Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Marketing


Qdidactic » bani & cariera » marketing
Dezvoltarea marketingului



Dezvoltarea marketingului


Dezvoltarea marketingului


1. Etape in evolutia teoriei si practicii marketingului

2. Institutiile organismului de marketing

3. Valentele si universalitatea marketingului

4. Specizlizarea marketingului in activitati economice

5. Marketingul in domenii noneconomice



1. Etape in evolutia teoriei si practicii marketingului

In literatura de specialitate sunt mentionate 2 etape importante:

Dezvoltarea extensiva-  ea a presupus extinderea activitatilor specifice de marketing si a instrumentarului sau la un numar tot mai mare de intreprinderi si in cat mai multe domenii de activitate de la cele din sfera productiei si a circulatiei marfurilor pana in sfera serviciilor si chiar in domeniul social.

Dezvoltarea intensiva-  ea a presupus consolidarea marketingului in ramurile si domeniile care au incorporat perfectionarea si imbunatatirea permanenta a tehnicilor ,metodelor si instrumentelor utilizate .

O alta etapizare este urmatoarea:

Orientarea spre productie



Eforturile intreprinderii sunt indreptate in directia obtinerii unei productii cat mai ridicate,mai eficiente si in directia asigurarii unei distributii pe scara larga.Aceasta orientare este utila atunci cand cererea de pe piata depaseste oferta ,dar si pentru atenuarea costului prea mare al unui produs.

Orientarea spre produs

Intreprinderea isi concentreaza eforturile in directia obtinerii unor produse superioare calitativ si spre imbunatatirea lor permanenta .Aceasta orientare poate conduce la "miopia de marketing" care reprezinta o interpretare gresita a cerintelor consumatorilor si o incapacitate de a observa perimarea produsului.

Orientarea spre vanzare

Intreprinderea isi concentreaza eforturile in directia convingerii consumatorilor care manifesta rezistenta la cumparare prin utilizarea unui arsenal de tehnici promotionale.Aceasta orientare este eficienta doar pe termen scurt si poate fi utilizata doar pentru crearea de noi consumatori nu si pentru permantizarea acestora.

Orientarea spre consumator

In aceasta etapa intreprinderea isi concentreaza eforturile in directia plasarii consumatorilor in centrul tuturor activitatilor sale si aflarii nevoilor si cerintelor sale.Conform acestei orientari toti angajatii trebuie sa impartaseasca convingerea ca clientul este cel mai important si de aceea intreprinderea trebuie sa stabileasca relatii de durata.

Orientarea spre societate(marketing societal)

Intreprinderea isi concentreaza eforturile in directia asumarii unor responsabilitati sociale si umane.Conform acestei orientari sarcina unei intreprinderi este sa determine nevoile ,cerintele si interesele pietelor tinta si sa ofere satisfactia asteptata intr-un mod mai eficient decat concurenta.

Orientarea spre marketingul relational


Intreprinderea isi concentreaza eforturile in directia stabilirii memtinerii si intariri raporturilor pe termen lung cu clientii si ceilalti parteneri de afaceri astfel incat sa se realizeze obiectivele tuturor partilor .Aceasta orientare prezinta urmatoarele avantaje: clienti fideli pe o perioada mai lunga de timp,se consolideaza securitatea si stabilirea intreprinderilor si contribuie la eficentizarea economiei de piata.

Institutiile organismului de marketing

O contributie majora la propagarea marketingului au avut o serie de institutii si organisme specializate de marketing.

Prima categorie sunt asociatile nationale de marketing:

Asociatia Americana de Marketing(in SUA in 1937)

Asociatia Franceza pentru Dezvoltarea Tehnicilor de Marketing

Industrial Marketing Research(UK)

Asociatia Italiana de Studii de Piata

AROMAR(in1971 in Romania)

Asociatii internationale de marketing

ESOMAR

ISMD (International Society for Markets and Development)

IMF

3.Valentele si universalitatea marketingului

Valentele reprezinta calitati deosebite.

a.     Marketingul si-a adus un aport decisiv la satisfacerea cat mai deplina in conditii superioare a cerintelor si nevoilor consumatorilor.

b.     Absorbtia unei parti importante a fortei de munca.Marketingul asigura populatiei un numar important de locuri de munca si un standard de viata la cote superioare.

c.      Adoptarea deciziilor referitoare la activitatea curenta si de perspectiva in conditiile unui risc mult diminuat.

d.     Maximizarea eficientei economice.

Marketingul a patruns treptat in toate sectoarele vietii economice ,a patruns in economii aflate pe diferite trepte de dezvoltare si s-a afirmat in orice tip de economie..

4. Specizlizarea marketingului in activitati economice

Dezvoltarea marketingului in toate domeniile si la diferite niveluri ale activitatii economice a fost insotita si de specializarea  acestuia.Principalele criterii de specializare a marketingului sunt urmatoarele:

Profilul activitatii economice.In functie de el avem:marketingul bunurilor de consum,marketingul bunurilor de capital,marketingul serviciilor.

Dupa aria teritoriala de desfasurare a activitatilor economice avem: marketing intern,marketing international,marketing european(euromarketing),marketing multinational,marketing global.

Dupa nivelul de organizare economica

Macromarketing-marketing la nivel national

Micromarketing-marketing la nivelul intreprinderilor

5. Marketingul in domenii noneconomice

Marketingul social,marketingul organizatiilor nonprofit,marketingul electoral,marketingul securitatii rutiere,marketingul sanatatii publice,marketingul cultural,marketingul ecleziastic,marketingul ecologic(marketingul verde).




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright