument impotriva unei asemenea decizii, vecinul Bogonos invoca o legenda potrivit careia tiganii s-ar trage din defaimatorii sfantului Grigorie. Satira Istoria unei placinte prezinta cazul unui grec ajuns mare vornic speculand slabiciunea domnitorului pentru placinte. Daniil Scavinschi ilustreaza un caz in care comicul se imbina cu tragicul. Luand o doza prea mare div>


Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright

Literatura



Carti
Gramatica
Poezii

Documente online pe aceeasi tema


Felix Sima - caracterizare
O lunga ieremiada
Geo Bogza
Badaranii-piesa de la Cassandra
Popa Tanda, de Ioan Slavici. Caracterizarea personajului principal
Fantazie literara - capacitatea artistilor de a inventa
Cerul ca element si personaj de legenda
Doua loturi - I. L. Caragiale, analiza
Deznodamant - partea subiectului unei opere literare in care se dezvaluie intriga
Comentariu scrisoarea I



Ramai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente. Online e mai simplu.

Contribuie si tu!
Adauga online documentul tau.