Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Contabilitate


Qdidactic » bani & cariera » contabilitate
Contabilitatea amortizarii



Contabilitatea amortizarii


Amortizarea imobilizarilor corporale se inregistreaza pe baza planului de amortizare, regasit in practica prin "fisa mijlocului fix" pe seama cheltuielilor:


681 = 281

"Cheltuieli de exploatare privind                   "Amortizari privind imobilizarile"

amortizarile"               


includerea amortizarii anuale a imobilizarilor corporale in cheltuielile de exploatare se face in functie de gradul de utilizare a mijloacelor fixe de baza aflate in patrimoniul intrprinderii.

Indicele de includere a amortizarii anuale in cheltuielile de exploatare, corelat cu gradul de utilizare a mijloacelor fixe de baza, este prezentat in articolul 25 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale.

Exemplu:

Pentru un grad de utilizare de 60 - 64, indicele de includere a amortizarii anuale in cheltuielile de exploatare este de 60%.

Gradul de utilizare a mijloacelor fixe se determina in functie de mijloacele fixe de baza care definesc activitatea agentilor economice.




U% = (Em 1995 * Em an de infiintare) * Ipr * 100 sau 1000.


unde,

Em 1995 = indicatorul de eficienta a mijloacelor fixe de baza, realizat de agentii economice in anul 1995,

Em an de infiintare   = indicatorul de eficienta a mijloacelor fixe de baza realizat de agentii economice in anul de infiintare,

K = coeficient de corectie calculat la nivel national, pe ramuri de activitate,

Ipr = indicele mediu de pret rezultat in urma reevaluarii mijloacelor fixe in conformitate cu prevederile H.G. nr. 500/1994.


Ipr =

  Valoarea medie anuala a mijloacelor fixe de baza existente la sfirsitul anului 1995 reevaluate conform H.G. nr. 500/1994       . .

Valoarea medie anuala a mijloacelor fixe de baza existente la sfarsitul anului 1993            


Ipr este egal cu 1 pentru agentii economici care nu au efectuat reevaluarea mijloacelor fixe conform H.G. nr. 500/1994.


Em  =

 
Venituri din exploatare

Valoarea medie anuala a mijloacelor fixe de baza existente la sfarsitul anului

Metoda ratei analitice si metoda ratei globale se utilizeaza pentru determinarea amortizarii, lunar, in situatia in care intreprinderea respectivacalculeaza si contabilizeazaprofitul pentru aceeasi perioada.

Metoda ratei analitice a amortizarii consta in folosirea ratei anuale de amortizare a mijloacelor fixe, diferentiata pe fiecare obiect de evidenta. Pentru determinarea amortizarii lunare rata anuala se imparte la 12.

Metoda ratei globale a amortizarii consta in folosirea ratei medii calculata in cadrul programului amortizarii exercitiului financiar repus la Directia Generala a Finantelor Publice si Controlulu Financiar de Stat. Amortizarea lunara se determina astfel:

Amortizarea

lunara =

 

Soldul activelor imobilizate Rata globala (medie) a amortizarii

amortizabile la sfarsitul lunii *

12


Calculul se face distinct , pe cele trei regimuri de amortizare: liniar, degresiv si accelerat. La sfarsitul anului, cu ocazia inchiderii exercitiului, se regleaza si contabilizeaza diferentele rezultate din amortizarea anuala calculata pe baza ratei globale si amortizarea anuala rezultata din aplicarea ratei analitice.


Contabilitatea amortizarii si fiscalitatea.


Conceptia si calculul amortizarii reprezinta o problema cu implicatii fiscale. Termenii in care este rezolvata isi gasesc expresie in duratele normele de utilizare, in regimurile de amortizare opozabile agentilor economici, implicit in gradul de deductibilitate al amortizarii la determinarea profitului impozabil si valoarea luata in calculul amortizarii.

Duratele normale de utilizare care corespund cu duratele de amortizare nu pot fi masurate, ci ele sunt estimate in raport cu practica oferita de celelalte categorii de active amortizabile, fiind diferite de durata de viata fizica a activelor.

Factorii care determina durata normala de utilizare sunt: deteriorarea fizica, uzura morala sau desuetitudinea activelor datorita noilor tehnologii si neadecvarea unor active in raport cu modificarile intervenite in profilul si cresterea capacitatii intreprinderii.

Duratele normale de utilizare pot fi stabilite centralizat sau descentralizat.

Stabilirea centralizata porneste de la realitatea ca mijloacele fixe identice au diferite durate de serviciu in functie de conditiile existente in intreprinderi, concretizate in gradele diferite de detriorare fitica, programe diferite de reparatii si meidu diferit de exploatare.

Amortizarea este o problema de alocare si in consecinta, durata normala de utilizare trbuie sa fie egala cu durata economica de utilizare.

Din punt de vedere fiscal, descentralizarea in stabilirea duratelor de utilizare impune un control abilitat care sa tempereze politica intreprinderilor pentru stabilirea unor durate reduse de utilizare, implicit de amortizare a imobilizarilor. Astfel, duratele aprciate de intreprinderi trebuie sa fie aprobate din punct de vedere fiscal. Duratele aprobate de organele fiscale sunt durate fiscale, care difera de duratele contabile.

Forma centralizata este o rezolvare prin hotarare de guvern la nivel macroeconomic a problemei duratelor normale de urtilizare. Acestea sunt estimate in functie de mediul normal, mediu agresiv, mediu neutr, mediu usor coroziv si mediu puternic coroziv.

Practic, in tara noastra, incadrarea mijloacelor fixe in una din conditiile speciale prezentate se face de catre comisiile tehnice de specialotate si se aproba de catre consiliul de administratie al agentilor economici.

Stabilirea centralizata a duaratelor normale de utilizare circumscrie controlul fiscal numai la simpla constatare a respectarii acestor durate ca durate de amortizare implicit in determinarea amortizarii contabile si fiscale.

In tara noastra, duratele de utilizare normale a mijloacelor fixe sunt stabilite in mod centralizat prin hotarare de guvern, fiind revizuite periodic, dar nu mai tarziu de 5 ani. Ele coincid cu duratele de amortizare in ani, aferente regimului de amortizare liniar.

Regimul de amortizare cuprinde metoda amortizarii liniare, degresive si accelerate. Dintre acestea se apreciaza ca metoda amortizarii liniare asigura calculul unei marimi economice si rationale a amortizarii alocate, inscrisa in pricipiile si reguluile imagini fidele. Deci, orice suma supra sau sub amortizarea liniara reprezinta o structura de amoertizare derogatorie, intrata sub incidenta diferentei dintre rezultatul contabil si rezultatul fiscal.

Valoarea luata in calculul a mortizarii este, de regula, valoarea contabila de intrare bazata pe costul istoric sau o alta suma care a substituit costul istoric in situatiile financiare ale intrprinderii, mai putin valoarea reziduala.

Cei trei termeni ai raportului amortizare - fiscalitate, respectiv durata de utilizarea, regimul de amortizare si valoarea luata in calculul amortizarii au rezolvari diferite in tarile care pot constitui sistem de referinta. Astfel, in SUA, sistemul actual de amortizare fiscala MACRS difera de amortizarea contabila in ceea ce priveste lungimea duratelor de serviciu, utilizarea metodelor degresive si omiterea valorii reziduale la calculul amortizarii anuale.

Metode de amortizare permise pentru scopuri fiscale:

metoda degresiva cu coeficient fiscal 2,

metoda degresiva cu coeficient 1,5.

Amortizarea fiscala se calculeaza pentru o jumatate de an in primul an, indiferent de data achizitiei.

In Marea Britanie, amortizarea fiscala permisa de Inland Revenue se bazeaza pe metoda degresiva, cu aplicarea unei rate de 25% din valoarea imobilizarilor, in perioada de hiperinflatie, amortizarea fiscala pentru utilaje si instalatii poate ajunge pana la 100% din costul de achizitie.

Amortizarea contabila nu este influentata de existenta amortizarii fiscale in tarile anglo- saxone, dar, in tarile Europei Continentale, amortizarea fiscala este o conditie si o forma a deductibilitatii fiscale a amortizarii.


In acest sens s-au conturat doua metode:

a)      metoda amortizarii derogatorii,

b)      metoda de subactivitate.


a) metoda amortizarii derogatorii considera ca diferenta dintre amortizarea fiscala si amortizarea contabila reprezinta o amortizare derogatorie intrata sub incidenta diferentelor temporare intre rezultatul contabil si rezultatul fiscal. In contabilitate, pentru a raspunde la aceasta problema se folosesc provizioanele reglementate. Pe aceasta cale, folosind impozitul amanat, se conciliaza raportul in fiscalitatea, implicit deductibilitatea complementului de amortizare derogative. Constituirea provizionului reglementat in acest sens reprezinta o abatere de la spiritul imaginii fidele ca dimensiune fundamentala a contabilitatii.

Exemplu:

Fie un tractor cumparat la 01.01.N la o valoare de achizitie de 100.000.000 de lei, se amortizeaza in 5 ani, rata liniara de amortizare = (100/5) = 20%, coeficientul fiscal de multiplicare = 1,5, rata amortizarii degresive = 20% * 1,5 = 30%.

Tabloul de amortizare se prezinta astfel:

- mii lei -

Exercitiul

Amortizari liniare

Valoarea ramasa

Amortizari degresive

Amortizari derogatorii


























Total







Exercitiul 1

amortismentul liniar in cursul celor 5 exercitii:


6811 = 2813 20.000.000 de lei

"Cheltuieli de exploatare "Amortizarea masinilor,

privind amortizarea imobilizarilor"                  utilajelor si instalatiilor de

lucru"

Se repeta in fiecare an.


amortismentul derogatoriu

6588 = 141 10.000.000 de lei

"Cheltuieli exceptionale privind                        "Provizioane reglementate"

provizioanele reglementate"               


Impozitul amanat = 10.000.000 lei * 38% = 3.800.000 de lei


149 = 449 3.800.000 de lei

"Impozite amanate privind                                "Impozit amanat la

provizioanele reglementate" plata"


si


697 = 658 3.800.000 de lei

"Cheltuieli cu impozite amanate"                     "Alte cheltuieli de

exploatare"


Exercitiul 2

rectificarea fiscalitatii amanate

449 = 149 3.800.000 de lei

"Impozit amanat la plata" "Impozite amanate privind

provizioanele reglementate"


provizioane pentru amortizarea derogatorie

658 = 141 1.000.000 de lei

"Alte cheltuieli de exploatare"                          "Provizioane reglementate"

impozitarea fiscalitatii amanate:


(10.000.000 + 1.000.000) * 38% = 4.180.000 de lei


149 = 658 4.180.000 de lei

"Impozite amanate privind                    "Alte cheltuieli de exploatare"

impozite reglementate"


Exercitiul 3

rectificarea fiscalitatii amanate:


449 = 149 4.180.000 de lei

"Impozite amanate la plata"                             "Impozite amanate privind

provizioanele reglementate"

reluarea provizioanelor constituite:


141 = 758 3.667.000 de lei

"Provizioane reglementate"                  "Alte venituri din exploatare"


si pentru:

3.667.000 * 38% = 1.393.460 de lei


758 = 658 1.393.460 de lei

"Alte venituri din exploatare"               "Alte cheltuieli din exploatare"


impozitarea fiscalitatii amanate:

(10.000.000 + 1.000.000 - 3.667.000) * 38% = 2.786.540 de lei


149 = 449 2.786.540 de lei

"Impozite amanate privind                                "Impozit amanat la plata"

provizioanele reglementate"





Exercitiul 4

rectificarea fiscalitatii amanate:


449 = 149 2.786.540 de lei

"Impozite amanate la plata"                             "Impozite amanate privind

provizioanele reglementate"


reluarea provizioanelor constituite"


141 = 758 3.667.000 de lei

"Provizioane reglementate" "Venituri din exploatare"


si pentru: 3.667.000 * 38% = 1.393.460 de lei


758 = 658 1.393.460 de lei

"Alte venituri din exploatare"                           "Alte cheltuieli din exploatare"


impozitarea fiscalitatii amanate:

(10.000.000 + 1.000.000 - 3.667.000 - 3.667.000) * 38% = 1.393.460 de lei


149 = 449 1.393.460 de lei

"Impozite amanate privind

provizioane reglementate"                               "Impozit amanat la plata"


Exercitiul 5

rectificarea fiscalitatii amanate:


449 = 149 2.786.540 de lei

"Impozit amanat la plata" "Impozite amanate privind

provizioanele reglementate"


reluarea provizioanelor constituite


141 = 758 3.667.000 de lei

"Impozite reglementate" "Alte venituri din exploatare"


si pentru: 3.667.000 * 38% = 1.393.460 de lei


758 = 658 1.393.460 de lei

"Alte venituri de exploatare" "Alte cheltuieli de exploatare"



folosirea contului 149 "Impozite amanate privind provizioanele reglementate" se explica prin nevoia de a rectifica cu (-) in bilant, contul 141 "Provizioane reglementate". Astfel, in grupa A din pasivul bilantului, provizioanele reglementate, ca structura de capitaluri proprii cu caracter fiscal, sunt diminuate cu impozitele amanate.


c)      Metoda amortizarii de subactivitate.


Are la baza premisa potrivit careia orice regim de amortizare adoptat reprezinta tiparul economic de estimare a deprecierii, fara a constitui un criteriu pentru distinctia intre amortizarea contabila si amortizarea fiscala. Potrivit Legii amortizarii, gradul de deducere a amortizarii la impozitarea profitului este in functie de gradul de utilizare a mijloacelor fixe de baza. Asa cum reiese din Legea amortizarii si normele metodologice de aplicare a Legii, introducerea amortizarii anulate in cheltuielile de exploatare se face in functie de gradul de utilizare a mijloacelor fixe de baza.

Diferentele de amortizare se evidentiaza in alte cheltuieli de exploatare fara a fi luate in calcul la determinarea profitului impozabil anual.

In plan contabil se face urmatoarea inregistrare:

% = 281

6811 "Amortizarea privind imobilizarile corporale"

"Cheltuieli de exploatare privind

amortizarile" (cota deductibila)

6588

"Alte cheltuieli de exploatare"

(cota nedeductibila)





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright

bani

Contabilitate




Referate pe aceeasi tema


Rezultatul sau performanta intreprinderii - modificarile pozitiei financiare
Alte metode de amortizare - amortizarea functionala sau variabila
Bazele Contabilitatii - bilantul contabil - obiectul si metoda contabilitatii
Diferenta intre cheltuielile propriu-zise si pierderi
Dezvoltari privind analiza imobilizarilor corporale
Contabilitatea amortizarii
Contabilitatea primelor de capital
Adevarul in contabilitate
Contul de rezultate - ciclul exploatarii
Analiza financiara pe baza bilantului financiar (patrimonial)



Ramai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente. Online e mai simplu.

Contribuie si tu!
Adauga online documentul tau.