Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Contracte


Qdidactic » bani & cariera » contracte
Vanzarea mostenirii



Vanzarea mostenirii


Vanzarea mostenirii

In sensul vanzarii mostenirii, prin mostenire se intelege dreptul de a culege o mostenire deschisa sau o cota din aceasta.

Sub sanctiunea nulitatii absolute a contractului, vanzarea unei mosteniri se incheie in forma scrisa (art. 1747 C.civ.).

Este nula absolut vanzarea unei mosteniri nedeschise, deci eventuale.

Daca nu specifica bunurile asupra carora se intind drepturile sale, vanzatorul unei mosteniri garanteaza numai calitatea sa de mostenitor, afara de cazul cand partile au inlaturat expres si aceasta garantie.

Daca nu s-a convenit altfel, vanzatorul este obligat sa remita cumparatorului fructele pe care le-a cules, platile primite pentru creantele mostenirii, pretul bunurilor vandute din mostenire si orice bun care subroga un bun al mostenirii.

Daca nu s-a convenit altfel, cumparatorul este tinut sa ramburseze vanzatorului sumele platite de acesta din urma pentru datoriile si sarcinile mostenirii, precum si sumele pe care mostenirea i le datoreaza acestuia din urma.

Cumparatorul raspunde solidar cu vanzatorul pentru datoriile mostenirii vandute.

Amintirile de familie, inscrisurile sau portretele de familie, decoratiile sau alte asemenea bunuri, care au pentru vanzator o valoare afectiva, se prezuma a nu fi cuprinse in mostenirea vanduta.

Daca aceste bunuri au valoare patrimoniala insemnata, vanzatorul care nu si le-a rezervat expres datoreaza cumparatorului pretul lor la data vanzarii.

Cumparatorul unei mosteniri nu dobandeste drepturile reale asupra imobilelor cuprinse in mostenire, decat potrivit regulilor privitoare la cartea funciara.

El nu poate opune tertelor persoane dobandirea altor drepturi cuprinse in mostenire decat daca a indeplinit formalitatile cerute de lege pentru a face opozabila dobandirea fiecaruia dintre aceste drepturi.

Aceleasi reguli se aplica si altor forme de instrainare, fie cu titlu oneros, fie cu titlu gratuit a unei mosteniri.

In privinta instrainarilor cu titlu gratuit, se aplica in mod corespunzator dispozitiile  Codului civil privind incheierea donatiei, prin inscris autentic sub sanctiunea nulitatii absolute si cele privind raspunderea donatorului numai pentru dol si culpa grava, si pentru evictiune, daca a promis expres garantia sau evictiunea decurge din fapta sa sau dintr-o imprejurare pe care a cunoscut-o si nu a comunicat-o donatarului la incheierea contractului.



Specificul vanzarii de drepturi succesorale fata de vanzarea obisnuita consta in faptul ca obiectul ei il constituie fie patrimoniul succesoral, fie o fractiune din acesta, adica nu numai drepturile succesorale (activul succesoral), ci si datoriile defunctului (pasivul succesoral).

De aceea, legatarul cu titlu particular care vinde bunul mostenit face o vanzare pura si simpla, si nu o vanzare de drepturi succesorale.

Vanzarea mostenirii produce urmatoarele efecte specifice:

- vanzatorul este obligat sa remita cumparatorului toate fructele pe care le-a cules si toate platile primite pentru creantele mostenirii pana la momentul incheierii contractului, pretul bunurilor vandute din mostenire si orice bun care inlocuieste un bun al mostenirii;

- cumparatorul este tinut sa ramburseze vanzatorului sumele platite de acesta din urma pentru datoriile si sarcinile mostenirii, precum si sumele pe care mostenirea i le datoreaza acestuia din urma;

- vanzatorul ramane raspunzator pentru datoriile mostenirii vandute.

La fel urmeaza sa se procedeze cu cheltuielile de inmormantare suportate de mostenitor.

Efectele mentionate sunt stabilite prin norme dispozitive de la care partile pot deroga.

Daca mostenitorul vanzator vinde mostenirea fara a specifica bunurile asupra carora se intind drepturile sale, el va raspunde, in lipsa de conventie contrara, numai pentru calitatea sa de mostenitor, nu si de continutul universalitatii afara de cazul in care partile, au inlaturat expres si aceasta garantie (art. 1748 C.civ.).

Pentru a fi opozabil tertilor, contractul va trebui sa indeplineasca conditiile de publicitate imobiliara sau pe cele specifice ale cesiunii de creanta.

Contractul va avea un caracter aleatoriu, in sensul ca nu se cunoaste in momentul vanzarii daca activul mostenirii depaseste pasivul sau invers.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright