Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Management


Qdidactic » bani & cariera » management
Sursele puterii



Sursele puterii


Sursele puterii


Ca si surse ale puterii acceptate in mod general au fost identificate puterea legitima, puterea recompensatorie, puterea coercitiva, puterea expert, puterea de referinta, puterea coalitiei, puterea resurselor rare, puterea de amplasare si diferite combinatii de putere sociala, care separat sau impreuna favorizeaza adaptarea comportamentului subordonatilor la cerintele liderilor.

Puterea legitima exprima dreptul liderului de a comanda subordonatilor si obligatia ceor din urma de a se supune acestuia. Ea este bazata pe relatia dintre lider si subordonat, acesta din urma luand in calcul recunoasterea pozitiei ierarhice ocupata de lider si a desemnarii legale a acestuia, a clasei sociale din care acesta face parte acesta, a varstei lui. Legitimitatea reala a liderului isi are taria in insasi originea structurii organizatiei, in normele si relatiile existente intre membrii sai, in atuurile personale ale liderului (autoritate, prestigiu, reputatie, experienta), fapt ce determina acceptarea si recunoasterea lui. Cand un lider autentic vorbeste, oamenii il asculta (4, pag.51).

Acest tip de putere este aplicabila pana la un punct, daca nu este suplimentata sau inlocuita cu alt fel de putere ea se erodeaza pana la nivelul la care numai coercitia mai poate produce respectarea deciziei de catre subordonati.

Puterea recompensatorie se refera la perceptia subordonatilor ca liderul ii poate rasplati, le satisface aspiratiile. Ea se concretizeaza in capacitatea liderului de recompensare, premiere, promovare si adresare a unor cuvinte de pretuire si a recunoasterii publice a realizarilor subordonatilor. Aceasta sursa a puterii este observabila atunci cand:

stimulentele sunt valoroase si apreciate ca atare de subordonati;

subordonatii depind de lider pentru primirea recompensei;

promisiunile liderului privind recompensele oferite sunt credibile.



Puterea coercitiva exprima abilitatea liderului de a ameninta si pedepsi persoana vizata si se bazeaza pe teama de sanctiune in cazul nerespectarii normelor, regulilor, obiceiurilor si traditiilor organizatiei. Puterea coercitiva se bazeaza pe competenta liderului de supraveghere, admonestare, retrogradare, eliminarea unor drepturi si libertati, ajungandu-se pana la excluderea din organizatie a subordonatului vizat.

Puterea recompensatorie si cea coercitiva se identifica de multe ori una cu cealalta deoarece absenta unei pedepse cuvenite poate fi o recompensa, in timp ce neacordarea unei recompense poate fi o pedeapsa.

Puterea expert deriva din perceptia angajatilor asupra liderului ca fiind o persoana cu cunostinte speciale si experienta, deci competenta in raport cu pregatirea profesionala generala. Subordonatii urmeaza liderul care are calitati si abilitati superioare datorate pregatirii sale si atunci acesta din urma isi poate exercita puterea de expert. In cazul utiizarii puterii expert, schimbul de activitati dintre lider si subordonati este de tipu procurarii informatiei pe care liderul o va intrebuinta in sensul luarii deciziei corecte, in schimbul supunerii subordonatilor. Acest tip de putere nu este dependent de supraveghere, atat timp cat expertiza este resimtita de subordonati ca o conditie a performantei superioare. Totusi, liderul trebuie sa fie precaut cu posibilele influente negative ale acestui tip de putere, pentru ca poate apare un efect de bumerang daca subordonatii presupun ca liderul isi foloseste capacitatea sporita de intelegere in sens personal, pentru ca deciziile luate sa-l avantajeze intr-un fel sau altul.


Numar de salariati



Valoarea activelor fixe totale



Valoarea activelor fixe productive




Modul de lucru

- Se calculeaza cifra de afaceri in anul de baza si in anul curent :

CA=

CA0 = 2700x20 +4100x25+3000x30+2200x18 = 286.100

CA1 = 2500x22+4400x26+3300x28+2100x19 = 301.700

- Se determina modificarea absoluta ( ) si modificarea procentuala (%).

= 301.700 - 286.100 = 15.600 u.m.

= x100

= 5,45%

Concluzii:

Ca aspect pozitiv am semnala cresterea cifrei de afaceri cu 15.600 u.m., ceea ce reprezinta  crestere cu 5,45%. In conditiile in care indicele inflatiei a fost superior (9%) inseamna ca s-a inregistrat o crestere fictiva. Pentru o crestere reala era necesar ca % sa fi fost peste 9% sau indicele inflatiei sa fi fost sub 5,45%.

Analiza cifrei de afaceri poate fi facuta pe baza urmatorului model;


Se urmareste modificarea CA pe baza acestui model:

waf =

waf0= = = 2384,17 u.m.

waf1= = = 2413,60 u.m.

- Influenta numarului de salariati:

(N1 - N0) waf0 = (125 - 120) x 2384,17 = 11.920,85

- Influenta productivitatii anuale a muncii:  

125(2413,60 - 2384,17) = 3678,75



C. Analiza valorii adaugate

Date necesare

Productia exercitiului la nivel de firma si pe subunitati cu autonomie gestionara;

- Costurile intermediare totale la nivel de firma si pe subunitati cu autonomie gestionara;

- Produsele finite pe sortimente de produse;

- Pretul de valorificare a produselor;

- Costurile intermediare pe unitatea de produs;

- Numarul mediu de personal;

- Valoarea activelor fixe totale;

- Valoarea activelor fixe productive.

Datele necesare sunt prezentate in tabelul 5.7


Legea magnetismului (4, pag. 88).

Puterea coalitiei este emanata de aliantele stabilite pe diferitele niveluri ale organizatiei intre lideri sau chiar subordonati. Puterea coalitiei se manifesta de regula in situatiile de criza cand aliantele formate actioneaza ca un intreg si pot influenta suficient activitatea organizatiei prin puterea pe care o detin, rezovand criza.

Puterea resurselor rare este data in general de posesia informatiilor critice, foarte importante si se manifesta prin controlul pe care il are detinatorul informatiilor asupra solutionarii problemelor aparute. Odata ce informatia si-a pierdut din actualitate, detinatorul ei isi diminueaza sursa de putere. Puterea informationala este utilizata de multe ori de persoane cu o putere decizionala redusa tocmai pentru a echilibra balanta dintre aceasta si alte tipuri de putere. Liderii pot deveni dependenti de persoane subordonate in masura in care ele detin informatii indispensabile activitatii organizatiei, dar aceste dependente dureaza putin deoarece sursele de acest tip sunt rare.

Puterea de amplasare se concretizeaza in dispunerea favorabila a unei persoane de munca careia depinde alta persoana pentru a-si indeplini sarcinile. Astfel, pozitia in desfasurarea activitatilor organizatiei duce la cresterea puterii fata de pozitiile celelalte si a influentei potentiale.

Deseori, tipurile de putere prezentate nu pot actiona independent, de cele mai multe ori ele actioneaza in asociere. Se nasc astfel combinatii de putere sociala care folosesc in principal o sursa a puterii, asociata cu una sau mai multe surse necesare.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright

bani

Management



Administratie
Asistenta sociala
Resurse umane

Referate pe aceeasi tema


Managementul calitatii in organizatiile bancare - abordarea calitatii
Analiza cifrei de afaceri
Analiza SWOT si campania de promovare a postului de radio EuropaFM
Lege nr. 148 privind publicitatea
Elemente cu influenta asupra managementului resurselor umane din organizatie
Organizatia ca obiect al managementului, trasaturile definitorii ale firmei
Tipologii ale inteligentei
SATISFACTIA IN MUNCA - definirea satisfactiei muncii
Rezolvarea creativa a problemelor in echipa
Aprovizionarea cu bunuri si servicii



Ramai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente. Online e mai simplu.

Contribuie si tu!
Adauga online documentul tau.