Constructii
Compartimentarea cladirilorCOMPARTIMENTAREA CLADIRILOR Cladirile se compartimenteaza atat pe inaltime (pe verticala), cat si pe acelasi nivel (pe orizontala sau in plan). a. Compartimentarea cladirilor pe inaltime (fig. II. 11). Spatiul interior al unei cladiri este compartimentat pe inaltime prin plansee asezate fiecare la o anumita cota. Spatiul delimitat intre doua plansee consecutive se numeste nivel. Fiecarui nivel ii corespunde planseul inferior si spatiul de deasupra acestuia pana la planseul superior. Cladirile pot avea mai multe niveluri. Numarul de niveluri al unei cladiri este determinat de functia cladirii si de sistemul de rezistenta ales.
Fig. II.11. Compartimentarea unei cladiri pe inaltime a. demisol; b. parter; c. etaje; d. mansarda; e. pod; f. infrastructura; g. suprastructura Fiecare nivel poarta o denumire si anume: Subsolul este nivelul situat sub cota terenului natural. Daca planseul superior este asezat deasupra acestei cote, la partea superioara a incaperilor subsolului se prevad ferestre pentru iluminare si aerisire. Atunci cand se prevad de la inceput camere de locuit in subsol, acestea se ridica deasupra cotei terenului, ramanand ingropat in pamant circa 1m. In acest caz, nivelul respectiv se numeste demisol.
In unele cazuri este necesar sa se realizeze un nivel mai jos decat subsolul, acesta constituie al doilea subsol. Deoarece incaperile lui nu mai pot fi iluminate si aerisite direct, ele servesc numai pentru depozitare sau ca spatii pentru instalatii (subsol tehnic). Parterul este nivelul situat la cota terenului sau putin peste aceasta. Etajele (I, II, III etc.) sunt nivelurile situate deasupra parterului. Daca intre parter si etajul I se afla un nivel cu inaltimea mai mica decat a fiecaruia dintre acestea, nivelul respectiv se numeste mezanin. Numarul de niveluri al cladirilor se noteaza prescurtat astfel: S - subsol; P - parter; S+P - subsol si parter; S+P+1 - subsol, parter si un etaj; S+P+2 - subsol, parter si doua etaje etc. Deasupra ultimului etaj se executa acoperisul realizat din sarpanta si invelitoare. Spatiul intre ultimul planseu al cladirii si invelitoare se numeste pod. Daca inaltimea podului este mare, se pot amenaja incaperi de locuit, prevazandu-se ferestre in acoperisul cladirii, partea podului amenajata ca locuinta se numeste mansarda. In general la constructii acoperisul se executa sub forma de terasa. b. Compartimentarea cladirilor pe acelasi nivel (fig. II. 1). In cadrul aceluiasi nivel, cladirea este compartimentata in incaperi (camere) cu ajutorul zidurilor sau peretilor, in pereti se lasa goluri pentru circulatie, libere sau prevazute cu usi. In general, incaperile unei cladiri pot avea urmatoarele destinatii: incaperi de locuit sau de lucru, de exemplu: birouri, sali de clasa, sali de operatie, ateliere etc.; incaperi de serviciu, de exemplu: bai, bucatarii, vestiare, camere pentru instalatii etc.; incaperi sau spatii pentru circulatie, de exemplu: holuri, vestibule, coridoare, casele scarilor etc.
|