Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Economie


Qdidactic » bani & cariera » economie
Piata valutar-financiara



Piata valutar-financiara


Piata valutar-financiara


Piata valutar-financiara reprezinta ansamblul de relatii manifestate la nivel supranational, intre diferite institutii nationale sau de vocatie internationala, intre persoane fizice sau juridice, angajate in operatiuni valutar-financiare internationale a caror sfera de desfasurare, derulare, depaseste cadrul national.


Firmele care cumpara si vand pe piata mondiala sau fac imprumuturi si investitii in strainatate sunt implicate pe piata valutar-financiara.

Practic, piata valutara se realizeaza oriunde se intalnesc cererea si oferta de valute, de instrumente de plata si de credit  emise in valuta. Termenul de valuta este cel sub care circula moneda nationala pe plan international.



Pe piata valutara se fac tranzactii cu valuta si cu multiple titluri de credit (cambii, bilete la ordin, cecuri, valori mobiliare, ordine de plata, etc.), numite devize.

Operatiile pe piata schimburilor valutare se fac aproape in exclusivitate prin intermediul bancilor, burselor, agentiilor de schimb valutar, iar sumele utilizate pe aceasta piata reprezinta in special depozite bancare, ai caror proprietari sunt persoane fizice si juridice care ordona, direct sau prin intermediari efectuarea operatiunilor de vanzare-cumparare de valute. Schimbul valutar poate avea ca obiect si bani in numerar, dar aceste tranzactii detin un rol nesemnificativ pe aceasta piata.

Cererea de valuta se formuleaza de catre agentii economici in urmatoarele imprejurari: pentru extinderea activitatilor economice, pentru interese speculative de profit, pentru scopuri de protejare sau aparare impotriva unei dinamici nefavorabile a cursului de schimb al diverselor monede nationale. Cererea de valuta reiese din operatiunile de import, din prestarile de servicii realizate in tara de agentii economici straini, ca si din iesirile de capital national.

Oferta de valuta se formeaza pe baza depozitelor bancare si a banilor persoanelor fizice si juridice ca agenti economici, care actioneaza in diverse ramuri ale economiei nationale, numerarul fiind nesemnificativ in procesul de constituire a ofertei valutare.

Pe piata valutara nationala, oferta de devize rezulta indeosebi de la exportatori de bunuri, de la agentii economici care executa servicii in alta tara si intrarile in tara sub diverse forme de capitaluri straine. 

Pretul unei monede nationale sau internationale exprimat intr-o alta moneda nationala cu care se compara valoric in anumite conditii de spatiu si de timp se numeste curs valutar.


Cursul valutar este influentat de numerosi factori:

Factori economici: nivelul productiei, productivitatea muncii, competitivitatea si calitatea produselor, PIB/locuitor etc.

Factori financiari: rata inflatiei, rata dobanzii, volumul masei monetare, starea balantei de plati etc.

Factori de natura social-politica: stabilitatea politica, miscarile sociale etc.

Factori de natura psihologica: zvonuri, declaratii, programe electorale etc.


Dintre factorii enumerati, o importanta deosebita au urmatorii:

- rata inflatiei - aceasta determina putere de cumparare a monedei, iar cursul de schimb reprezinta, practic, raportul dintre puterile de cumparare a monedelor. Daca intre doua tari care au relatii economico-financiare bunurile ar avea acelasi pret, cursul de schimb valutar ar ramane nemodificat.

Realitatea este ca intre tari nu poate exista acelasi nivel de pret al produselor, nivelul si evolutia acestora fiind intr-o continua miscare care duce si la modificarea nivelului si evolutiei cursului de schimb valutar. Daca rata inflatiei interne este mai mare decat ce internationala atunci, exporturile din tara devin mai scumpe si, deci, mai putin competitive. In consecinta, cererea de moneda nationala pe piata valutara se va reduce. Din acelasi motiv, importurile devin relativ mai ieftine. Reactia la aceasta situatie este cresterea de oferta de moneda nationala, ceea ce se reflecta in scaderea cursului ei de schimb.

- rata dobanzii - variatiile ratei dobanzii se preiau imediat de cursul de schimb doarece intre cele doua variabile, rata dobanzii si cursul de schimb, exista o legatura directa.

Daca rata dobanzii interne scade devenind mai mica decat cea internationala, agentii economici sunt tentati sa-si depuna banii in strainatate, vanzand moneda nationala pentru a cumpara valuta. Astfel, pe piata interna oferta de moneda nationala creste. Pe de alta parte, agentii economici externi nu vor alege pentru depunerea banilor bancile din tara ceea ce va insemna reducerea cererii de moneda nationala. Astfel, cresterea ofertei si reducerea cererii de moneda nationala duc la scaderea cursului de schimb al monedei in cauza.

- balanta de plati - semnifica situatia relatiilor economice ale unei tari cu restul lumii. Deficitul sau excedentul unor solduri din balanta de plati explica nivelul cursului de schimb. Cand balanta de plati are sold excedentar, cursul de schimb are tendinte de crestere si invers, un sold negativ produce o reducere a cursului de schimb.

- volumul masei monetare - are influenta asupra cursului de schimb valutar atat indirect, prin preturi, cat si direct, determinand cererea si oferta de moneda care au drept consecinta modificarea cursului de schimb valutar. Cresterea masei monetare, in conditiile mentinerii constante a celorlalti factori, duce la deprecierea monedei nationale, la reducerea cursului de schimb a acesteia; invers, lipsa de mijloace de plata, de lichiditati face moneda nationala mai scumpa, deci duce la cresterea cursului de schimb.

- factorii de natura psihologica au un rol din ce in ce mai mare ca urmare a globalizarii pietelor financiare internationale. Anticiparile care se formeaza in legatura cu perspectivele unor monede continua sa actioneze chiar si dupa momentul materializarii efectelor respective. Zvonurile, confirmate sau nu ulterior, despre anumite evenimente economice ori politice sau declaratiile unor personalitati politice sau economice privind anumite evolutii, prognoze etc. au un rol important in accentuarea tendintei cursului unei monede.


Functionarea pietei valutare presupune convertibilitatea ca o conditie esentiala.

Conform art. VIII din Statutul Fondului Monetar International, convertibilitatea reprezinta dreptul rezidentilor si nerezidentilor de a schimba moneda nationala cu o moneda straina, in mod liber, prin vanzare-cumparare pe piata, fara nici o restrictie.


Exista mai multe grade de convertibilitate:

convertibilitatea limitata interna -reprezinta posibilitatea pe care o au firmele de a-si procura valuta necesara pentru importuri prin cumpararea de pe piata interbancara, la cursuri formate in functie de raportul intre cererea si oferta de valuta; posibilitatea pe care o au persoanele fizice de a-si procura valuta la casele de schimb valutar, in limita unui plafon stabilit prin acte normative; dreptul de proprietate al agentilor economici asupra valutei obtinute prin exporturi si posibilitatea de a vinde valuta respectiva pe piata interbancara, pentru procurarea de lichiditati in moneda nationala.

convertibilitatea deplina (oficiala) - exclude orice restrictii atat in ceea ce priveste genurile de operatiuni cat si in ceea ce priveste rezidentii si nerezidentii si presupune libera circulatie a monedei nationale. Monedele aflate la un asemenea grad ridicat de convertibilitate - denumite si monede liber utilizabile - sunt putine la numar, intre acestea situandu-se cele folosite in proportii mari in platile internationale: dolarul SUA, euro, lira sterlina, yenul japonez.





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright