Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Marketing


Qdidactic » bani & cariera » marketing
Functiile marketingului



Functiile marketingului


Functiile marketingului


Dincolo de deosebirile pe care le determina domeniile de aplicare a marketingului, rolul ce revine acestuia, izvorat din insasi esenta sa, ia forma, in abordarile moderne, a unor functii generale, comune, astfel:

a) investigarea pietei, a necesitatilor de consum - marketingul este de neconceput fara investigarea nevoilor de consum, fara existenta unui flux sistematic de informatii catre diferitele structuri ale aparatului economic.

Prin realizarea acestei functii se urmareste obtinerea de informatii referitoare la pietele prezente ca si cele potentiale, la ansamblul nevoilor de consum, la motivatia acestora, la comportamentul consumatorilor.

Aceasta functie are un caracter permanent si prevede celelalte functii ale marketingului, pregatindu-le conditiile de realizare.

In cadrul acestei functii, denumita si functia premisa a marketingului, aria investigatiei se extinde asupra tuturor componentelor mediului extern al firmei;

b) conectarea dinamica a intreprinderii la mediul economico-social - reprezinta functia mijloc a marketingului. Aceasta functie reflecta viziunea noua a marketingului asupra relatiei intreprindere - mediu, potrivit careia intreaga activitate a intreprinderii trebuie raportata permanent la fizionomia si cerintele mediului.



Realizarea acestei functii presupune promovarea spiritului inovator in intreaga activitate a firmei, iar acest demers vizeaza cei patru "piloni" ai marketingului: produsul, pretul, promovarea si distributia. Functia de conectare a intreprinderii la cerintele mediului sau extern presupune, totodata, cresterea capacitatii de mobilizare a tuturor resurselor acesteia in vederea unei adaptari operative, dar si a unei prezente active pe piata;

c) satisfacerea in conditii superioare a nevoilor de consum, concomitent cu maximizarea eficientei economice a firmei - reprezinta functia obiectiv a marketingului.

Realizarea acestei functii implica materializarea demersului intr-un ansamblu de masuri care vizeaza producerea numai a acelor produse/servicii care sunt necesare pentru consum, distribuirea lor in conditii optime, largirea gamei serviciilor comerciale, informarea consumatorilor asupra modalitatilor rationale de utilizare a produselor, optimizarea desfasurarii tuturor proceselor economice (productie, transport, depozitare, comercializare) care alcatuiesc fluxul complet productie - consum al produselor/serviciilor.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright