Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Finante


Qdidactic » bani & cariera » finante
Tipologia documentelor



Tipologia documentelor


Tipologia documentelor

La inceputul fiecarei perioade de programare (cadru financiar multianual pe o perioada de 7 ani), Uniunea Europeana decide asupra bugetului dedicat Instrumentelor Structurale si defineste regulile de baza care se aplica in utilizarea lor.

Bugetul Uniunii Europene este impartit pe State Membre si Obiective de interventie (principalele domenii de interventie a fondurilor structurale si de coeziune sunt prezentate in Anexa la acest capitol); zonele care pot beneficia de finantare din Fonduri Structurale sunt definite de Comisie in acord cu Statul Membru implicat.

Comisia propune orientari tematice comune pentru toate Statele Membre.

Ca urmare a acestor decizii ale Uniunii Europene, fiecare Stat Membru - cu implicarea actorilor economici si sociali relevanti - stabileste propriile obiective strategice de dezvoltare pentru a caror realizare se elaboreaza un Plan National de  Dezvoltare (PND), care prezinta:

1. Analiza situatiei economice si sociale (inclusiv analiza de tip SWOT);

2. Prioritatile de dezvoltare pe perioada de programare;

Strategia pentru realizarea prioritatilor stabilite;

4. Programarea financiara multianuala;

5. Prezentarea mecanismelor de implementare a PND;



6. Descrierea cadrului partenerial pentru elaborarea PND


Statul Membru si Comisia Europeana discuta asupra continutului Planului National de Dezvoltare si, pe baza acestuia, definesc cea mai adecvata repartizare a fondurilor nationale si comunitare necesare implementarii lui. Documentul rezultat este Cadrul de Sprijin Comunitar (CSC). Ca urmare a negocierilor, Comisia adopta CSC si programele sale operationale regionale sau sectoriale (Programe Operationale).

Autoritatile nationale sau regionale traseaza si aproba detaliile operationale ale acestor programe in documente numite Programe Complement, asupra carora este informata Comisia.

Odata ce Programele Complement sunt agreate, programele devin operationale.


Tipologia documentelor prin care se aplica politica regionala a Uniunii Europene se refera la mangementul programelor si proiectelor privind implementarea politicilor regionale in Uniunea Europeana cuprinde. ca principale repere:

- stabilirea tipologiei documentelor aprobate de Consiliul Europei, structura acestora, inclusiv masurile de implementare a politicilor regionale preconizate si asupra carora s-a cazut de acord la nivelul Consiliului Europei si Statelor membre ;

- cadrul constitutional necesar - existent sau care trebuie tganizat la nivelul Statului membru - pentru elaborarea si implementarea planurilor si a programelor de dezvoltare regionala ;

- structura de finantare a programelor de dezvoltare regionala, in concordanta cu principiile de functionare a Uniunii Europene si cu posibilitatile si necesitatile de finantare ale statelor membre interesate.

Planul National de Dezvoltare (PND) reprezinta proiectul viitorului document de programare:

- este elaborat de autoritatile competente desemnate la nivel national sau regional ;

- este elaborat cu o larga consultare a partenerilor comunitari ;

- se obtine avizul partenerilor comunitari.

PND trebuie sa cuprinda urmatoarele capitole (fara a se limita la acestea) :

- descrierea situatiei existente a zonei tinta, efectuata de Statul Membru, accentuand domenile de interes pentru Obiectivele 1, 2 si 3 ale Fondurilor Structurale ;

- prezentarea strategiei de dezvoltare si a directiilor sale prioritare, cu indicarea obiectivelor lor specifice ;

- evaluarea ex - ante, sau estimarea impactului implementarii planului de dezvoltare ;

- detalierea planului financiar, cu precizarea surselor de finantare ;

verificarea ex - ante a aditionalitatii ;

- descrierea mecanismelor de parteneriat ;

- masurile privind punerea in aplicare a planului de dezvoltare.

Regulile generale privind regiunile cuprinse in Obiectivele 1, 2 sau 3 sunt:

- planificarea de dezvoltare pentru Obiectivul 1, respectiv 2 se refera la o singura regiune tip NUTS II .

Ca observatie, prin exceptie Statele Membre pot decide sa intocmeasca si sa transmita Comisiei planuri de dezvoltare pentru mai multe regiuni sau chiar pentru toate in cadrul Obiectivului 1, respectiv Obiectivului 2 ;

- planificarea regiunilor pentru Obiectivul 3 acopera intreg teritoriu unui stat, cu exceptia regiunilor pentru care s-a elaborat un plan cu Obiectivul 1, dar se tine seama de nevoile structurale generale de formare profesionala, educationala si ocuparea fortei de munca (Obiectiv 3) ale regiunii aflate intr-un proces de reconversie economica si sociala.

De asemenea, planul de dezvoltare potrivit Obiectivului 3 trebuie sa prevada un cadru general de dezvoltare a resurselor umane, indiferent de tipul de regiune obiectiv.

- Comisia analizeaza Planul National de Dezvoltare in functie de coerenta acestuia cu :

- reglementarile Fondurilor Structurale ;

- alte politici comunitare, de exemplu politicile sectoriale ;

- documentele programatice realizate in cadrul Planului national pentru regiuni obiectiv diferite, de exemplu un planul privind ocuparea fortei de munca in regiuni obiectiv 3 si un plan de dezvoltare structurala a regiunii aflate in reconversie economico-sociala, in cazul regiunii obiectiv 2.

PND sta la baza documentului de programare ce va fi negociat intre Comisia Europeana si Statul Membru. La elaborarea variantei finale a PND poate fi implicata si Banca Europeana de Investitii. In functie de solutia agreata, PND va sta la baza Cadrului Comunitar de Sprijin (CSF), materializat in Cadul Strategic National de Referinta.

Progamarea fondurilor structurale se realizeaza prin cele doua tipuri de documente, respectiv Cadrul Strategic National de Referinta (CSNR sau Comunity Support Framework) si Programele Operationale, la care se adauga Programele Complement :

- CSNR reprezinta documentul strategic national prin care se stabilesc prioritatile de interventie ale Instrumentelor Structurale (Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European si Fondul de Coeziune). CSNR face legatura intre prioritatile nationale de dezvoltare, stabilite in Planul National de Dezvoltare 2007-2013, si prioritatile la nivel european - Orientarile Strategice Comunitare privind Coeziunea 2007-2013 si Strategia Lisabona revizuita.

Obiectivele prioritare ale Fondurilor Structurale pentru perioada 2007-2013 sunt reglementate prin Regulamentul Consiliului (EC) Nr. 1083/2006 din 11 Iulie 2006.

- Obiectivul Convergenta: promoveaza dezvoltarea si ajustarile structurale ale regiunilor care inregistreaza intarzieri in dezvoltare.

- Este finantat prin FEDR, FSE, Fond de Coeziune.

- Acopera zone NUTS nivel II (nivel-regiune), al caror PIB pe locuitor este sub 75% din media UE.

- Obiectivul Competitivitate regionala si ocuparea fortei de munca: sprijina regiunile care nu sunt eligibile pentru obiectivul Convergenta.

- Este finantat de FEDR si FSE

- Acopera zonele NUTS nivel III (nivel-judet) sau mai mici, inclusiv zone cu schimbari socio-economice in sectoarele industrial si de servicii, zone rurale in declin, zone urbane in dificultate si zone dependente de pescuit.

- Obiectivul Cooperare teritoriala europeana: sprijina regiuni, judete si zone transnationale.

- Este finantat de FEDR

- Acopera zonele NUTS nivel III(nivel-judet) ce sunt granite interne ale UE, precum si anumite granite externe.

Orientarile Strategice pentru Coeziune

Orientarile Strategice pentru Coeziune economica, sociala si teritoriala reprezinta un cadru general unitar pentru toate Statele Membre in vederea pregatirii documentelor programatice pentru FSC pentru perioada 2007-2013 (Cadrul Strategic National de Referinta si Programele Operationale). Liniile directoare pentru Coeziune au in vedere rolul politicii de coeziune in implementarea politicilor Uniunii Europene, coerente cu Agenda Lisabona.

- Programele Operationale (Operational Programnes - O.P). Programele operationale stabilesc prioritatile de dezvoltare pe diferite domenii (mediu, transport, dezvoltare regionala, etc.)


Pentru a atinge obiectivele de dezvoltare (prioritatile) sunt stabilite anumite masuri (ce fel de activitati vom intreprinde pentru a atinge obiectivele) De exemplu, in cadrul Programului Operational regional s-a stabilit ca prioritate 'Imbunatatirea infrastructurii publice regionale si locale'. Pentru a atinge acest obiectiv (o infrastructura imbunatatita) s-au stabilit mai multe masuri, cum ar fi:reabilitarea/modernizarea infrastructurii judetene si locale de transport.

Programele complement vin in completarea programelor operationale detaliind si stabilind care sunt activitatile ce pot fi intreprinse pentru fiecare masura.

Programul Operational este documentul aprobat de Comisia Europeana, destinat sa puna in aplicare Cadrul Comunitar de Sprijin (CSF) si care contine :

- un ansamblu coerent de axe prioritare ;

- masuri de implementare multi-anuale ;

- finantarea dintr-unul sau mai multe Fonduri Structurale ;

- eventual, apelarea la alte instrumente financiare sau la imprumuturi de la Banca Europeana de Investitii.

Un Program Operational Integrat este finantat din mai multe Fonduri Structurale.

Un Program Operational contine, in principal :

- axele prioritare

- prezentarea masurilor de implementare, pentru fiecare fiind precizate :

- titlul masurii

- descrierea masurii

- obiectivele masurii

- beneficiarii finali ai masurii

- autoritatea de implementare a masurii

- estimarea ponderii respectivei masuri in totalul cheltuielilor prevazute in bugetul pentru axa prioritara avuta in vedere

-planul financiar

Consiliul Europei analizeaza Programul Operational in vederea aprobarii acestuia in functie de :

- coerenta sa cu obiectivele Cadrului Comunitar de Sprijin (CSF) ;

- compatibilitatea sa cu celelalte politici comunitare.

Pentru a accelera aprobarea Programului Operational (PO), Statul Membru interesat il poate transmite Comisiei odata cu Planul pentru Cadrul Comunitar de Sprijin (CSF).


Descrierea situatiei curente include, ca principale repere:

- o descriere, cuantificata acolo unde se poate, a situatiei curente privind disparitatile, golurile si potentialul de dezvoltare (Obiectivul 1) sau conversie (Obiectivul 2). Cuprinde o analiza, verificata in evaluarea ex-ante a punctelor tari, punctelor slabe si potentialului statelor membre, regiunii / regiunilor sau sectorului vizat. Analiza ar putea folosi statisticile regionale culese de Eurostat si incluse in baza de date REGIO, precum si in alte surse

de date statistice. Datele si indicatorii la care se face referire in Planul National de Actiune pentru Ocuparea fortei de munca elaborat de statele membre in cadrul Strategiei Europene de Ocupare a fortei de munca ar putea fi, de asemenea, o sursa utila de informatii;

- o descriere a resurselor financiare necesare, a principalelor rezultate ale operatiunilor intreprinse in perioada de programare anterioara si a rezultatelor de evaluare disponibile;

- o descriere a situatiei privind concurenta, cercetare a-dezvoltarea si inovatia, intreprinderile mici si mijlocii indiferent de forma juridica, ocuparea fortei de munca si piata muncii;

- o descriere, cuantificata intr-o cat mai mare masura, a situatiei mediului inconjurator a regiunii / regiunilor impreuna cu principalele puncte tari si puncte slabe, precum si a aranjamentelor de integrare a dimensiunii mediului inconjurator in asistenta, pentru a se asigura conformitatea cu regulile Comunitatii;

- o descriere a pietei fortei de munca si a politicilor de formare profesionala, la nivel national si regional;

- o evaluare a situatiei privind egalitatea dintre femei si barbati raportat la oportunitatile de pe piata muncii, inclusiv constrangerile specifice in cazul fiecarui grup.


Strategia si prioritatile vor avea in vedere, in principal, urmatoarele masuri :

- indicarea obiectivelor operationale, cuantificate potrivit celor de mai sus, acolo unde este posibila cuantificarea.

- o descriere a unei strategii adecvate de atingere a obiectivelor de dezvoltare (Obiectivul 1) sau conversie (Obiectivul 2) si prioritatile selectate pentru atingerea acestora si masura in care strategia tine cont de strategia de dezvoltare a resurselor umane descrisa in Cadrul de referinta Obiectivul 3 . In cazul Obiectivului 3, aceasta descriere trebuie sa fie consecventa cu strategia de dezvoltare a resurselor umane la nivel national, descrisa in Cadrul de referinta. In cazul statelor membre care nu au un Plan Obiectivul 3, trebuie oferita o descriere analitica a masurii in care strategia acestora este coerenta si consecventa cu Strategia de Ocupare a UE, inclusiv a modului in care prioritatile reflecta Liniile Directoare pentru Ocuparea fortei de munca ale Comisiei si Planul National de Actiune pentru Ocuparea fortei de munca. Tot pentru Obiectivul 3, trebuie indicate resursele FSE asteptate a fi dedicate zonelor Obiectivul 2.

- o schita a prioritatilor de actiune planificate, strategia de implementare a lor si impactul lor asteptat. In cazul regiunilor Obiectivul 3, strategia trebuie sa tina cont de toate domeniile de politici relevante;

-masura in care strategia tine cont de:

- caracteristicile specifice ale regiunilor sau zonelor respective, inclusiv tendinte demografice,

- situatia mediului inconjurator, integrarea cerintelor de mediu si conformitatea cu instrumentele si politica de mediu ale Comunitatii;

integrarea femeilor si barbatilor pe piata muncii;

- Strategia de Ocupare a fortei de munca a UE, inclusiv modul in care prioritatile reflecta Liniile Directoare ale Comisiei pentru politicile de ocupare a fortei de munca a statelor membre si programul national convenit pentru ocuparea fortei de munca. In cazul Planurilor Obiectivul 2 care contin programarea FSE, trebuie demonstrat, de asemenea, ca aceste masuri ale FSE nu vor fi un duplicat al masurilor generale programate sub Obiectivul 2 si ca masurile FSE Obiectivul 2 sunt integrate pe deplin si coordonate cu masurile finantate prin celelalte fonduri. De asemenea, trebuie explicat modul in care activitatile de resurse umane si ocupare a fortei de munca ce urmeaza sa fie asistate prin FSE sunt consecvente cu evaluarea ex-ante. In cazul Planurilor Obiectivul 3, trebuie abordate caracteristicile specifice si nevoile generale ale zonelor Obiectivul 2 care se confrunta cu probleme structurale de conversie socio-economica.

- politici regionale, nationale si comunitare, inclusiv acelea care sunt relevante pentru dezvoltarea resurselor umane din punct de vedere economic si social (invatamant si instruire, inclusiv strategia de formare continua, R&D si inovatie, societate informationala, excludere sociala si altele) si gradul de consecventa cu acestea ;

- indrumarea indicativa din partea Comisiei, care defineste prioritatile Comunitatii;

- o prezentare de ansamblu a naturii si duratei Programelor Operationale care nu au fost inaintate cu Planul pentru CSC. Prezentarea trebuie sa includa scopurile specifice si prioritatile selectate. Programele Operationale inaintate in acelasi timp cu Planul trebuie sa demonstreze o legatura clara cu prioritatile.

- natura masurilor de asistenta tehnica pentru elaborarea, monitorizarea si evaluarea Cadrului de Sprijin Comunitar.


Integrarea evaluarii ex-ante

Regulamentul Comisiei Europene prevede ca evaluarea ex-ante sa intre in responsabilitatea autoritatilor care raspund de elaborarea planurilor, schemelor de asistenta si Complementului de Program. De asemenea, Regulamentul precizeaza scopul evaluarii ex-ante, precum si documentele pe baza carora aceasta sa fie efecuata.

Evaluatorii vor urmari continutul proiectului de plan elaborat de autoritatile responsabile in raport cu scopurile urmarite prin interventii structuralesi vor prezenta un punct de vedere detaliat privind calitatea programului si, acolo unde este cazul, vor propune modificari sau completari la textul initial. In urma dialogului solicitat intre autoritatile responsabile si evaluatorii experti, va fi definitivat un proiect de plan final ce va reprezenta responsabilitatea numai a acestor autoritati, acest document fiind trimis la Comisie.

In cadrul proiectului de plan final, evaluarea ex-ante integrata va analiza situatiei curente, coerenta strategiei si prioritatilor alese, impactul asteptat si resursele financiare alocate si sistemul de implementare prevazut.


Examinarea contextului general cuprinde, in principal :

- o analiza a punctelor tari, punctelor slabe si a potentialului statului membru, regiunii sau sectorului respectiv.

- o descriere cuantificata a situatiei curente privind disparitatile, golurile si potentialul de dezvoltare (Obiectivul 1) sau conversie (Obiectivul 2), si dezvoltarea resurselor umane si situatia pietei muncii pentru intreg

teritoriul (Obiectivul 3).

Pentru aceasta descriere, evaluarea ex-ante trebuie sa ia in considerare, in special, concurenta, R&D si inovatia, intreprinderile mici si mijlocii, ocuparea fortei de munca si piata muncii, tinand cont de Strategia Europeana de Ocupare a fortei de munca.

Examinarea contextului general tine cont de rezultatele evaluarilor din perioadele de programare anterioare.

O caracteristica a noilor reglementari o reprezinta faptul ca acestea pun mai mult accent, in evaluarea ex-ante, pe:

- situatia economica si sociala, in special tendinte pe piata nationala a fortei de munca, inclusiv regiuni care se confrunta cu probleme aparte de ocupare a fortei de munca, precum si strategia de ansamblu in domeniul dezvoltarii resurselor umane si modul in care aceasta strategie este legata de strategia nationala de ocupare a fortei de munca, asa cum este definita in Planurile Nationale de Actiune.

- situatia mediului inconjurator din regiunile vizate, in special a acelor sectoare de mediu care vor fi afectate in mod considerabil de asistenta si masura in care acestea se potrivesc cu obiectivele existente pe termen mediu si lung la nivel national, regional si local, pentru a asigura conformitatea cu regulile comunitare privind mediul inconjurator; evaluarea ex-ante va oferi o descriere, cuantificata in masura in care este posibil, a situatiei mediului inconjurator din prezent si o estimare a impactului asteptat al strategiei si asistentei asupra situatiei mediului inconjurator.

- situatia privind egalitatea dintre femei si barbati in raport cu oportunitatile de pe piata muncii, inclusiv constrangerile specifice pentru fiecare grup, inclusiv sustinerea femeii in afaceri, educatie si formare profesionala si reconcilierea vietii profesionale cu cea de familie.


Coerenta alegerilor strategice cu caracteristicile regiunii se refera la:

- consecventa strategiei si scopurilor, in ce priveste caracteristicile specifice ale regiunii/regiunilor sau sectorului vizat. Pentru Planurile Obiectivul 3, trebuie acordata atentie speciala verificarii legaturilor strategiei cu SEO si PNA si justificarea distributiei si echilibrului dintre cele cinci domenii de politici si evaluarea prioritatilor tematice in domeniile de politici.

- impactul asteptat al prioritatilor planificate pentru actiuni, cuantificarea tintelor lor specifice in raport cu situatia initiala, acolo unde acestea permit cuantificarea. Trebuie acordata atentie sporita impactului asteptat asupra situatiei economice si sociale, in special in ce priveste tendintele de pe piata nationala de munca, situatia mediului inconjurator si egalitatea oportunitatilor.

- justificarea resurselor financiare alocate diferitelor prioritati.

- coerenta cu politicile si prioritatile regionale, nationale si comunitare.

Caracterul adecvat al sistemului de implementare va fi realizat prin verificarea relevantei aranjamentelor propuse pentru implementare si monitorizare. Evaluarea face parte integranta din plan. Din motive de transparenta, ar fi de dorit ca activitatea evaluatorilor sa fie consolidata intr-un singur document.


Sursele de finantare

Planul financiar, inclusiv resursele de Asistenta Tehnica, trebuie sa fie in conformitate cu perspectivele financiare, adica distributia sumelor in anii acoperiti de Plan trebuie sa urmeze distributia perspectivelor financiare din alocarile din fonduri comuniatare.


Verificarea ex-ante a aditionalitatii

Planurile inaintate vor indica aditionalitatea, in cazul Obiectivului 1 aceasta trebuind sa ia forma unui tabel financiar indicativ general.

Pentru verificarea ex-ante a aditionalitatii pentru Obiectivul 1, regulamentul general stipuleaza ca statul membru si Comisia trebuie sa stabileasca nivelul cheltuielii publice sau structurale comparabile, pe care il va mentine statul membru in suma regiunilor sale acoperite prin Obiectivul1 pe parcursul perioadei de programare. Ca regula generala, nivelul mediu anual al cheltuielii va fi cel putin egal cu nivelul atins in perioada de programare anterioara.

In ce priveste metodologia, datele cheie sunt platile efective pentru masuri eligibile efectuate intr-o anumita perioada in regiunile Obiectivul 1 luate la un loc (spre deosebire de angajamentele sau cheltuiala programata).

Sunt importante, elementele care prezinta defalcarea anuala si/sau regionala. De asemenea, este esential sa se explice toate sursele, metodele si ipotezele, inclusiv indicatorii aplicati pentru reducerea inflatiei si rata de schimb (ultima fiind rata de conversie pentru statele membre din zona unde se foloseste Euro).


Parteneriat

Regulamentul prevede importanta acordata posibilelor consultari cu toate organismele relevante, autoritatile regionale si locale, si alte autoritati competente, inclusiv cele responsabile cu mediul si cu promovarea egalitatii dintre femei si barbati, parteneri economici si sociali.


Prevederi de implementare

Pentru pregatirea implementarii CSC, Planul va trebui sa cuprinda, fara a se limita la acestea, urmatoarele informatii:

- desemnarea autoritatii sau organismului unic desemnat ('autoritatea de management') care sa raspunda de managementul CSC ;

- aranjamentele pentru implicarea partenerilor in Comitetele de Monitorizare si indicarea diferitilor parteneri ;

- modul in care statele membre vor asigura compatibilitatea prevederile Comisiei Europene, referitoare la:

- regulile privind concurenta

- acordarea contractelor publice

- protejarea si imbunatatirea mediului inconjurator

- eliminarea inegalitatilor si promovarea egalitatii dintre femei si barbati.

De asemenea, punerea la dispozitie a informatiilor de mai jos, desi nu este obligatorie la momentul inaintarii Planului, ar facilita implementarea viitoare a CSC, cu alte cuvinte o descriere a aranjamentelor pentru:

- gestionarea programelor operationale;

- controlul financiar;

- evaluare;

- sisteme pentru monitorizare. De asemenea, ar fi de folos in acest proces daca ar fi puse la dispozitia Comisiei informatii despre sistemul de monitorizare computerizat folosit de statul membru; schimbul de date computerizate necesare facilitarii cerintelor de management, monitorizare si evaluare convenite intre Comisie si statul membru.

Pentru FSE, schimbul de informatii computerizate este cerut de Comisia Europeana, care va pune la dispozitia statului membru specificatiile necesare facilitarii acestui schimb de date;

- actiuni de publicitate pentru CSC.


Programul Complement este documentul care detaliaza modalitatea in care vor fi implementate strategia si prioritatile Programului Operational Sectorial.

Complementul de program, transmis Comisiei Europene pentru informare, este documentul :

- elaborat de Statul Membru prin Autoritatea de Management ;

- aprobat de Comitetul de Monitorizare ;

- care pune in aplicare strategia si axele prioritare de interventie ;

- detaliaza masurile de implementare

- cuprinde informatii despre :

- estimarea efectelor produse de masurile propuse ;

- indicatorii de monitorizare si control a eficientei si eficacitatii , in special indicatorii ce stau la baza crearii asa numitei « rezerva de performanta »

- beneficiarii finali, adica agentii economici care utilizeaza fondurile si asistenta de specialitate oferite de Uniunea Europeana prin programul respectiv ;

- planul de finantare, care prezinta cadrul legal, institutional si financiar in care se va implementa programul respectiv, cu precizarea schemei de co-finantare ;

- relatiile informationale dintre partenerii implicati in program ;

- continutul si esalonarea rapoartelor de monitorizare, precum si alte informatii necesare gestiunii, controlului si evaluarii programului si efectelor acestuia.

Prin Complementul de program, Comisia Europeana descentralizeaza gestiunea, controlul si evaluarea programului ce aplica politica regionala catre Statul Membru interesat, care devine, astfel, responsabil pentru implementarea masurilor programate si obtinerea efectelor preconizate.


Alegerea procedurii aferente documentelor de programare

Pentru Obiectivul 1, in mod normal se va aplica sistemul Cadru de sprijin comunitar (CSC) urmat de Programe Operationale (PO), dar Regulamentul nu impiedica regiunile Obiectivul 2 si 3 sa foloseasca abordarea CSC.

Pentru programele Obiectivul 1 unde alocarea este mai mica, sau nu depaseste semnificativ 1 miliard de euro, precum si in cazul regiunilor Obiectivul 2 si 3 si IFOP in afara celor Obiectivul 1, statele membre vor inainta un plan sub forma unui proiect de Document Unic de Programare (DUP).

Ca regula generala, planurile inaintate sub Obiectivul 1 vor acoperi o singura regiune la nivel NUTS II si daca vor considera adecvat in unele situatii, statele membre pot inainta un Plan care sa acopere o parte sau toate regiunile lor Obiectivul 1.

Planurile ce vor fi inaintate sub Obiectivul 2 vor acoperi o singura regiune la nivel NUTS II, dar, de asemenea, daca vor considera a fi mai adecvat in unele situatii, statele membre pot inainta un Plan care sa acopere o parte sau toate regiunile lor Obiectivul 2. Acolo unde exista Planuri care acopera zone altele decat cele eligibile sub Obiectivul 2, acestea vor face diferenta intre operatiunile din regiunile sau zonele acoperite de Obiectivul 2 si operatiunile din alte parti.

Planurile inaintate sub Obiectivul 3 vor acoperi teritoriul statului membru din afara regiunilor acoperite de Obiectivul 1 si fostele regiuni Obiectivul 1 in tranzitie , tinand cont de nevoile generale ale zonelor care se confrunta cu probleme structurale de conversie socio-economica.

Totodata, Planurile vor oferi, pentru intreg teritoriul national, un Cadru de referinta pentru dezvoltarea resurselor umane, indiferent de Obiectivul careia ii apartine zona respectiva.

Planurile care vor acoperi actiunile structurale din sectorul pescuitului in afara regiunilor Obiectivul 1 vor acoperi teritoriul statului membru in afara regiunilor acoperite de Obiectivul 1 si fostele regiuni Obiectivul 1 in tranzitie.

Planul elaborat pentru Obiectivul 3 va urmari asistenta din afara regiunilor acoperite de Obiectivul 1 si va oferi pentru intreg teritoriul national un "Cadru de referinta" pentru toate masurile, in vederea promovarii resurselor umane, fara a aduce prejudicii caracteristicilor specifice fiecarei regiuni. In acest scop, trebuie sa prezinte o descriere a strategiei selectate pentru implementarea resurselor Fondurilor Structurale in ce priveste resursele umane, adaptarea si modernizarea politicilor si sistemelor de educatie, formare si ocupare a fortei de munca pe teritoriul statului membru.

Directiile strategiei nationale in cadrul de referinta pentru politici trebuie sa justifice prioritatile selectate pentru finantarea de catre UE, coroborate cu politicile inscrise in Planul National de Actiune pentru ocuparea fortei de munca (PNA) si evaluate prin procesul de monitorizare pentru Strategia Europeana de Ocupare a fortei de munca.

Programele Operationale care completeaza Cadrul de Sprijin Comunitar cuprind analiza situatiei realizata de un stat membru, potrivit Obiectivelor 1, 2 si 3 si nevoile prioritare pentru atingerea respectivelor obiective, impreuna cu strategia, prioritatile de actiune planificate, tintele lor specifice si resursele financiare indicative aferente.

Daca un Plan conduce la un Cadrul de Sprijin Comunitar, proiectele de Programe Operationale aferente (PO) pot fi inaintate in acelasi timp pentru a urgenta examinarea cererilor si implementarea programelor. De asemenea, se poate atasa la proiectul de PO, pentru informare, Complementul de Program, daca acesta a fost deja realizat.




Eficienta economica este o masura a abilitatii unei organizatii de a produce sau a distribui bunuri si/sau produse cu cele mai mici costuri, in conditii de calitate corespunzatoare.

Eficacitatea este calitatea de a produce efectul (pozitiv) asteptat.

Rezerva de performanta este un nou instrument, creat in 1999 pentru a favoriza folosirea eficienta a Fondurilor Structurale. Astfel, o parte din creditele acordate fiecarui stat membru (4%) este pusa in "rezerva" pana in 2003, pentru a fi destinata programelor celor mai performante. Aprecierea performantei se face pe baza unor "indicatori de monitorizare" care reflecta eficacitatea actiunilor, gestionarea si implementarea financiara. Rezerva a fost acordata de Comisie la 31 martie 2004, pe baza propunerilor statelor membre, in urma evaluarii a mai mult de 200 de programe. Suma totala se ridica la 8 miliarde de euro, adica 4% din resursele bugetare totale. Acest concept a jucat un rol important in incurajarea gestionarilor de programe de a folosi cat mai bine fondurile publice de care dispun.



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright