Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Marketing


Qdidactic » bani & cariera » marketing
Implicatiile integrarii



Implicatiile integrarii


IMPLICATIILE INTEGRARII


Acest capitol explica modul in care ajutati clientul sa integreze solutiile rationale la problemele sale in sistemul sau de credinte astfel incat sa aiba efecte asupra gindurilor, trairilor si conduitelor sale.Este important ca el sa inteleaga acest proces de integrare inainte de a-l folosi, ceea ce il va ajuta sa fie consecvent in procesul de schimbare terapeutica chiar atunci cand nu progreseaza sau cind revine la noile probleme. Exista o lista de puncte privind procesul de integrare de care aveti nevoie pentru a-l ajuta pe client sa inteleaga daca ii va fi de folos :

Principala diferenta intre intelegerea solutiei rationale si integrarea intr-un sistem de credinte

Cand sa ajutati clientul sa inteleaga aceasta diferenta

Importanta dezvoltarii unui ansamblu de argumente persuasive impotriva convingerilor irationale si a unui numar similar pentru sustinerea convingerilor rationale

Importanta de a lua initiativa

Importanta folosirii fortei si energiei in procesul de integrare

Importanta vivacitatii in acest proces



Importanta repetitiei, persistentei si ordinii

Importanta de a face lucruri inconfortabile si de a se obisnui sa suporte trairi nefiresti in timpul procesului de integrare

Importanta intelegerii si lucrului cu obstacolele in timpul integrarii

Rolurile dv. si ale clientului.


Diferenta principala intre intelegere si integrare

Cind clientul a inteles solutia rationala la problemele sale acesta poate spune de ce convingerile sale irationale sint astfel, dar crede acest lucru in mod sporadic si superficial, cel mai frecvent cind nu se confrunta cu A critic. Simpla intelegere are un impact minim asupra gindurilor, sentimentelor sale si dau conduitelor sale consecinta ca va raspunde situatiei A cu aceleasi emotii negative nesanatoase si comportamente autodepreciative de la inceput. Se poate spune ca a integrat intelegerea in sistemul sau de cunostinte, nu si in cel al convingerilor. Atunci cind reuseste sa integreze solutiile rationale si in sistemul de convingeri, nu doar ca poate spune de ce credintele irationale /rationale sint astfel, dar in momentul in care se confrunta cu A, crede cu putere in ele si vor avea un impact benefic asupra a ceea ce gindeste, simte si face persoana in cauza, fiind capabila sa reactioneze cu emotii negative sanatoase si conduite adaptate.


Cand ajutati clientul sa inteleaga aceasta diferenta

Momentul potrivit este dupa ce clientul a inteles de ce convingerile sale irationale sint irationale, iar cele rationale sint astfel, dar inainte de a incepe procesul de integrare, deoarece persoana este capabila sa inteleaga solutiile rationale, dar nu crede in ele inca. In afara de aceasta, mai exista inca alte doua

momente potrivite. Primul, este inainte de a dezbate convingerile irationale, in special cu clientii care doresc sa stie ce urmeaza in procesul terapeutic. Al doilea, ar fi chiar inainte de inceperea propriu-zisa a terapiei, cind persoana este inca un solicitant. Exista oameni care nu se angajeaza in TREC pina ce nu inteleg procesul terapeutic inainte, deoarece le place sa aiba o imagine de ansamblu. De aceea este bine sa tineti cont de dorinta lor si sa le oferiti un contur al terapiei.

Urmatoarele aspecte pot fi abordate cu clientul fie inainte de a incepe procesul de integrare, fie inainte de a introduce o anumita tehnica. Referitor la acest lucru este bine sa faceti distinctie intre a ajuta clientul sa inteleaga un anumit principiu si aplicarea tehnicii bazate pe principiul respectiv.



Nevoia de a recurge la argumente persuasive

Uneori clientii cred ca este suficient daca gasesc un argument sau doua pentru a justifica de ce o convingere este irationala sau rationala. Ele ar putea fi deajuns cind isi propun sa inteleaga solutiile rationale, dar nu si pentru integrare. Pentru a realiza integrarea ei trebuie sa dezvolte un numar cit mai mare de argumente pentru a submina convingerile irationale si tot atitea pentru a le intari pe cele rationale.


Actioneaza impotriva convingerilor irationale

astfel incit sa fie in conformitate cu credintele rationale

Aceasta este calea cea mai eficienta de a integra convingerile rationale intr-un sistem. Daca persoana nu a actionat niciodata bazindu-se pe noile convingeri rationale si continua sa se bazeze pe cele irationale, atunci probabil ca nu va renunta la ele mai tirziu si nu le va dobindi pe cele rationale. Pina nu o veti ajuta sa constientizeze acest lucru demersul terapeutic va fi sever afectat.



Importanta fortei si energiei             

A. Ellis a subliniat importanta utilizarii energiei interioare in schimbarea comportamentala. Astfel, este mai probabil ca persoana sa includa solutiile rationale intr-un sistem propriu care sa ii permita sa-si schimbe modul de a gindi, simti si actiona daca o face avind un tonus psihic ridicat si multa energie, decit daca este lipsita de vlaga, fara forta.

Importanta acuratetii

Procesul de integrare depinde si de masura in care clientul isi reaminteste solutiile rationale dar si de acuratetea acestora.


Perseverenta, tema pentru acasa si repetitia

In timp ce problema fortei si energiei si a vivacitatii amintirii reprezinta partea incitanta a procesului de integrare, exista si un aspect mai putin atragator, si anume munca, practica. Aceasta implica perseverenta din partea clientului pe tot parcursul procesului de schimbare, sa lucreze la intervale regulate si sa repete mereu daca vrea sa integreze convingerile rationale intr-un sistem.


8. Importanta de a face lucruri inconfortabile si de a obisnui sa suporte

trairi nefiresti/neplacute in timpul procesului de integrare

Pentru a atinge scopul integrarii clientul va trebui sa suporte si o mare doza de disconfort. De exemplu, nu se va simti bine cind va trebui sa faca ceva anume fie ca ii place sau nu, nu se va simti in siguranta, dar daca va persevera, atunci isi va atinge scopul.

De asemenea, este normal ca in timpul schimbarii sa existe o perioada in care clientul se va simti nefiresc, ca si cind nu ar fi el insusi. Daca va intelege si va accepta aceasta stare de-a lungul integrarii, ea va disparea si va incepe sa se simta bine cu noile sale convingeri rationale.


9 Intelegerea si depasirea Obstacolelor                           

Nu conteaza cit de bine va pregatiti clientul pentru demersul integrarii sau cit de abil sinteti ca terapeut TREC, vor exista totdeauna obstacole datorate unor variabile ale clientului, terapeutului, interactiunii dintre acestia sau altor factori. Important este sa tineti cont de ele, sa le identificati si sa le acceptati.


10 Stabilirea rolurilor

Acum clientul este pregatit sa afle care sint sarcinile fiecaruia, ale terapeutului (tabelul 1) si ale clientului (tabelul 2). Pentru aceasta ii aratati o lista pe baza careia sa puteti discuta.

Tabelul 1. - Sarcinile terapeutului in procesul de integrare sint:

Sa te asiguri ca ai explicat suficient clientului pina a inteles diferenta dintre intelegerea solutiilor rationale si integrarea lor intr-un sistem de convingeri.

Sa incurajezi clientul sa gaseasca un numar cit mai mare de argumente pertinente impotriva convingerilor irationale si un numar similar de motive in favoarea convingerilor rationale.

Sa te asiguri ca prezinti ideile rationale astfel incit persoana isi va reaminti de ele atunci cind are nevoie.

Sa incurajezi clientul sa discute despre ideile sale irationale intr-o maniera activa, energica.

Sa incurajezi clientul sa actioneze asupra convingerilor sale irationale intr-o maniera activa, energica.

Sa incurajezi clientul sa isi asume rezolvarea sarcinilor pentru acasa ca regula de baza si sa fie perseverent chiar daca nu obtine efecte imediate.

Sa incurajezi clientul sa faca lucruri mai putin placute, care ii dau nesiguranta si sa suporte aceste trairi in timpul procesului de integrare.

Sa iti ajuti clientul sa identifice si sa faca fata obstacolelor care apar.


Tabelul 2. - Sarcinile clientului

Sa inteleaga ca exista o diferenta majora intre intelegerea solutiei rationale si integrarea ei in sistemul de credinte.

Sa gaseasca cit mai multe argumente prin care sa combata convingerile irationale si argumente in favoarea celor rationale.

Sa isi reaminteasca aceste convingeri rationale si sa le puna in practica.

Sa discute despre ideile irationale intr-o maniera activa, energica.

Sa actioneze asupra convingerilor irationale intr-o maniera dinamica.

Sa isi asume rezolvarea sarcinilor pentru acasa ca regula de baza si sa fie perseverent chiar daca nu obtine imediat rezultate.

Sa faca lucruri mai putin confortabile pina cind se va simti bine actionind astfel si sa suporte aceste trairi mai putin obisnuite pentru el pe durata integrarii.

Sa ajute terapeutul sa identifice obstacolele si sa le faca fata.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright