Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Management


Qdidactic » bani & cariera » management
Intreprinderile moderne



Intreprinderile moderne


Intreprinderile moderne


1. Infiintarea intreprinderilor


Astazi intreprinderea este veriga de baza a economiei.

Infiintarea si functionarea intreprinderilor este guvernata de legi clare in fiecare tara. Infiintarea unei intreprinderi se realizeaza prin demersuri juridice, fiind oficializata printr-o decizie a unui judecator al Tribunalului de Comert. Aceasta decizie este consemnata intr-un act oficial ce constituie certificatul de nastere al intreprinderii, asa cum certificatul de inregistrare fiscala constituie actul de identitate.


2. Forme de organizare




In Romania, formele de organizare a intreprinderilor sint :

persoana independenta - care desfasoara o activitate economica pe cont propriu, fiind autorizata in acest sens

societatea comerciala :

o      cu raspundere limitata , cu un caz particular - cel al microintreprinderilor

o      in nume colectiv

o      in comandita simpla pe actiuni

o      in comandita pe actiuni

o      pe actiuni

fundatii si organizatii non-profit



3. Functionare si dezvoltare


Astazi, intreprinderile s-au specializat. Exista intreprinderi specializate in productie,

intreprinderi specializate in distributie, intreprinderi din domeniul serviciilor, etc. Specializarea permite eficientizarea activitatii.


Sistemele de productie sint organizate pe baze stiintifice, utilizind cunostinte din domeniul tehnic, matematica, stiintele naturii, economie.

Activitatea comerciala utilizeaza cunostinte din domeniul matematicilor aplicate, sociologie, psihologie, economie.

Organizarea si conducerea intreprinderilor moderne sint procese complexe, care cer cunostinte solide din multe domenii, aptitudini deosebite ale celor ce participa la aceste procese, consum de energie si abordarea creativa a tuturor elementelor ce intervin in functionare.

Rezultatele sint pe masura : volumul productiei si al vinzarilor este imens fata de ceea ce exista acum 50 de ani sau 100 de ani, diversitatea produselor este foarte mare.

Ca rezultat al dezvoltarii intreprinderilor, nivelul de viata a crescut iar comportamentul uman este intr-o continua schimbare.

Dezvoltarea intreprinderilor trebuie privita prin prisma dezvoltarii activitatii economice. Dezvoltarea nu trebuie inteleasa ca o crestere a dimensiunilor intreprinderii ci ca o dezvoltare a metodelor si performantelor intreprinderilor.

Din punct de vedere al dimensiunilor, intreprinderile pot fi clasificate ca mici, mijlocii si mari.

In Romania potentialul de dezvoltare a intreprinderilor este foarte mare, daca judecam dupa ponderea numarului de intreprinderi mici si mijlocii in total : numai 15% in prezent, fata de 49% in Europa Occidentala.



4. Functiile intreprinderii


Intreprinderea grupeaza un ansamblu de activitati. Fiecare din activitati are un rol, indeplinind o functie generica.

In mod traditional, exista 5 functii ale intreprinderii : cercetare - dezvoltare, productie, comerciala, financiar - contabila si de personal.


Functia de cercetare - dezvoltare este responsabila de studiul si realizarea de produse noi (proiectarea produselor si a tehnologiilor), identificarea si realizarea de investitii pentru dezvoltarea capacitatii intreprinderii, organizarea si normarea productiei, inventii si inovatii, elaborarea normelor de consum, documentarea. Ea poate fi definita ca ansamblul activitatilor desfasurate in intreprindere prin care se concepe si implementeaza progresul stiintifico-tehnic in toate procesele din intreprindere.

Functia de productie cuprinde programarea, lansarea si urmarirea productiei, intretinerea si repararea utilajelor, gestionarea energiei, producerea si intretinerea SDV-urilor, controlul tehnic de calitate, metrologia, transportul intern si manipularea materialelor, aplicarea normelor de tehnica securitatii. Ea poate fi definita ca ansamblul proceselor de munca din cadrul intreprinderii, prin care se transforma obiectele muncii in produse finite, semifabricate si servicii si se creeaza nemijlocit conditiile tehnico-materiale, organizatorice si de deservire necesare desfasurarii fabricatiei in bune conditii

Functia comerciala include : studiul pietei, vinzarea, expeditia marfurilor, reteaua de distributie, serviciile post-vinzare, reclama si publicitatea, contractarea. Poate fi definita ca ansamblul proceselor de cunoastere a cererii si ofertei pietei, de stabilire si implementare a mixului de marketing si de vinzare a produselor si serviciilor.

Functia financiar - contabila cuprinde : planificarea financiara, executia financiara, controlul financiar si de gestiune, contabilitatea. Ea se poate defini ca ansamblul activitatilor prin care se asigura resursele financiare necesare atingerii obiectivelor intreprinderii precum si evidenta valorica a miscarii intregului sau patrimoniu.

Functia de personal se refera la : analiza si evaluarea posturilor, planificarea fortei de munca, recrutarea personalului, selectia profesionala, formarea personalului, motivarea, salarizarea. Ea grupeaza ansamblul proceselor prin case se asigura resursele umane necesare, precum si formarea, utilizarea, dezvoltarea si motivarea acestora.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright